Bologna vierde 100e verjaardag in mineur.

Veel reden om te vieren heeft Bologna FC op zijn verjaardag – het is gesticht op 2 oktober 1909 – niet. De achtste grootste stad van Italië (400.000 inwoners) werd al zeven keer Italiaans kampioen, won twee keer de beker en was de allereerste Italiaanse club die een Europabeker won (de Mitropacup in 1932, de voorloper van de huidige Europabekers), maar die trofeeën behaalde het lang geleden. De laatste landstitel dateert al van 1964, de laatste prijs (de Italiaanse beker) van 1971. In dat jaar eindigde Bologna ook voor de laatste keer in de top vijf in de Serie A. Daarna deed het nooit meer beter dan de zevende plaats. Die haalde het voor het laatst in 2002.

Vooral de laatste twintig jaar waren woelige tijden voor de club. In 1993 zakte Bologna zelfs naar derde klasse, maar zoals zo veel andere grote clubs raakte het daar met een andere eigenaar ook weer uit weg. Niet voor lang, want in 2005 degradeerde het alweer naar de tweede afdeling. Pas in 2008 volgde, via de tweede plaats in tweede, de terugkeer naar de Serie A. Daar moest het vorig seizoen alles uit de kast halen om het behoud te verzekeren. Liefst drie trainers had het daarvoor nodig. De derde, Giuseppe Papadopulo, kwam op de 22e speeldag, parkeerde Bologna in extremis op de zeventiende plaats en mocht blijven. Maar ook dit jaar lijkt er niet veel meer in te zitten dan een gevecht om het behoud.

Op de viering van de 100e verjaardag passeerden de vedetten uit het verleden de revue, maar een Giacomo Bulgarelli, Beppe Signori, Roberto Mancini of Roberto Baggio heeft Bologna vandaag niet meer. Aanvaller Marco Di Vaio is de bekendste naam. Echte vedetten zijn niet te betalen voor de club die al een aantal jaren een proper beleid wil voeren en niet wil of kan meedoen aan de hogelonenpolitiek. Dat benadrukte ook de voorzitter. Francesca Menarini werd geboren in het jaar van de laatste landstitel (1964) en kreeg het ambt toegewezen toen de familie in augustus van vorig jaar de club overnam.

Bij Fiorentina zorgde aanvaller Stevan Jovetic, die de geschorste Alberto Gilardino verving, met zijn twee goals tegen Liverpool voor een stunt. De 20-jarige Montenegrijn, vorig jaar voor 7,3 miljoen euro gekocht bij Partizan Belgrado, scoorde eerder tegen Sporting Lissabon de goal die Fiorentina plaatste voor de groepsfase.

Vorige week dinsdag stelde AS Roma zijn nieuwe stadionproject voor. Het Stadio Franco Sensi, genoemd naar de huidige eige-naar, zou 55.000 plaatsen bevatten, 280 miljoen euro kosten en in de Zona Aurelia, net ten westen van de grote ring rond Rome komen. De bouwtijd zou 24 tot 26 maanden bedragen. Momenteel bespeelt AS Roma samen met Lazio het Stadio Olimpico (capaciteit: 81.900 plaatsen).

Na strenge kritiek van eigenaar Dino De Laurentiis stapte vorige week sportief directeur Pier Paolo Marino (55) op bij Napels. Marino werkte er sinds 2004.

Bij het fel geplaagde AC Milan mocht afgelopen woensdag Oguchi Onyewu zijn eerste officiële speelminuten volmaken tegen FC Zürich. Hij viel na de rust in, maar kon de nederlaag niet ongedaan maken.

Alessandro Del Piero blijft met een schouderblessure, vorige donderdag op training opgelopen, een maand aan de kant. Del Piero viel al geblesseerd uit tijdens de voorbereiding. Vorige week debuteerde hij met een invalbeurt van tien minuten tegen Bologna. Tegen Bayern zat hij op de bank, afgelopen weekend had hij voor het eerst aan de aftrap moeten komen.

De overname van Bari door de Amerikaanse groep van Tim Barton gaat niet door. Op 30 september was de overname niet betaald. De familie Matarrese, eigenaar sinds 26 jaar, wees de vraag om uitstel af.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier