Dreigt het een zwarte kerst te worden voor Standard? De voortekenen zijn alleszins niet gunstig na de nieuwe nederlaag afgelopen weekend bij STVV. Al dertien punten achterstand op Anderlecht en acht op Club Brugge, zo luidt het voorlopige verdict. De malaise is groot bij de Rouches. Zo zou Laszlo Bölöni zijn greep op de spelersgroep aan het verliezen zijn en is ook zijn relatie met grote man Luciano D’Onofrio vertroebeld.

Afgelopen zondag klonk Bölöni enigszins ontmoedigd. “Anderlecht is ver weg, het zal een delicate en moeilijke winter te worden.” De positie van de Roemeen lijkt in Luik niet meer onaantastbaar, hij staat voor drie cruciale weken. In die optiek is het CL-treffen tegen AZ van kapitaal belang. Als Standard verliest, dreigt de balans van Bölöni veel aan glans te verliezen.

De blessurelast is wel uitzonderlijk hoog dit seizoen. Bölöni: “Wanneer ik mijn beste elftal op papier zet, dan moet ik vaststellen dat ik sinds het begin van dit seizoen nooit met mijn typeploeg kon uitpakken. Om vandaag een sterke prestatie neer te zetten, moet mijn ploeg tegen 150 procent draaien. Ofwel moet mijn doelman uitzonderlijke reddingen uit zijn handschoenen schudden ofwel moet Jovanovic een prestatie neerzetten zoals tegen Club Brugge.”

Onrechtstreeks verwijst de coach daarmee naar zijn veel te jonge spelersgroep. Tegen STVV speelde Standard met een team dat een gemiddelde leeftijd van 22 jaar had. Die onervarenheid brengt risico’s met zich mee. De domme rode kaart van Mehdi Carcela en de onbesuisde tackle van Eliaquim Mangala op Arsenal zijn daarvan logische gevolgen. Bölöni: “Gent kan iemand als Tim Smolders op de bank laten. Ik heb geen Tim Smolders. Kijk, het is gemakkelijker om Defour te lanceren tussen Onyewu, Conceição en Sa Pinto dan om Cyriac te laten openbloeien in een middenveld met Witsel, Carcela en Traoré. We moeten gewoon toegeven dat we nog erg groen zijn. De gemiddelde leeftijd van ons middenveld is op dit moment die van een juniorenploeg.”

Algemeen directeur Pierre François stelt het beleid van Standard echter niet in vraag. “Moeten we onze politiek nu omgooien omdat er te veel geblesseerden zijn? Ons beleid is goed.” Om enigszins mysterieus te vervolgen: “Het zou best kunnen dat we aan het einde van een cyclus zitten. We zullen zien welke namen we onmisbaar achten voor de volgende cyclus, zowel wat de spelers als wat de technische staf betreft.”

STéPHANE VANDE VELDE

‘De gemiddelde leeftijd van ons middenveld is die van een juniorenploeg.’ Laszlo Bölöni

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier