Filippo Simeoni startte niet in de Giro.

Afgelopen zaterdag begon in Venetië de 100e Ronde van Italië zonder de Italiaanse kampioen, Filippo Simeoni. Ceramica Flaminia, het professionele continentale team van de 38-jarige Italiaan, mocht uiteindelijk toch niet starten in de jubileumeditie, omdat de organisatie in extremis besliste om Fuji-Servetto – opvolger van het door doping geteisterde Saunier Duval – toe te laten. Ook het Spaanse continentale team Xacobeo Galicia kreeg toestemming om te starten, terwijl het team in de Europe Tour pas als 23e gerangschikt staat en Ceramica Flaminia op de 8e plaats prijkt. Nog vreemder is dat Xacebeo Galicia geen wildcardstatus heeft en Ceramica Flaminia wel. Wildcardstatus betekent onder meer dat een ploeg voldoet aan een aantal ethische regels.

Verbolgen over deze gang van zaken leverde Simeoni vorige week zijn kampioenstrui in bij de Italiaanse wielerbond. Daarop stelde Giro-organisator Angelo Zomegnan dat “er kansen genoeg gegeven zijn aan Simeoni. In Tirreno-Adriatico eindigde hij op dertig minuten en gaf hij op, in Milaan-Sanremo had hij zeven uur de kans om het incident met LanceArmstrong van 2004 uit te klaren.” Met die laatste bewering raakt Zomegnan aan de kern van de zaak. De Amerikaan en het bijbehorende mediacircus zitten ook in de Giro. The Boss zou niet opgezet zijn met de aanwezigheid van Simeoni.

De vete tussen de twee gaat terug tot de bezwarende getuigenis die Simeoni in 2001 aflegde op het proces tegen Michele Ferrari, die in het verleden onder meer Armstrong begeleidde. Simeoni vertelde dat hij dopingproducten nam op aangeven van Ferrari. Daarop noemde de Astanarenner hem “een absolute leugenaar”, waarna Simeoni een proces tegen de Amerikaan inspande. Dat irriteerde Armstrong in die mate dat hij in de voorlaatste rit van de Tour van 2004 Simeoni persoonlijk ging terughalen uit een vlucht, met de woorden: “Ik heb tijd en geld zat. Ik ga je kapotmaken.” Ook Filippo Pozzato zou deelgenomen hebben aan de discussie: “Je verdiende het. Je bent een idioot.”

Pozzato werd in 2005 door de Italiaanse wielerbond veroordeeld tot een boete van 3000 euro en een formele waarschuwing voor zijn gedrag, terwijl de rechtszaak tegen Armstrong in 2006 geregeld werd met een minnelijke schikking. Simeoni zou 100.000 dollar ontvangen hebben, die hij aan een goed doel schonk.

Sinds zijn aanvaring met Armstrong kon Simeoni bij geen enkel topteam meer terecht. “Ik haatte niet zozeer Armstrong,” zegt Simeoni in een interview met Procycling, “maar wel de hypocrisie en de achterbaksheid die ik overal in het peloton zie. Ik hoorde de hele tijd: ‘Bravo, Simeoni, geweldige kerel …’ Maar op het einde van de rit deed iedereen wel mee aan de discriminatie tegen mij.” Hoezo, geen omerta in het peloton? S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier