Seydou Keita wil prijzen pakken met Barça.

In 1999 werd de nu 29-jarige Malinees Seydou Keita op het WK voor spelers onder de twintig jaar nog verkozen tot beste speler van het toernooi. Een absolute topprestatie, zeker als je weet dat zijn huidige teamgenoot Xavi toen ook deelnam met Spanje.

Keita is dit seizoen zeker niet de meest opvallende speler van de Catalaanse koploper. Vorige week trok hij wel de aandacht, toen de middenvelder in het CL-duel tegen Bayern München met een mooi afstandsschot de 1-1 scoorde. Keita maakte vooral naam in Frankrijk. Zo was hij in het seizoen 1999/2000 aan de slag bij Marseille, samen met onder meer ChristopheDugarry.

De volgende twee seizoenen speelde hij voor het bescheiden Lorient, waarmee hij in 2002 na een 1-0-zege tegen Bastia de Franse beker won, maar tegelijk ook naar tweede klasse degradeerde. Daarna was hij vijf seizoenen een van de sterkhouders van Lens. “Als Afrikaan kon ik me perfect inleven in de moeilijke omstandigheden waarin de mensen in Noord-Frankrijk moeten leven. Ze werken hard en zijn met weinig tevreden. Behalve het weer is de toestand er te vergelijken met die van mijn vaderland.”

In het seizoen 2007/08 trok Keita dan naar FC Sevilla om er aan de zijde te spelen van zijn landgenoot FrédéricKanouté, die onlangs zijn 90e goal aantekende en daarmee het historische clubrecord van DavorSuker evenaarde. Kanouté viel daar vooral op toen hij een T-shirt liet zien, waarin hij aangaf de bevolking van Gaza te steunen. “Ik begrijp nog altijd niet waarom men hem daarvoor strafte”, werpt Keita op. “Dat is gewoon menselijk. Je kan toch niet onbewogen blijven als je op tv vrouwen ziet wenen omdat hun kinderen zijn vermoord?”

Inmiddels verteerde hij de overstap naar Barcelona, sinds vorige zomer, vrij goed. “Het is fantastisch bij deze ploeg, waar vooral de bal het werk moet doen. Ons voetbal is soms onaards mooi, maar we moeten daarmee ook prijzen pakken. We zullen pas een plaats in de geschiedenis verwerven als we de CL, de titel én de beker winnen.”

Marcos Senna (32), de aanvoerder en verdedigende middenvelder van Villarreal moest door een blessure aan het rechterbeen verstek laten gaan voor de terugwedstrijd van de CL-kwartfinale tegen Arsenal. Zijn afwezigheid werd net als die van Santi Cazorla fel gevoeld. Ook bij de nationale ploeg is de genaturaliseerde Braziliaan een belangrijke sleutelfiguur, maar bondscoach Vicente Del Bosque maakt zich niet al te veel zorgen. “We beschikken over de nodige mogelijkheden om hem te vervangen”, verklaarde hij.

Robert Pirès (35, Villarreal) kreeg op het veld van Arsenal een minutenlange staande ovatie. Die waren niet vergeten dat de Fransman, die voor het eerst in het Emirates Stadium speelde, tot 2006 gedurende zes seizoenen het goede weer hielp maken op Highbury.

Juan Mata, de 22-jarige spits van Valencia, dringt ondanks de financiële problemen bij zijn club aan op een fikse loonsverhoging.

Barcelonavoorzitter Joan Laporta bevestigde tegenover de Duitse pers dat hij Franck Ribéry niet wil aantrekken. “Ik wil goede relaties met Bayern München blijven onderhouden. Voor hen is hij even belangrijk als Lionel Messi bij ons.” Ribéry zelf lijkt nochtans niet neen te zeggen tegen een overstap naar Catalonië. “Iedereen droomt toch van Barça”, liet hij zich ontvallen.

Real Madrid kiest op 14 juni een nieuwe voorzitter. De kandidaten moeten Spanjaard zijn, sinds minstens tien jaar lid zijn van de Koninklijke en een bankgarantie van maar liefst 57 miljoen euro kunnen voorleggen.

Athletic Bilbao zal tijdens de finale van de Spaanse beker met speciale shirtjes spelen die toen terugdenken aan die van 1902.

Julio Arca (28), de Argentijnse linkerflankspeler van Middlesbrough, mag zich verheugen in de belangstelling van Atlético Madrid.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier