Inter maakt nog geen indruk.

Met een moeilijk bevochten 2-1-zege tegen Udinese bleek Inter de grote winnaar van de tweede speeldag in de Serie A. De Spaanse trainer Rafael Benítez benadrukte in zijn perspraatje meermaals dat “enkel het resultaat van tel is” en gaf zo onrechtstreeks aan dat de kwaliteit van het geleverde spel ondermaats was. Met uitzondering van de met 3-1 gewonnen wedstrijd voor de Italiaanse supercup tegen AS Roma gaf Inter dit seizoen nog niet de indruk een vervolg te kunnen breien aan de succesrijke jongste seizoenen.

Het is nog te vroeg voor conclusies, maar er zijn drie redenen waarom het team nog lang niet draait zoals onder José Mourinho. In de eerste plaats hield Inter, zogenaamd uit respect voor de financiële fair play van de UEFA, ondanks een geboekte winst van 50 miljoen euro, de vinger op de knip. De oud-manager van Liverpool kon daar begrip voor opbrengen, maar had toch graag een van zijn twee poulains bij de Reds – de Argentijn Javier Mascherano en de Nederlander Dirk Kuijt – naar Milaan zien komen. Massimo Moratti vond hen echter meteen te duur.

In de tweede plaats pikt het team het andere tactische concept dat de trainer voor ogen heeft moeilijker op dan gedacht. Benítez ging er immers van uit dat een team dat twee jaar zijn successen bouwde op een bijzonder snelle omschakeling zich vlug zou aanpassen aan zijn visie die gebaseerd is op meer balbezit en een hoger spelende verdediging. Maar dat lukt vooralsnog niet te best. Vaak staan de flankverdedigers één tegen één. Dat belet niet dat good oldJavier Zanetti, die vorige zaterdag in afwezigheid van Maicon als rechtsachter speelde, de beste man op het veld was.

En in de derde plaats lijkt het WK van afgelopen zomer bij diverse spelers nog niet verteerd. Er staan altijd vijf spelers in de ploeg die bijna de hele voorbereiding misten. Enkel de Nederlandse draaischijf Wesley Sneijder lijkt zijn normale niveau te halen. De Argentijnse spits Diego Milito, die nochtans weinig speelde in Zuid-Afrika, oogt echter bijzonder vermoeid en is maar een schim van vorig seizoen.

Alessandro Del Piero vierde zijn zeventiende verjaardag in de eerste ploeg van Juventus. De spits speelde zijn eerste wedstrijd immers op 12 september 1993, toen de ex-international op 16 minuten van het einde mocht invallen op het veld van Foggia. Nu heeft hij 638 competitiewedstrijden op de teller staan, waarin hij 178 keer scoorde. Hij blijft daarmee één wedstrijd verwijderd van het clubrecord van Giampiero Boniperti. In de loop van de week wenste hij op de officiële site enkele oud-teamgenoten, onder wie David Trezeguet, veel geluk bij hun nieuwe clubs. Aan Diego schonk hij echter geen aandacht.

John Arne Riise (AS Roma) kreeg tijdens de training van de Noorse nationale ploeg een kopstoot. Op de spoedafdeling van het ziekenhuis werd een hersenschudding vastgesteld. Hij kon niet spelen tegen Portugal en zal wellicht een maand langs de kant moeten blijven. Ondertussen tekende zijn teamgenoot Matteo Brighi (29) bij tot 2014. De middenvelder zal dit jaar 1,8 miljoen euro bruto verdienen, de jaren nadien 2,3 miljoen euro.

Ronaldinho begon al aan de gesprekken over een contractverlenging. De Braziliaan zwaait met een aanbod van LA Galaxy waar hij 10 miljoen euro per seizoen kan verdienen. Hij wil uiteraard niet horen van een loonplafond van 4 miljoen euro. Temeer omdat Zlatan Ibrahimovic 8 miljoen euro netto vangt, terwijl ook Robinho 6 miljoen euro netto op zijn bankrekening ziet verschijnen.

Gaby Mudingayi begon sterk aan het seizoen. Na een beresterke partij tegen Inter was hij bij Bologna ook de beste man op het veld tegen Lazio. Hij bekroonde zijn prestatie met een doelpunt.

Jean-François Gillet schreef geschiedenis bij AS Bari: tegen Napoli speelde hij zijn 319e wedstrijd. Daarmee brak hij ook het record (sinds 1993) van Giovanni Loseto.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier