De nationale ploeg staat na het 0-0-gelijkspel in Servië voor een onmogelijke opdracht. Zelfs als de concurrentie nog punten zou laten liggen, moet je er niet van uitgaan dat we in Bosnië en Litouwen en thuis tegen Spanje gaan winnen. Het wordt dus ook een quasi onmogelijke opdracht om de barragewedstrijden te halen.

Trainers die hun doelstelling niet halen, worden bekritiseerd en dat is bij Aimé Anthuenis niet anders. Er werd hem in Belgrado een te grote voorzichtigheid aangewreven. Maar als je je kans gaat en je verliest met 3-0, dan is het natuurlijk ook niet goed. Dan is iedereen ontevreden, de spelers, de pers, de voetbalbond, de sponsors. Nu wilde Anthuenis achteraan de nul houden en je weet nooit wat er in het laatste kwartier nog mogelijk is. In ieder geval blijft het interessant om naar de volgende wedstrijden uit te kijken. Anderzijds moeten we durven erkennen dat we minder zijn dan een ploeg als Servië & Montenegro. Zij konden het zich veroorloven om Vucinic op de bank te houden, een speler die dit seizoen in de Italiaanse Serie A voor Lecce negentien doelpunten maakte. Wij hebben tijdens deze WK-campagne nog spelers opgesteld die bij hun ploeg op de bank zaten. En terecht stelt Aimé Anthuenis de vraag hoeveel Belgen er bij onze topclubs aan de aftrap staan of in de rangschikking van de beste goalgetter. Je hebt alleen Kevin Vandenbergh, die ik er afgelopen zaterdag trouwens veel vroeger ingebracht zou hebben.

Op lange termijn zie ik de toekomst van de nationale ploeg rooskleurig in. Met Silvio Proto hebben we voor het eerst in jaren weer een wereldkeeper. Proto heeft het allemaal : klasse, sprongkracht en een natuurlijke lenigheid. Ik heb aan hem getwijfeld omdat hij met La Louvière eens in een wedstrijd op Antwerp onnodig met de bal ging jongleren, hij leek me een beetje gek. Nu merk je dat hij heel geconcentreerd is. Ik hoop dat hij verder goed begeleid wordt, want als hij volgende week een Porsche koopt, moet ik mijn mening herzien. Verder is er Vincent Kompany, die zich als een leider moet profileren, en Anthony Vanden Borre, Olivier Deschacht, Koen Daerden, Kevin Vandenbergh, Thomas Buffel, Wesley Sonck en Emile Mpenza. Met hen moeten we ons voor het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk kunnen plaatsen. Dat zal dan zonder Aimé Anthuenis zijn. In ieder geval moet je Anthuenis toch de verdienste geven dat hij al die jongeren heeft laten doorstromen.

Dat kan nu natuurlijk de teleurstelling om het gemiste WK-ticket niet wegspoelen. Om je verder te ontwikkelen, moet je gewoon op het internationale podium kunnen staan. Op dit moment zijn we echter niet beter dan Litouwen en Bosnië. En dat is te weinig voor de kwalificatie.

(Dit is de laatste Terzijde van dit seizoen)

Wim De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier