Late oproeping van Christian Ziege zorgt voor bakken kritiek op bondscoach Rudi Völler.

Vorige woensdag kreeg de ervaren Christian Ziege (32) het heuglijke nieuws te horen. De linkerflankspeler van Tottenham werd opgeroepen als vervanger voor Christian Rahn, die nog te veel hinder ondervond van een spierscheur. Na een laatste medische check-up werd de naam van de 24-jarige speler van Hamburg definitief doorstreept.

Ziege had eind april nog laten weten tot op het laatste moment rekening te zullen houden met een uitverkiezing. “Ik heb de ervaring van 71 interlands en vier belangrijke eindtoernooien achter mijn naam staan”, verklaarde hij in Die Welt. Zijn geduld werd dus beloond. De laatste interland van Ziege dateert al van 2002, toen hij in Yokohama de WK-finale van Brazilië verloor.

De verrassende keuze van Rudi Völler was een vette kluif voor de Duitse sensatiepers. Het zorgde vooral voor onbegrip, want er werd berekend dat Ziege de laatste twee seizoenen door veelvuldig blessureleed slechts twintig keer in actie kwam voor Tottenham. Bild-Zeitung sprak over de vergeten en vooral geblesseerde speler Ziege : ‘Ganz Fussball-Deutschland meckert‘, luidde een veelzeggende kop. “Slechts drie complete competitieduels in het afgelopen seizoen en bij Tottenham eruitgegooid. Maar voor het EK zou hij goed genoeg zijn ? !” Het sensatieblad liet lezers reageren. Opvallend : geen enkele reactie was positief. “Is het ogenblik aangebroken waarop onze bondscoach volledig durchgeknallt is ?”, werd opgetekend.

Jörg Böhme (Schalke 04), die er niet voor terugschrikt af en toe verbaal sterk uit te halen, had gehoopt op een kans. Zeker gezien Völler hem een paar dagen ervoor had gebeld met de mededeling fit te blijven omdat hij als eerste reserve op het lijstje zou staan. “Wat moet ik hierop nog zeggen ?”, klaagde de linksvoetige in Kicker. “Ik voel me verarscht, genaaid. Als ik me niet vergis, was Ziege toch vijftien maanden geblesseerd ?”

Alleen collega-international Markus Babbel reageerde positief. Op 8 mei speelde hij met Blackburn Rovers tegen Tottenham. Daar kwam hij Ziege 79 minuten lang tegen. “Hij speelde echt uitmuntend. Zo goed zag ik hem zelden spelen.” Ook Völler verdedigde zijn keuze. Zijn optreden op het laatste WK, toen hij vooral buiten het veld een goede indruk maakte, speelde mee. “Door zijn vriendelijke aard trekken de jongeren zich aan hem op. Hij geeft ze het gevoel te willen helpen.”

Maar ook de altijd kritische voetbalanalist Günter Netzer twijfelt. “Ik hoop dat Ziege Rudi positief terugbetaalt.” (FV)DFB-POKAL. Kampioen Werder Bremen veroverde voor de vijfde keer de beker. Meteen ook goed voor de dubbel, de zevende keer in de geschiedenis van het Duitse voetbal. Het team van Thomas Schaaf was in de finale met 3-2 te sterk voor tweedeklasser Alemannia Aachen, die volgend seizoen in de Uefabeker mag uitkomen. LUCIO (26) verhuist voor twaalf miljoen euro van Bayer Leverkusen naar Bayern München. Michael Ballackmag van Franz Beckenbauer weg, maar Felix Magath verzette zich. MATTHIAS SAMMER werd aan de dijk gezet door Borussia Dortmund en trekt naar VfB Stuttgart. Hij wordt opgevolgd door de Nederlander Bert van Marwijk. PAUL FREIER diende het trainingskamp van de Mannschaft te verlaten wegens een scheur aan de ligamenten van de knie. CHRISTIAN NERLINGER (31, Glasgow Rangers) tekende voor drie jaar bij Kaiserslautern. RUDI BOMMER (Wacker Burghausen) is de opvolger van Gerald Vanenburg als trainer van het gedegradeerde 1860 München. WILLI REIMANN werd ontslagen bij Eintracht Frankfurt. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier