Bondscoaches, spelers en journalisten verkozen Cristiano Ronaldo tot beste speler van het jaar 2014. Wat maakt hem tot een fenomeen?

Bij Manchester United was het opwindend om naar Cristiano Ronaldo (30 op 5 februari) te kijken. Toen hij nog op Old Trafford te bewonderen was, ging de Portugese trukendoos geregeld open, met tal van overstapjes, scharen en sleepbewegingen. Dat was genieten geblazen. Die speelsheid en drang om de show te stelen heeft steeds meer plaatsgemaakt voor functionaliteit. De artiest is een koele, berekende machine geworden. In de competitiewedstrijd van Real Madrid tegen het laag geklasseerde Espanyol lagen er enorme ruimtes, maar waren de overbodige overstapjes en bewegingen op de vingers van één hand te tellen. CR7 heeft begrepen dat in de wereld van het topvoetbal uiteindelijk slechts één ding telt: rendement.

Wie de aanvaller probeert te ontleden als topvoetballer, ziet op technisch gebied louter pluspunten. Zijn dribbeltechniek is uitmuntend en dan vooral de afwisseling tussen het korte dribbelen met veel balcontacten en het drijven, het overbruggen van grote afstanden. Ronaldo is een van die zeldzame spelers die even snel is met als zonder bal. De Portugees kan natuurlijk weleens een persoonlijk duel verliezen, maar herkent daarna al snel het zwakke punt van een verdediger en weet hoe hij zijn directe tegenstander kan verrassen. Op zijn traptechniek met zijn rechterbeen is alleen maar het cijfer 10 te plakken, maar met zijn linkerbeen scoort hij makkelijk een 8. Ook met zijn zwakke been is hij in staat om uit alle hoeken en standen een keeper te verslaan.

Intelligentie

Volgens Opta, dat alle statistieken van de topcompetities verzamelt, is er geen speler in een topcompetitie in Europa die nauwkeuriger schiet. Ronaldo onderneemt niet alleen de meeste scoringspogingen, maar hij heeft ook nog eens de grootste nauwkeurigheid met een percentage van 74! Dat wil zeggen dat drie van zijn vier schoten tussen de palen belanden. Dat doet geen enkele topaanvaller hem na. Slechts Diego Costa van Chelsea (72 procent) en Carlos Bacca van Sevilla (71 procent) komen in de buurt. De balbehandeling van Cristiano Ronaldo is vrijwel perfect. Hij heeft een minimaal aantal balcontacten nodig voor de juiste voortzetting. Die complete synergie met de bal is ook waar te nemen in zijn koptechniek. In tegenstelling tot heel veel andere sterren is Cristiano Ronaldo namelijk een fantastische kopper. In technisch opzicht beheerst hij dus alle onderdelen van het spel.

Bij al die technische capaciteiten eindigt het niet. Zijn traptechniek, passeerbewegingen en spel in de lucht zouden allemaal niets waard zijn als Cristiano Ronaldo niet de intelligentie had om daar op de juiste manier gebruik van te maken. Hij heeft een ongelooflijk aantal wapens waarmee hij het verschil kan maken, maar wat hem onderscheidt van anderen is zijn inzicht om die wapens te benutten. Iedere verdediger heeft extra aandacht voor hem en elke trainer bedenkt een tactiek om hem uit de wedstrijd te houden, maar Cristiano Ronaldo heeft een manier ontwikkeld waardoor hij altijd ruimte en gelegenheid vindt om het verschil te maken. Als de aanvaller zich aanbiedt om de bal te krijgen, doet hij dat op verschillende manieren, waardoor hij moeilijk uit het spel is te halen. Hij loopt vaak op het randje van buitenspel, loerend op de ruimte achter de defensie. Zo dwingt hij verdedigers om afstand te nemen, omdat ze moeten anticiperen op de diepe bal achter de defensie. Hij laat zich echter ook weleens slim inzakken om zich aanspeelbaar te maken. Ronaldo heeft nu eenmaal ook de techniek en fysiek om bij een bal in de voeten een verdediger op afstand te houden en uit te spelen. Dat maakt het voor een verdediger bijna onmogelijk om hem negentig minuten uit de wedstrijd te houden.

Ronaldo zoekt altijd zijn eigen ruimte en krijgt daarvoor ook alle vrijheid. De Portugees hoeft zich nooit bezig te houden met het ’terugverdedigen’, door zijn kwaliteiten als doelpuntenmaker is hij ontslagen van elke defensieve verplichting. Dat is niet alleen zo onder trainer Carlo Ancelotti, maar was bij Real Madrid ook al het geval onder de veel verdedigender ingestelde José Mourinho. Dat leidde nog weleens tot een aanvaring. Mourinho roemde de aanvallende klasse van zijn landgenoot, maar vond ook dat hij wat meer respect moest opbrengen voor ploeggenoten die zijn verdedigende werk opknapten.

Dijbeen

Cristiano Ronaldo is 1,86 meter lang en weegt 84 kilogram. En dat is vooral pure spiermassa. Zijn lichaam met indrukwekkend sixpack is wereldberoemd en zeer regelmatig te zien op de covers van lifestylemagazines. Er zijn ook de nodige feitjes over zijn indrukwekkende fysieke gesteldheid te vinden. Ronaldo heeft een vetpercentage van slechts acht tot tien procent. Zijn borstomtrek: 109 centimeter, taille: 84 centimeter, dijbeenomtrek: 64 centimeter. Dat machtige dijbeen bezorgt hem een enorme explosiviteit. Op de eerste 25 meter moet hij maar drie tienden van een seconde toegeven op een olympische sprinter uit Portugal. Hij heeft de verticale springkracht van vijf keer zijn eigen lichaamsgewicht. En zijn fenomenale vrije trap heeft vier keer meer snelheid dan een Apollo 11 bij een lancering.

Cristiano Ronaldo is de perfecte atleet. Waar andere topspelers zoals Johan Cruijff, Diego Maradona, Zinédine Zidane en Lionel Messi in hun voorkomen vooral voetballers waren of zijn, daar overstijgt de Portugees de scheidslijnen met andere sporten. Ronaldo had net zo makkelijk een topsprinter of tienkamper kunnen zijn. Wie kijkt naar zijn blessurelijst van de laatste vijf jaar, beseft dat zijn lichaam een belangrijke en bepalende factor is in zijn carrière. Een voorwaarde om een wereldster te kunnen zijn, is nu eenmaal dat je weinig geblesseerd bent. Daarom won Ronaldo in zijn vijf jaar bij United acht kilo aan pure spiermassa. Bij Real Madrid heeft hij dat proces verder voortgezet en geperfectioneerd. Wie het lichaam van een superatleet wil hebben, moet ook zo trainen en leven. Daar past ook een ijzeren instelling bij.

DOOR TACO VAN DEN VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content