Spanje is al 31 opeenvolgende duels ongeslagen.

Turkije beleefde precies hetzelfde scenario als de Rode Duivels op 15 oktober 2008: de Turken kwamen tegen de regerende Europese kampioen op voorsprong maar gingen finaal toch met 1-2 de boot in. Spanje blijft alleszins op een wolk leven: het is ondertussen al van november 2006 dat de nationale ploeg nog eens verloor. Ze speelden liefst 31 wedstrijden zonder nederlaag. Spanje boekte in Istanboel zijn elfde zege op rij. In de voorronde voor het WK in Zuid-Afrika staat de Selección dan ook met 18 op 18 afgetekend aan de leiding. Tussendoor wonnen de jongens van coach VicenteDelBosque ook nog vijf vriendschappelijke wedstrijden. Dat Del Bosque na het succesvolle Euro 2008 het roer overnam van LuisAragonés gooide dus allerminst zandkorrels in het raderwerk. De armada blijft onoverwinnelijk en dit nog altijd zonder topvedette Raúl.

“Veel waarnemers vreesden wel voor een terugval, mede omdat er een andere bondscoach kwam. Maar alles bleef bij het oude”, zegt Fernando Hierro, de ex-verdediger van Real Madrid die sinds anderhalf jaar sportief directeur is bij de Spaanse voetbalbond. “Dat is vooral de verdienste van meesterpsycholoog Del Bosque, die vernieuwingen doorvoert met het grootste respect voor wat eerder was neergezet.”

Een niet te onderschatten factor in het succes is ook dat Spanje uitstekend heeft gewerkt met de jeugd. De jonge talenten zijn als het ware gekneed en volgen nauwgezet het parcours dat voor hen is uitgetekend. “Toch mogen we niet denken dat de nationale jeugdselecties altijd even succesvol zullen blijven”, waarschuwt Hierro. “We hadden enkele zeer goede generaties. Onvermijdelijk zal daar een periode op volgen waarin er minder talent is. Gelukkig ligt de gemiddelde leeftijd van de A-kern vrij laag, zodat we nog voor enkele jaren goed zitten. Dat belet echter niet dat het onze belangrijkste opdracht blijft om nog meer talent op te sporen. Maar dat zal wel lukken, want binnen de bond is alles perfect gestroomlijnd en georganiseerd.”

Asier Del Horno (28), de linksachter van Athletic Bilbao, heeft de leeftijd bereikt waarop een voetballer normaal top moet zijn. Maar bij hem gaat het al drie jaar steil bergaf. In het seizoen 2005/06 kreeg hij nog een lucratieve transfer naar Chelsea en zat hij ook in de voorselectie van de Spaanse nationale ploeg voor het WK van 2006. Uiteindelijk was Del Horno er niet bij als gevolg van een spierblessure aan het linkerbeen, waarvan hij nooit echt herstelde. De laatste drie seizoenen speelde hij 13 wedstrijden voor Valencia en 16 voor Bilbao, de club waaraan hij werd uitgeleend. Het is niet verwonderlijk dat hij zich ernstige vragen begint te stellen rond zijn toekomst.

Valencia kreeg een lening van 50 miljoen euro van de groep Fomento Urbano de Cas-

tellón. Dat bedrag zou moeten volstaan om de dringendste schulden te betalen.

Robert Pires (35) verlengde zijn contract bij Villarreal met één seizoen. De Franse oud-international zal dus minstens tot zijn 36ste actief zijn. “Ik ben fier dat ik kon tekenen. Het is een mooie blijk van vertrouwen.”

Frédéric Kanouté(31), de Malinese spits van FC Sevilla, verlengde tot 2012. “Dit is het beste bewijs dat ik me volop wil blijven inzetten en dat de club tevreden is over mijn diensten.”

Lionel Messi (21) kwam bijzonder aangeslagen terug uit Bolivia, waar hij met Argentinië een 6-1-nederlaag leed. “Eigenlijk is het gewoon onmogelijk om in La Paz, op die grote hoogte, te voetballen”, verklaarde hij.

Samuel Eto’o evenaarde met 26 goals nu al zijn seizoensrecord van 2005/06.

Javier Aguirre, die in februari moest opstappen bij Atlético Madrid, vond snel een andere job. Hij wordt opnieuw Mexicaans bondscoach, als opvolger van de opgestapte Zweed Sven-Göran Eriksson.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier