Heerenveen op zoek naar eenheid.

De manier waarop de Friezen in de KNVB-beker in eigen huis kansloos werden uitgeschakeld door het bijzonder efficiënt voetballend PSV paste volledig in het beeld van de club dit seizoen. Nadat in mei nog in een opwindende finale tegen FC Twente voor het eerst in de clubgeschiedenis de cup was gewonnen, viel Heerenveen deze competitie zelfs even terug naar de voorlaatste plaats.

Trond Sollied (ex-AA Gent en Club Brugge) werd eind augustus ontslagen. De Noor maakte plaats voor Jan de Jonge (46), tot dan toe hoofd opleidingen. Bij het ingaan van de tweede competitiehelft bezette de Friese formatie de veertiende plaats, met amper vijf punten voorsprong op hekkensluiter RKC. Niet echt om vrolijk van te worden dus. Ondanks de 4-2-winst afgelopen weekend tegen Willem II, is Heerenveen nog slechts een schim van het elftal dat met zijn temperament en wilskracht het Abe Lenstra Stadion kon laten kolken. “We maken altijd kleine stappen, het wordt tijd dat we die ene grote maken en weer wedstrijden winnen”, meent De Jonge. “Er moet meer binding komen in ons team met zijn verschillende culturen. Uitgroeien tot een eenheid staat vanaf nu voorop.”

Terugkijken doet hij niet, de naam Sollied rolt ook niet over zijn lippen. Bij zijn aanstelling zei hij destijds in VI: “Met mij krijg je duidelijkheid. De continuïteit die er bij Heerenveen was, moet terug.” In september vroeg De Jonge ook om hem pas in januari te beoordelen op zijn werk en invloed bij de club, waarvan hij zich ook een cultuurbewaker vindt. “Heerenveen heeft immers zo veel eigen kenmerken, inzake training, scouting en opleiding. Die moeten nu overeind blijven.”

In dat proces van voortdurende ontwikkeling en groei is de impuls van een winnende hoofdmacht bijna onmisbaar. De hoofdtrainer laat zijn eigen kennis graag aanvullen door die van anderen. Zo werd er onlangs met Martin Beljon zelfs een mental coach aan de begeleidingsstaf toegevoegd. “Het komt heus wel goed”, weet De Jonge.

De Uruguayaanse aanvoerder Luis Suárez (22) verlengde bij Ajax tot 2013, nadat de clubleiding met collega-international Nicolás Lodeiro (20) een aanvallende middenvelder weghaalde bij Nacional de Montevideo en hem vastlegde tot 2012. Hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink (ex-AA Gent), sinds 2007 verantwoordelijk, blijft.

Nacer Chadli (20) maakt naar eigen zeggen het seizoen af bij AGOVV Apeldoorn. Vanwege de hoge vraagprijs (1 miljoen euro) haakten vele clubs af voor de Luikse aanvaller.

Onze landgenoot Ruud Boffin (22) verruilde MVV op huurbasis voor VVV-Venlo, dat met een acuut keepersprobleem zit.

PSV brak de verbintenis van jeugdspeler Zakaria Labyad (16), een talentvolle middenvelder, open tot 2012. De Braziliaanse spits Jonathan Reis (20) werd, na het gebruik van verboden middelen, op staande voet ontslagen.

ADO Den Haag contracteerde met de Est Andres Oper (32) een spits die het afgelopen half jaar uitkwam voor Sjanghai Shenhua.

RKC Waalwijk is gered. De gemeenteraad van Waalwijk stemde in met het in oktober door het college voorgestelde reddingsplan, waarbij een kunstgrasveld wordt aangekocht. Daarmee wordt de achterstallige huurschuld met de helft verminderd. Het resterende bedrag moet de club later alsnog betalen, uit bijvoorbeeld de transferopbrengsten.

Middenvelder Willie Overtoom (23) blijft nog drie seizoenen langer aan Heracles verbonden.

Fysiotherapeut Rob Ouderland (51) treedt per 1 februari in dienst bij FC Twente. Hij werkte van 1989 tot 2008 bij de KNVB.

FC Utrecht verlengde de contracten met trainer Ton du Chatinier (52) en assistent Jan Wouters (49) met twee seizoenen. Grootaandeelhouder Frans van Seumeren koos bewust voor een meerjarig contract als waardering en uit vertrouwen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier