Tweemaal naeen misten de Buffalo’s play-off 1, wat voor een behoorlijke wrange nasmaak zorgt gezien de (financiële) inspanningen van de afgelopen seizoenen en vooral de verhuizing naar de gloednieuwe Ghelamco Arena. Vanhaezebrouck moet niet alleen voor een nieuwe wind zorgen, maar vooral met attractief voetbal een plaats bij de eerste zes in de Jupiler Pro League viseren.

VERDEDIGING

In doel overtuigde Sels iedereen van zijn potentieel en ontpopte de ex-jeugd- international zich tot puntenpakker. Alleen het verbale coachinggedeelte is nog voor verbetering vatbaar. Met de komst van oud-international Vandenbussche werd gekozen voor een concurrent die vanuit Nederland wel die kwaliteit meebracht en meer zal zijn dan een stand-in. Maes blijft derde in de pikorde.

In defensief opzicht zal veel concentratie en efficiëntie nodig zijn bij de drie vaste verdedigers. Puljic is snel, stevig in de duels maar iets minder in de opbouw.

Belhocine – als organisator – en Gershon kennen de verlangens van Vanhaezebrouck: soberheid en fysiek krachtig. Ze zijn misschien niet de meest wendbare, maar compenseren dat met hun routine en positiespel. De alternatieven Vitas (rechts) en Ruyssen (centraal) zijn nog jong en wat impulsief, de meer ervaren Rafinha (rechts) blijft overleven, terwijl Asare (links) het slachtoffer dreigt te worden van zijn polyvalentie en schuchterheid. Maar hij kan nog andere posities op de linkerflank of op het middenveld invullen.

MIDDENVELD

Op de flanken zijn er twee spelers die het spel breed moeten houden en vooral over een groot loopvermogen dienen te beschikken. Op rechts lijkt die rol voorbestemd voor Foket, die vorig seizoen nog iets hoger speelde bij KV Oostende, of de technisch betere Locigno. Aan de linkerkant strooit Oussalah, met zijn diepgang, constant met haarscherpe voorzetten voor de diepe spits. Asare probeert zijn volume en agressiviteitsfactor op te drijven. Soumahoro is bij balverlies nog te weinig aanwezig om die rol in te vullen.

Centraal in de driehoek wordt de punt naar achteren gevormd door Kums, voor de coach een absoluut noodzakelijke pion als verkeersleider. De jonge Zolotic is een ballenrecuperator, maar zal nog wat leergeld moeten betalen en de eerste maanden goed dienen te observeren. Van Neto, die een groot loopvermogen heeft, wordt alleszins meer regelmaat verlangd. Voor de controleur wordt gebruikgemaakt van twee aanjagers. Dejaegere – die zijn grinta van bij KV Kortrijk terugvond – en Van Der Bruggen – die goed het overzicht bewaart, meer rust uitstraalt en werk maakt van zijn fysiek vermogen – voetballen heel plichtsbewust. Kage en Lepoint zullen geduld moeten tonen. Milicevic is bijzonder gevaarlijk met zijn traptechniek op stilstaande fasen. Alleen moet hij nog wat zoeken naar een plaats in de iets andere veldbezetting. Hij kan net alsde heel explosieve Raman of dekwieke Caenepeel wel fungeren in een vrijere rol rond de targetman voorin.De jongeren Gavazaj (flankspeler, die een opflakkering kende onder Rednic), Vandeputte (nummer tien) en Impens (offensief gericht) worden mogelijk nog verhuurd.

AANVAL

Pedersen, met wie de nieuwe trainer hoog oploopt als kaatser, zal pas na de winterstop inzetbaar zijn door zijn knieoperatie. Diep voorin wordt daardoor gekozen voor Pollet en/of Depoitre (nog wat op zoek naar zichzelf). Zo’n duo probeerde Vanhaezebrouck eerder bij KV Kortrijk al succesvol uit met SantiniCoulibaly. Zij zorgen voor gestalte en moeten (over de grond of in de lucht) profiteren van de aanvoer over de flanken of centraal. Habibou zit al met zijn hoofd in het buitenland.

CONCLUSIE

Vanhaezebrouck gaat uit van een natuurlijke selectie binnen zijn kern, die nu nog veel te groot lijkt. Momentvoetballers als Kage, Soumahoro en Habibou hebben al duidelijk begrepen dat er op een andere manier zal worden gewerkt en er geen garanties meer worden gegeven. Wie het best het (toch wat aparte) systeem van de nieuwe coach beheerst, zal speelkansen afdwingen en krijgen. Daarom wordt teruggegrepen naar oude bekenden, met wie Vanhaezebrouck al samenwerkte bij KV Kortrijk, en de profs die kunnen meedenken in het combinatievoetbal van de veeleisende West-Vlaamse voetbalprofessor.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier