Willem II wil aansluiting bij middenmoot.

Na twee opeenvolgende seizoenen tegen de degradatie te knokken, denkt Willem II niet alleen de (gevreesde) nacompetitie te ontlopen, maar vooral positief in het nieuws te komen. De ploeg van coach Dennis van Wijk rekent op aansluiting bij de brede middenmoot. “Vorig seizoen was de verdediging nog een zeef en maakten we veel te moeizaam doelpunten. Dat eerste probleem denken we te hebben opgelost, maar aan ons scorend vermogen moeten we nog hard werken”, verklaarde hij in VI.

“We kijken weer omhoog”, zo oordeelt voorzitter Hans Verbunt dan weer. “Commercieel konden we een stap vooruit zetten, zodat we het budget van 12 naar 13 miljoen euro optrokken.” Op de transfermarkt lieten ze zich niet overdreven gelden. Met Frank Demouge (FC Den Bosch), Angelo Martha (ADO Den Haag), Danny Mathijssen (AZ) en doelman Kenneth Vermeer (gehuurd van Ajax) telt de selectie vier nieuwkomers. “Op het eerste oog versterkten we ons niet spectaculair”, weet Van Wijk, “maar we denken halverwege vorig seizoen al een goede basis te hebben gelegd voor betere tijden door de aanwerving van Delano Hill, Said Boutahar, Maikel Aerts en Rydell Poepon.”

De grootste winst zou echter wel eens kunnen zitten in de terugkeer op het veld van aanvaller Mounir El Hamdaoui. De Rotterdammer scheurde in september vorig jaar de kruisbanden van de linkerknie, waarna een zware revalidatie- periode volgde. Helemaal fit is de jeugdvriend van Robin van Persie nog niet, maar de straatvoetballer liet bij vlagen zijn klasseflitsen bewonderen. “We kunnen en mogen hem nog niet volledig belasten”, stelt Van Wijk. “Zijn behandelaar, KNVB-fysiotherapeut Rob Ouderland, gaf aan dat Mounir klaar is voor zestig of zeventig minuten. Maar hij is een voetballer die zelfs als hij op zeventig procent van zijn kunnen speelt, nog altijd iets extra’s brengt voor ons.”

Met ook Saïd Boutahar en Anouar Hadaouir, die nog altijd aast op een overgang naar Roda JC, telt Willem II meer voetballend vermogen. “Klopt, maar het rendement voorin blijft te laag”, beweert de trainer. “We creëren veel kansen, alleen is de afwerking vaak onvoldoende. Dat moet zeker beter.”

Hij twijfelde lang over zijn toekomst als voetballer, maar Phillip Cocu (36) besliste zijn loopbaan met een jaar te verlengen bij Al-Jazeera in de VAE. Daarna kan de middenvelder aan de slag bij PSV.

Anatoli Gerk (22, ex-Anderlecht) trok de deur bij FC Twente achter zich dicht. Hij vertrok naar Saturn Moskou. Cees Lok (40) werd bij de Tukkers aangesteld als coach van Jong FC Twente.

Feyenoordtrainer Bert van Marwijk besliste dat viervoudig international Henk Timmer in doel de voorkeur blijft krijgen op de Egyptenaar Sherif Ekramy.

Ajax, dat het contract van Thomas Vermaelen wil openbreken tot 2010, kan minstens een maand niet rekenen op George Ogararu (27). De Roemeense rechterverdediger viel uit met een hamstringletsel. Andrés Mendoza (ex-Club Brugge) werd afgetest.

Ondanks de verregaande interesse van Heerenveen slaagde FC Groningen erin om de Zweedse aanvaller Marcus Berg (20) van IFK Göteborg te strikken voor vier jaar. Hij is met 3,8 miljoen euro de duurste aankoop in de clubgeschiedenis.

VVV-Venlo verlengde het contract van trainer André Wetzel met twee seizoenen.

Jan Kromkamp (PSV) liet de seizoensopener tegen Heracles aan zich voorbijgaan, wegens slechte ervaringen met het kunstgras. Vorig seizoen raakte de verdediger in Almelo geblesseerd aan de knie.

VfL Wolfsburg probeerde Afonso Alves weg te halen bij Heerenveen, maar vond de vraagprijs van vijftien miljoen euro iets te gortig. Het richtte zijn vizier dan maar op Arouna Koné (ex-Lierse, nu PSV), die ook wordt gevolgd door Galatasaray.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier