Schalke 04 slachtoffert manager Müller.

Vorige week maandag werd hij dan toch op non-actief geplaatst door de clubleiding van de kwakkelende Königsblauen. Clubicoon Andreas Müller (46), als speler en (assistent-)manager in totaal 21 jaar aan de ploeg uit Gelsenkirchen verbonden, werd na crisisberaad uit zijn functie ontheven. Het besluit kreeg hij te horen van voorzitter Josef Schnusenberg en Clemens Tönnies, de voorzitter van de raad van toezicht.

Müller, die in 2006 de flegmatieke Rudi Assauer opvolgde, lag al sinds november vorig jaar onder vuur vanwege de tegenvallende transferpolitiek (ex-Genkmiddenvelder Orlando Engelaar, voor wie zes miljoen euro werd betaald aan FC Twente, en Jefferson Farfán), het weinig hoopgevende voetbal en de slechte competitieresultaten. Opvallend, want Tönnies noemde Müller in december 2007 nog “de ideale man”. Op zijn voorspraak kwam ook de Nederlandse trainer Fred Rutten. Maar vooral dat hij aanvaller Kevin Kuranyi (27, contract tot 2010) als beschermeling constant de hand boven het hoofd hield, zorgde voor woede en interne verdeeldheid.

Het begin van deze schoonmaakoperatie heeft ook zware financiële gevolgen. Müller, die nog onder contract lag tot 2011, verdiende net als Rutten jaarlijks 1 miljoen euro. “Meer ingrijpende maatregelen op korte termijn moet je trouwens niet verwachten”, stelde Tönnies. “Onze ideeën over de trainer veranderden niet. Ons belangrijkste doel is om tot het einde van dit seizoen successen te boeken.”

Waarschijnlijk vindt de echte wisseling van de wacht, ook de vervanging van de falende Rutten, komende zomer plaats. Heribert Bruchhagen (60), nog tot 2012 onder contract bij Eintracht Frankfurt, werd al telefonisch gecontacteerd. Met de komst van een nieuwe manager zal er een nieuwe wind waaien. De nieuwe man moet over voldoende reputatie beschikken om zijn stempel te drukken. Oud-international Oliver Bierhoff (40), tegenwoordig algemeen manager van de Mannschaft, heeft alvast – net als Oliver Kahn (39) – geen interesse voor de job.

Hans-Jörg Butt (34) kende een speciaal debuut bij Bayern München, want de invallersdoelman maakte zijn opwachting in het CL-duel tegen Sporting Clube de Portugal. Een speciale attentie van coach Jürgen Klinsmann, want de goalie kwam afgelopen zomer over van Benfica. Als opvolger voor de afscheidnemende manager Uli Hoeness, die eind 2009 stopt en dan Franz Beckenbauer opvolgt, weerklinkt almaar luider de naam van Paul Breitner (57). Door het behalen van de CL-kwartfinale verdiende de club al 42 miljoen euro, het winnen van de finale kan 60 miljoen euro opleveren. Miroslav Klose onderging een enkeloperatie en mist de WK-kwalificatieduels tegen Liechtenstein en Wales.

Ümit Özat (32), die in augustus het bewustzijn verloor door een hartstilstand, zette een punt achter zijn loopbaan. De Turkse international kreeg verbod om nog aan topsport te doen.

Andriy Voronin (29), die door Hertha BSC wordt gehuurd van Liverpool, wil voor eind maart beslissen over zijn toekomst. De Oekraïense spits kreeg van manager Dieter Hoeness (56) een contractvoorstel voor drie seizoenen, met een jaarsalaris van drie miljoen euro.

Bernd Schneider (35) vierde 335 dagen na zijn laatste duel bij Bayer Leverkusen zijn terugkeer bij de amateurs in de vierde klasse. Hij werd op 25 april geopereerd aan de halswervel.

Felix Magath (55), de coach van VfL Wolfsburg, liet op het trainingscomplex een berg aanleggen. Om de explosiviteit te bevorderen zijn er twee mogelijkheden: een hellingsgraad van tien procent (over 65 meter) of een korte (18 meter) met 24 procent. Om de sprongkracht te verbeteren werden er trappen aangelegd op 20, 30 en 50 cm hoogte. Kostprijs van het project: 1,5 miljoen euro.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier