Riccardo Riccò onderhandelt met Quick-Step.

Vorige vrijdag plaatste Riccardo Riccò zich in de schijnwerpers door zijn transfer naar Quick-Step wereldkundig te maken. Maar niemand uit de ploeg van Patrick Lefevere wilde afgelopen weekend het bericht uit de Gazzetta dello Sport officialiseren. “Een batterij advocaten van beide partijen buigt zich nog over het contract”, klonk het. “Vorig jaar sprong een deal met Johan Vansummeren op het laatste moment af. We leerden ons lesje.”

Dat het afgelopen weekend nog niet tot een akkoord kwam, zou gelegen hebben aan enkele lopende contracten tussen Riccò en zijn privésponsors. Die dreigen in te gaan tegen de belangen van materiaalsponsors bij het Belgische ProTourteam.

Vast staat dat de ambitieuze Riccò al een tijd zijn overstap naar Quick-Step probeert te bespoedigen. Hij spande daartoe met strategisch getimede primeurs de Gazzetta voor zijn kar. Eind juni al schreef de roze sportkrant dat Quick-Step de Italiaanse klimmer naar de Vuelta wenst mee te nemen. Een bericht dat zowel door de vloerenproducent als door Riccò’s toenmalige teammanager meteen als beuzelpraat werd afgeschoten. Maar Riccò ontdeed zich intussen voor 75.000 euro van het contract dat hem ook volgend jaar aan Ceramica Flaminia verbond en begon vlijtig te solliciteren.

Wie de Cobra in huis haalt, kan maar beter immuun zijn voor slangengif. Als debutant haalde Riccò zich met zijn venijnige tong de nijd van het hele peloton op de hals. Vegetali, zo bestempelde hij zijn collega’s: kasplantjes, omdat ze zich volgens hem liever anoniem lieten meedrijven dan aan te vallen.

Zijn provocerende uitspraken kreeg de Italiaanse klimgeit als een boemerang in zijn gezicht terug. Zeker toen in de Tour van 2008 aan het licht kwam dat Riccò voor zijn spectaculaire versnellingen bergop cera in zijn tank had gespoten. Twintig maanden zat het enfant terrible vervolgens een schorsing uit. Maar van zijn kwalijke reputatie raakte hij niet verlost. Zodat Robbie McEwen hem bij zijn comeback onthaalde met een weinig aan de verbeelding overlatende tweet: ” Just don’t come back, you piece of shit“. Vorige maand nog verklaarde Ben Hermans dat het hele peloton Riccò liever niet de Ronde van Oostenrijk had zien winnen.

De vraag is of de renners ook de publieke opinie in hun macht hebben. Zal Riccò, als hij opnieuw hoofdprijzen begint af te schieten, een fluitconcert oogsten zoals AlexandreVinokourov aan de finish van de jongste Luik-Bastenaken-Luik? Of sluiten de tifosi hem vergevingsgezind opnieuw in de armen?

Als het van de woelwater zelf afhangt, krijgen we het antwoord al in de Ronde van Spanje, die volgende week zaterdag van start gaat. Riccò staat echter niet op de rennerslijst die de ploegen eerder deze maand aan de organisatoren overmaakten en waaruit ze hun negen deelnemers dienen te kiezen. Zelfs al tekent hij ondertussen een contract bij Quick-Step, dan nog is het zeer de vraag of de Vuelta voor de omstreden Italiaan een uitzondering zal toestaan.

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier