Voorzitter Yannick Declercq zette zijn spelersgroep op scherp.

Zelden zulke emotionele uitlatingen gehoord van een clubvoorzitter als van Yannick Declercq anderhalve week geleden na de nederlaag van Optima Gent tegen de Antwerp Giants (57-81). “Voor de zoveelste keer lieten we ons thuis belachelijk maken”, fulmineerde hij op de Oost-Vlaamse regionale zender AVS. “Ik ben boos en ontgoocheld. Alle respect, vertrouwen en geloof in deze groep heb ik volledig verloren. (…) De evaluatie is dan ook negatief: de club zal niet voortdoen met hen. En ik zie ook niet in waarom we coach Yves Defraigne zouden aanhouden. Vorig jaar had hij het excuus dat het zijn groep niet was, dat telt nu niet meer.”

Hoe reageert een spelerskern op zulke uitspraken? Senne Geukens (28, 1m90), ex-Antwerp en ex-Oostende, nuanceert de hetze: “Het is nu mijn vierde jaar hier en je weet dat het bestuur – en de voorzitter – niet tevreden is als er al enkele wedstrijden op rij verloren worden”, stelt de guard. “Die uitspraken gebeuren dan ook in een emotionele bui vlak na zo’n nederlaag. Tja, dat hoort erbij, denk ik. Maar plezant om te horen is het niet.”

Vooral het feit dat de coach toch ook de volle laag krijgt, lijkt niet meteen bevorderlijk voor het verdere verloop van de competitie. Er moeten immers nog elf wedstrijden afgewerkt worden. Hoe behoudt Defraigne dan zijn geloofwaardigheid? “Over die uithaal is eigenlijk weinig gepraat in de groep”, stelt Geukens. “Wij, en ook de coach trouwens, zien het eerder als een uitdaging en een bron van motivatie om ons de komende wedstrijden nog te tonen. De sfeer is nog steeds dezelfde als vóór die bewuste uitspraken.”

Volbloed Gentenaar Defraigne is volgens Geukens een goede en eerlijke coach. “De groep staat nog altijd achter hem. Veel nederlagen waren heel nipt. Het komt eropaan dat te veranderen. Je mag tenslotte niet vergeten dat wij al vier jaar de ploeg met het laagste budget in eerste klasse zijn. Dan kun je niet verwachten dat je in de top zult meedraaien, hé.”

De voorzitter opperde zelfs al om volgend seizoen dan maar als semiprofessionele ploeg aan te treden. “Daar is nog geen duidelijkheid over”, weerlegt Geukens. “Er zal daarover nog gepraat worden. We kunnen enkel afwachten. Alles hangt af van het budget voor volgend seizoen, ook mijn toekomst.”

door Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier