Rijsel torst een zware financiële last.

Het seizoen van Rijsel eindigde met een positieve noot. De Noord-Franse club sloot het seizoen af met een tweede plaats en plaatsing voor de Champions League. Trainer Claude Puel besliste ondertussen om zijn nog lopende contract te eerbiedigen. Hij legde daarmee een lucratief voorstel van Lyon naast zich neer. Ondanks die verlengde samenwerking haalde Puel fel uit naar zijn club. “Rijsel mag, vier jaar na zijn eerste deelname, opnieuw naar de Champions League. Maar wat is er hier tussentijds gebeurd ? We staan nog altijd even ver”, vertrouwde hij L’Equipe toe. “Ik wil de huidige euforie temperen. Natuurlijk moet onze sportieve verdienste niet geminimaliseerd worden. Met een klein budget en met jonge spelers, zonder ervaring op het hoogste niveau, bereikten we sportief het maximale. Maar een club wordt niet groot zonder achterban en zonder financiële steun. Een grote club, een mooi stadion, een ploeg die elk jaar Europees voetbalt, het zou formidabel zijn in een metropool van 1,2 miljoen inwoners. Maar daarvan zijn ze zich hier blijkbaar nog niet bewust.”

Het stadion blijft een onderwerp van discussie. “De Champions League moet ons elf miljoen euro opleveren. Maar door in Villeneuve-d’Ascq te spelen verliezen we maandelijks een miljoen euro aan inkomsten. De rekening is snel gemaakt, niet ?” aldus Puel. De bouw van het nieuwe stadion, met een grotere capaciteit, moet uitgesteld worden tot na de uitspraak van het Hof van Beroep van Douai, eind juni. In afwachting moet Rijsel dus op zoek naar een stadion, want Villeneuve-d’Ascq voldoet niet aan de vereisten van de Uefa. Het Bollaertstadion van Lens (niet naar de zin van de fans) en het Stade de France (erg duur om te huren) zijn opties.

Met het oog op volgend seizoen moet Rijsel zijn budget met tien tot vijftien procent opkrikken, wil het zijn werken aan het trainingscentrum in Camphin-en-Pévèle voortzetten. Aan Puel de taak om ondanks de financiële kater de talentrijkste jongeren te behouden. Voorlopig vertrekken alleen Christophe Landrin (normaal gezien PSG) en Philippe Brunel (einde contract) . Maar het wordt moeilijk voor Rijsel om het tweetal te vervangen. De Zwitserse middenvelder Daniel Gygax (24, FC Zürich) en verdediger Stefan Lichtsteiner (21, Grasshoppers Zürich) vervolledigen volgend seizoen de kern. Dit duo werd opgemerkt tijdens scoutingmissies. Aanleiding daartoe was het Europese duel tegen FC Basel. Puel hoopt nog op de komst van een bijkomende ervaren aanvaller. De extra spits zal Matt Moussilou (afgelopen seizoen goed voor 22 doelpunten, alle competities samen) vooraan moeten bijstaan. De piste Helder Postiga (Porto) blijft een mogelijkheid. ( SVV)

Monaco slaagde erin om de Spaanse middenvelder Gerard weg te halen bij Barcelona. Auxerre veroverde voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de Franse beker. In de finale toonde de ploeg van Rode Duivel Luigi Pieroni zich in de toegevoegde tijd met 2-1 te sterk voor tweedeklasser Sedan. Bonaventure Kalou maakte de winnende treffer. Zondagochtend kondigde Guy Roux aan dat hij na 44 jaar stopt als trainer. “Dit is het goeie moment. Ik blijf nog actief, maar niet meer als coach”, zo sprak hij in Téléfoot. Bertin Tokene (ex-Charleroi) speelt volgend seizoen niet langer voor Grenoble. Hij tekende een overeenkomst bij tweedeklasser Brest, die ook Adrian Aliaj (ex-Charleroi, La Louvière en Standard) overnam van RW Oberhausen. Philippe Troussier werd ontslagen als trainer van Marseille. Makelaar Pape Diouf, die begin 2005 voorzitter van de raad van bestuur werd, is voortaan volwaardig voorzitter. (SVV)

SVV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier