Op 15 mei werd GuidoRossi, een specialist in vennootschapsrecht, aangeduid als speciale commissaris van de voetbalbond om het Italiaanse voetbalschandaal te onderzoeken. Hij kondigde meteen aan dat hij zo snel mogelijk knopen wil doorhakken. Dat zal dus vóór 15 juli moeten. Op die datum start immers de eerste ronde van de Intertoto en moet duidelijk zijn welke Italiaanse clubs in welke Europese competities zullen aantreden. Uiteraard gaat het hierbij enkel om de sportieve consequenties die de hele affaire voor de competitie heeft. Want strafrechtelijk staat er ook nog veel te gebeuren.

Momenteel werken zeven procureurs van de Italiaanse republiek aan verschillende dossiers en zijn er al heel wat beschuldigingen geuit. Zo werkt de magistratuur van Turijn aan vier deelaspecten van het hele dossier : valse balansen en fiscale fraude, de meerwaarden van de spelerscontracten (betalingen in het zwart en witwaspraktijken), gokkende spelers (met op kop GianluigiBuffon) en het natrekken van het al dan niet bestaan van buitenlandse rekeningen. De bezoekjes die het gerecht nu aan verschillende clubs brengt, hebben dan ook veelal te maken met de boekhoudkundige gevolgen van de transfers die werden gerealiseerd door LucianoMoggi. Die transfers deed hij ofwel via het makelaarskantoor Gea, dat werd beschuldigd van sportieve fraude en van onwettige praktijken met bedreigingen, ofwel als algemeen directeur van Juventus. De magistraten zijn er alvast van overtuigd dat er met zwarte kassen werd gewerkt in het buitenland. Maar ze zijn er tot nu toe nog niet in geslaagd daar sluitend bewijsmateriaal voor te vinden.

Momenteel probeert iedereen dan ook de zwartepiet naar iemand anders door te schuiven. Om over het hele zaakje een sluier van ondoorzichtigheid te werpen wordt een amalgaam van alles gemaakt en wordt het ene sterke verhaal – verzinsel of waarheid – na het andere de wereld ingestuurd. Zo is bij de clubs een oorlog ontstaan tussen Juventus en AC Milan, nadat Moggi vorige week verklaarde dat SilvioBerlusconi hem in een hinderlaag wilde lokken door hem naar AC Milan te halen. Uiteraard was de oud-eerste minister er als de kippen bij om dat te ontkennen. De hevige twist komt erg ongelegen. Zeker nu beide clubs zich aan het voorbereiden waren van op de tiende verjaardag van hun ‘vredesovereenkomst’, waarbij ze plechtig verklaarden dat ze elkaar bij transfers niet meer voor de voeten zouden lopen en op andere fronten, zoals dat van de televisierechten, zoveel mogelijk zouden steunen. Ooit probeerden ze zelfs samen te werken rond sponsoring en merchandising, maar daarvan is uiteindelijk weinig concreets in huis gekomen. Zelfs in volle titelstrijd, en op het ogenblik dat AdrianoGalliani, de algemene directeur van Milan, moet geweten hebben dat Moggi druk uitoefende op de scheidsrechters, kwam de samenwerking nooit op de helling te staan. Het was bijvoorbeeld ook op aansporen van beide clubs dat FrancoCarraro bondsvoorzitter werd, Galliani de profliga mocht leiden (daar liggen de kopieën van alle contracten van de spelers uit de Serie A en B plus die van de sponsoringcontracten en de betalingsbewijzen) en Fabio Baldas baas werd van de scheidsrechterscommissie.

Ousmane Dabo stapt op bij Lazio. De Franse middenvelder legde uit dat hij niet akkoord kon gaan met de lichtjes verhoogde aanbieding om 450.000 euro te verdienen.

Marco Pisano, de verdediger van Sampdoria, verhuist naar Palermo.

Alberto Santana (24) ruilt Palermo voor Fiorentina, dat voor hem 4 miljoen euro neertelde. De Argentijnse middenvelder tekende een vierjarig contract.

Veertien Italiaanse club kregen meteen de UEFA-licentie : Chievo, Fiorentina, Inter, Juventus, Lecce, Livorno, Messina, AC Milan, Palermo, Parma, AS Roma, Sampdoria, Udinese en Treviso. Lazio ging tegen het niet-verkrijgen van de licentie in beroep. De licentiecommissie zal op 30 mei haar advies uitspreken.

Max Tonetto, de middenvelder van Sampdoria, ondertekende een tweejarige overeenkomst bij AS Roma. Hij zal er normaal een brutosalaris opstrijken van 1,25 miljoen euro per seizoen.

Francesco Savero Borrelli (76) werd aangewezen als de nieuwe verantwoordelijke voor het onderzoek door de Italiaanse voetbalbond in het voetbalschandaal. De voormalige procureur-generaal van het hof van beroep in Milaan haalde het van de befaamde rechter Antonio Di Pietrodie voorheen wereldwijd naam en faam verwierf met de operatie ManiPulite (schone handen). Die verklaarde dat hij bereid is om na zijn werk in de politiek ook grote schoonmaak te houden in het voetbal.

Gianluca Pessotto (36) zet een punt achter zijn spelerscarrière en wordt de nieuwe teammanager van Juventus.

Cania promoveerde na 23 jaar opnieuw naar de Serie A.

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier