Frank Rijkaard blijft bij FC Barcelona zoeken naar een constante in de prestaties.

FrankRijkaard heeft sinds afgelopen zomer het sportieve roer in handen bij FC Barcelona, maar kon tot nu toe geen constante leggen in de prestaties van zijn team. Soms lijken de Catalanen in de running voor een ticket voor de Champions League, maar dan lopen ze weer een onverwachte nederlaag op. “Toch boeken we vooruitgang”, is de voormalige Nederlandse bondscoach optimistisch. “Bovendien komt nu een aantal spelers uit blessure terug. Het kan volgens mij daarom alleen maar beter gaan.”

Rijkaard volgde afgelopen zomer enigszins verrassend Radomir Antic op. De Amsterdammer was nochtans maar de derde keuze voor voorzitter JoanLaporta, die liever de job had toevertrouwd aan GuusHiddink of RonaldKoeman. “Ik heb me daar nooit druk om gemaakt”, beweert Rijkaard. “Het is normaal dat een club als Barcelona naar grote namen op zoek gaat. Persoonlijk heb ik nooit gedacht dat ik ooit de kans zou krijgen om trainer te worden van zo’n prestigieuze vereniging. Toen men het me toch vroeg, heb ik dan ook niet geaarzeld.”

Hoewel hij als coach nog altijd even flegmatiek oogt als destijds als speler, zegt Rijkaard erg gedreven te zijn. “Ideaal zou natuurlijk zijn om met alle spelers een uitstekende relatie te hebben, maar je moet als coach altijd jongens aan de kant laten. Het is dus een utopie te denken dat je als trainer de vriend van alle spelers kan zijn. Dat probeer ik dan ook niet.”

Dat vertaalt zich ook in de keuzes die Rijkaard maakt. De met veel bombarie ingehaalde Turkse keeper ReçberRüstü, zit bijvoorbeeld op de bank als doublure van VictorValdés. PatrickKluivert verzeilde ook al diverse keren op de bank en is daar op zijn zachtst gezegd niet blij om. De coach geeft hem echter lik op stuk. “Hij wil dat we meer over de flanken voetballen, maar door de vele blessures tijdens de voorbereiding, hebben we dat systeem nooit echt goed kunnen oefenen. Van de vele spitsen in de kern is er bovendien niet één die als een pure midvoor kan aantreden. Ik begrijp dat Kluivert niet tevreden is, maar ik kan nu eenmaal maar elf spelers opstellen.” (DDv)

MARCOS ASSUNÇAO, de middenvelder van Betis, brak tijdens de training van vorige donderdag zijn linkerenkel. Hij werd nog dezelfde avond geopereerd en zal drie maanden langs de kant moeten blijven. (NR)

TOPSCHUTTERS : 1. Ronaldo (Real Madrid) 10 goals ; 2. Mista (Valencia) 8 goals ; 3. F. Torres (Atlético) 7 goals ; 4. Pandiani (Dep. La Coruña), Eto’o (Mallorca) 6 goals.

DDv

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier