Na de opdoffers in de Jupiler Pro League en de vroege bekeruitschakeling tegen derdeklasser WS Woluwe trekt SV Zulte Waregem zich, met meer gedrevenheid dan ooit, op aan de komst van Hugo Broos en het gelijkspel tegen Lokeren. ‘Het engagement moet duidelijk omhoog.’

Net zoals in de Belgische politiek is het verdriet van de één het geluk van een ander. Dat beseft ook de inmiddels 58-jarige Hugo Broos, wanneer de oud-international – na exact 338 dagen werkloosheid – bij SV Zulte Waregem wordt voorgesteld als de opvolger van de doorgestuurde Bart De Roover (43). Slechts eenmaal moeten voorzitter Willy Naessens en algemeen manager Vincent Mannaert hem corrigeren tijdens zijn betoog bij zijn eerste ontmoeting met de pers. Dat is wanneer Broos – die op eigen vraag tekende voor anderhalf seizoen – het woord Zulte gebruikt in plaats van Zulte Waregem.

Woensdag 27/10: brandende ambitie

“Amai, wat een drukte!”, weerklinkt het bij Broos wanneer hij, geflankeerd door zijn zaakwaarnemer Evert Maeschalck, rond tien over elf één van de luxueuze loges in het Regenboogstadion binnenstapt. Drie tv-stations, een vijftal fotografen en tien journalisten zijn aanwezig in de Essevee Soccer Box. “Het is niet onze gewoonte elke zes maanden een nieuwe trainer voor te stellen”, stelt Naessens. “Met Broos kozen we voor een vakman, iemand die heel gedreven is, veel honger heeft, uitstraling toont en een pak ervaring telt. Ons lot ligt veilig in zijn handen.”

De kersverse coach glundert. “Omwille van vier redenen koos ik voor deze club”, benadrukt Broos. “Ten eerste omdat ik gevraagd werd. Eindelijk! ( blaast) Oef! Na een gesprek van twee uur kreeg ik een bijzonder goed gevoel en werd veel duidelijk. Ten tweede staat Zulte Waregem bekend om zijn visie en stabiliteit. Een club die altijd dezelfde richting inslaat. Daarnaast zit er meer potentieel in de huidige spelerskern dan de resultaten aangeven. Wat is er aan de hand met Khaleem Hyland? Dat intrigeert me. Opnieuw een plaats in de linkerhelft van de rangschikking veroveren, is ons opzet. Ik ben geen tovenaar en kan ook geen mirakels verrichten, maar de ploeg moet weer de onverzettelijkheid en blokvorming creëren waarvoor Zulte Waregem bekend stond. En tenslotte is er ook nog de bestaande structuur en organisatie, op punt gezet door Francky Dury. Daardoor moet ik me alleen concentreren op het belangrijkste, de sportieve uitdaging.”

De zin druipt er bij Broos af. “De topclubs hadden het hier in het verleden altijd moeilijk. Die schrik moet terugkeren.”

Hoe schril het contrast tussen die ambitie en realiteit van de bekerwedstrijd ’s avonds… SV Zulte Waregem slaagt er voor het derde opeenvolgende jaar niet in om ver door te stoten in de Cofidis Cup. Onder leiding van de ex-eersteklassers Sébastien Dufoor (ex-Roeselare) en Damien Miceli (ex-Charleroi) wordt er met 2-1 verloren van derdeklasser WS Woluwe, waarbij vooral het gebrek aan gestalte en duelkracht bij stilstaande fasen opvalt. “We moeten blijkbaar de kelk tot op de bodem ledigen”, stelt Broos achteraf vast.

Donderdag 28/10: praatsessies

De dag na het bekerdebacle maken 21 spelers om 10 u. 25 hun opwachting op het trainersveld. Ze worden gevolgd door een vijftigtal supporters, twee fotografen, een cameraploeg en twee journalisten. Negen spelers doen – op basis van de hartslagmeter – een uitlooptraining met revalidatietrainer Bram De Winne, waarbij opvalt dat Rémi Maréval en Moussa Traoré veel moeite ondervinden met het tempo van Ludwin Van Nieuwenhuyze, Karel D’Haene en Stijn Meert. Terwijl Broos even het kunstgrasveld monstert, neemt assistent-trainer Eddy Van den Berge de negen andere veldspelers onder zijn hoede. Bij een spelvorm op basis van één of twee tijden legt Broos de partij regelmatig stil of zorgt hij, observerend, voor commentaar. “Stevig in de voeten spelen”, wordt gevolgd door “laat de bal goed rondgaan” of ” on parle“. Hij neemt ook de tijd om Van Nieuwenhuyze, Hyland, Habib Habibou en Steve Col-paert apart toe te spreken.

“Na regen komt altijd zonneschijn”, beschrijft hoofdscout Eddy Mestdagh zijn gevoel wanneer hij zijn blik naar boven richt. Het transferbeleid, met in totaal twaalf nieuwkomers, werd al meer dan eens geviseerd. “Dat is allemaal relatief, want niemand haalt een goed niveau”, verweert de man die bij Moeskroen nog samenwerkte met Broos zich. “We moeten gewoon geduld hebben met de vele jonge gasten. Bij Berrier duurde het ook een tijdje vooraleer hij echt zijn draai vond. We mogen niet te veel doemdenken. Ik ben er van overtuigd dat Hugo de trein weer op de rails zal krijgen. Hij is gemotiveerd en rustig genoeg om dit allemaal op te lossen.”

In de namiddag wordt er tijd gemaakt voor een pak praatsessies. Eerst volgt er, in het bijzijn van assistent Van den Berge, een gespreksronde met de spelersraad (Van Nieuwenhuyze, Meert, D’Haene, David Vandenbroeck en Maréval). Daarna een onderhoud met de medische staf.

Het zelfvertrouwen aanzwengelen, is geen eenvoudige opgave. Dat beseft ook Van den Berge. “Het engagement moet duidelijk naar omhoog”, oppert de gewezen vaste rechterhand van Dury. “We moeten ons misschien nog iets meer focussen op de mens naast de voetballer. Meer dan ooit is het een les om een minimum aan afspraken te respecteren.”

Vrijdag 29/10: concentratie eisen

Om 13 u. 30 krijgt de kern een videocompilatie voorgeschoteld, om een goed uur later een laatste oefengalop te houden. Achttien spelers en drie doelmannen betreden het veld, met Broos op kop. Ze worden aandachtig gevolgd door een veertigtal supporters. Gueye en Minne trainen individueel.

Broos roept de groep samen, benadrukt het belang van een goede opwarming en eindigt met “tout le monde a compris?”, wanneer Ernest Nfor een vreemd gezicht trekt. Waarop hij meteen overgaat tot een kwinkslag. “Tu dois apprendre le néerlandais, hein!” Broos loopt zelfs even mee tot aan de middencirkel, waar door Van den Berge een oefening wordt gegeven op een verzorgde passing en eentijdsvoetbal. “Concentratie” en “raak die bal goed en stevig”, zo luiden de opdrachten van Broos.

Wanneer de doelen er worden bijgehaald en op een half terrein een wedstrijdje wordt afgehaspeld met maximaal drie baltoetsen, gaat het er opvallend scherp aan toe. “On parle quand on est seul”, “zoek die ruimte aan de overkant” en “kalm aan de bal” zijn de vaakst gehoorde opmerkingen. Dat de verstandhouding tussen Meert en Chevalier, die zijn man te veel laat lopen, niet optimaal verloopt en leidt tot een woordenwisseling, is Broos niet ontgaan. Later neemt de trainer ook nog wat tijd voor Dachelet, Maréval en Vandenbroeck.

Die laatste hoopt dat de frustraties bij sommige jongens stilaan tot het verleden behoren. “Je moet die brandjes gewoon op tijd blussen”, poneert de centrale verdediger. “De nieuwe trainer doet me wat terugdenken aan Georges Leekens. Op basis van hun ervaring krijgen die mannen alles snel onder controle.”

Om 15 u. 30 trekken de meeste spelers richting de kleedkamer, behalve Delaplace, Maréval en Chevalier. De drie Fransen oefenen nog even hun traptechniek. Broos ontfermt zich op een vaderlijke manier over Chevalier, de laatste tijd fel bekritiseerd door de supporters.

Zaterdag 30/10: actie!

Om drie uur in de namiddag verzamelen de spelers, om in alle rust en ruim op tijd de confrontatie tegen ploeg in vorm Lokeren voor te bereiden. In de basisploeg is er opnieuw plaats voor Habibou, die tegen Lierse nochtans nog in de belangstelling kwam omwille van onprofessioneel gedrag. De Franse spits kwam, samen met Traoré, te laat op het uur van afspraak. De Roover nam hem toch mee op de spelersbus, om dan in Lier te beslissen dat de materiaalman hem naar huis diende te brengen. Een vreemde manier van redeneren, wat ook aangaf dat De Roover een te losse omgangsvorm hanteerde.

Broos doet het liever anders. Hij vraagt actie en krijgt reactie. Op het wedstrijdblad vervangt hij de tegen Lokeren geschorste aanvoerder Van Nieuwenhuyze door D’Haene. Hyland wordt – door de knieblessure van Sterckx – de bijkomende controlerende middenvelder. Na een aarzelende beginfase en opnieuw een tegendoelpunt uit een stilstaande fase (Colpaert staat achter De Ceulaer, niet ernaast zoals het hoort) komt de karaktersterkte bovendrijven. Vooral de scherpe invalbeurt van de gecontesteerde Chevalier, die een ferme dosis peptalk meekreeg van Broos, zorgt voor behoorlijk wat aanvalsgolven en bijhorende doelkansen. Het resulteert in extremis in een verdiend 1-1-gelijkspel.

“De spirit zat weer goed”, oordeelt strafschopnemer Maréval achteraf. “De solidariteit wordt een belangrijke factor om succes te halen.” De linkerverdediger wordt in die stelling bijgetreden door Chevalier, die manager Mannaert op vrijdag nog een sms had gestuurd met verontschuldigingen voor zijn nukkigheid in de afgelopen weken. “Ik heb veel vertrouwen nodig”, oppert de flankspeler. “Broos prikkelde me. Hij wou dat ik simpel speelde. Dat gaf me een boost. Mijn seizoen kan eindelijk beginnen.”

Het slotwoord is voor Broos. “Ik heb mijn spelers gewoon gezegd waar het op staat.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

‘ De ploeg moet weer de onverzettelijkheid en blokvorming creëren waarvoor Zulte Waregem bekendstond.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content