Jan Vennegoor of Hesselink heeft bij PSV geen schrik van concurrentie.

Hij is zeker niet een ultieme artiest aan de bal en daarom wordt er nogal eens meewarig gedaan over zijn kwaliteiten (kopkracht, scorend vermogen, mentaliteit en werklust). Die staan regelmatig in de schaduw van zijn tekortkomingen (gebrek aan explosiviteit, beweeglijkheid en snelheid). De 26-jarige Jan Vennegoor of Hesselink is niet het technische wonder van Nederland, maar kan wel degelijk meer dan hollen, sleuren en trekken. De centrumspits regisseerde PSV wel naar de cruciale Champions-Leaguezege op Rosenborg en dankzij hem ligt de ploeg uit Eindhoven op koers voor een nieuwe titel. Met zijn uitstekende koptechniek is hij een belangrijk wapen bij vrije trappen en corners.

Een schouderblessure hield Vennegoor of Hesselink anderhalve maand aan de kant, maar de oud-speler van FC Twente hervond snel zijn vorm. Sinds de winterstop produceerde hij, inclusief het bekerduel tegen FC Volendam, al zeven treffers in vier wedstrijden. Dat zijn Mateja Kezman-achtige cijfers.

Opmerkelijk is dat de spits zijn klasse etaleert op het moment dat PSV een nieuwe concurrent voor zijn positie voorstelde. De Braziliaan Robert de Pinho de Souza (23) tekende voor drie en een half jaar. “Een concurrent ?” verklaarde Vennegoor of Hesselink in de Volkskrant. “Welnee, zijn komst is een versterking voor het team. Het belang van de club gaat boven alles. Jullie denken toch niet dat ik hier een showtje opvoer.”

Vennegoor of Hesselink lijkt inderdaad te nuchter voor een gespeeld optreden. In het licht van de schijnwerpers staat de international het liefst als hij schittert voor het doel van de tegenstander. Guus Hiddink prijst zijn aanvaller voor zijn bijna on-Nederlandse benadering. “In Nederland denken we bij de aankoop van een nieuwe speler meteen in termen van hiërarchie. Jan is de koning van de eenvoud, die geen schrik heeft voor de roep uit verre verten.”

NEDERLAND

Edgar Davids (te weinig speeltijd bij Inter) werd door Marco van Basten niet geselecteerd voor de oefeninterland tegen Engeland vanavond in Birmingham. Als aanvoerder wordt hij vervangen door Edwin van der Sar. Aanvaller Ugur Yildirim (Heerenveen) en doelman Henk Timmer (AZ) debuteren. Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy en Pierre van Hooijdonk zijn geblesseerd. Edward Sturing verlengde zijn contract als trainer van Vitesse met twee seizoenen. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 17 goals ; 2. Vennegoor of Hesselink (PSV) 13 goals ; 3. Huntelaar (Heerenveen) 12 goals ; 4. Kalou (Feyenoord), Perez (AZ) 11 goals.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier