Het laatste icoon van STVV is er nu techniektrainer. Hij geeft zijn ongezouten mening over de huidige selectie. ‘Brepoels heeft het perfecte profiel om deze jonge groep te leiden.’

Danny Boffin (44) beleefde zijn eigen financiële crisis. “Alles wat ik door de jaren heen bij elkaar gevoetbald had bij Luik, Anderlecht en Metz, ben ik in één dag kwijtgeraakt. Een of andere oplichter heeft mijn handtekening nagebootst en zo al onze rekeningen leeggeroofd. Een klein miljoen euro, zomaar in rook opgegaan. Maar ik geef de moed niet op. Ik hoop dat de rechtbank alsnog beslist dat de bank een zware fout heeft gemaakt. Alleen dan kan ik mijn geld nog recupereren.”

Sindsdien doen er tal van geruchten de ronde over de man die meer dan vierhonderd wedstrijden in eerste klasse speelde. “Ik werd zelfs in verband gebracht met de maffia. Al wat ik onthoud uit die periode is dat ik vrijgesproken ben.” Financiële problemen en geruchten zijn één zaak, maar ook Boffins relatie ging “deels door die problemen” ten onder. Boffin zocht en vond opnieuw levensvreugde bij zijn oude liefde: STVV.

Net zoals Marc Wilmots zal Boffin voor altijd een icoon blijven in Sint-Truiden. Hij genoot zijn opleiding bij de Kanaries en kende er zijn laatste vreugdevolle momenten als speler, van 2001 tot 2004. “Aan mijn doortocht bij Standard hield ik immers niet veel goede herinneringen over. Daarvoor heb ik er te weinig gespeeld.” Momenteel is Boffin techniektrainer van een paar jeugdploegen, van de beloften en van het eerste van Sint-Truiden. Weinigen zijn dus beter geplaatst om de jongens van Guido Brepoels in te schatten.

Hoe verklaar je de sterke seizoensstart?

Danny Boffin: “De trainer speelt daar een grote rol in. Brepoels heeft het perfecte profiel om deze jonge groep te leiden. Hij heeft de groep dan ook zelf kunnen samenstellen. Het zijn allemaal jonge jongens die geloven in zijn project en die maar wat graag willen bewijzen dat ze op het hoogste niveau kunnen meedraaien.”

Met welke trainer zou je hem vergelijken?

“Ik vergelijk hem vooral met Paul Van Himst, die ik zelf bij de nationale ploeg als trainer had. Net zoals Van Himst toont Brepoels nooit enige vorm van nervositeit en geeft hij op elk moment het nodige vertrouwen aan zijn spelers.”

Play-off 1

Heeft de kern voldoende kwaliteit?

“Dat denk ik wel. De groep heeft in het begin van het seizoen nog even kunnen teren op de goede vorm waarmee ze kampioen in tweede werden. De uitstekende resultaten tegen Standard (2-2) en Anderlecht (2-1) hebben ons een extra boost gegeven. Maar de grootste kwaliteit schuilt in de inzet en de samenhorigheid. Als er een paar spelers een mindere dag hebben, stropen de anderen met plezier de mouwen op om die mindere vorm te compenseren.”

Hoe verklaar je de enorme terugval tussen eind september en eind november 2009?

“Die was onvermijdelijk. De groep is nog jong en ook behoorlijk beperkt in de breedte. De coach heeft maar vijftien spelers die nu al meekunnen in eerste klasse. Voor de anderen is het nog wat te vroeg. Gelukkig hebben die mindere partijen geen sporen nagelaten in de spelersgroep. In het begin van het seizoen werd er vaak voorspeld dat Sint-Truiden meteen weer zou degraderen. De spelers hebben toen gezegd: ‘We hebben niet al die moeite gedaan om na één seizoen alweer in tweede te gaan spelen.’ Of we play-off 1 halen of niet, ons seizoen is nu al geslaagd.”

Ibrahima Sidibe staat mee bovenaan in de topschutterstand. Is hij samen met Simon Mignolet de beste Truienaar?

Sidibe is geen tweede Dieumerci Mbokani, laat dat duidelijk zijn. Mbokani is veel te goed voor de Jupiler Pro League, ook al zit het niet altijd goed in zijn hoofd. Sidibe is een oerdegelijke targetman die goed kaatst en vaak genoeg heeft aan een klein kansje om te scoren. Mignolet is een topper in wording. Hij is jong, rustig en intelligent. Als ik hem op training aan het werk zie, denk ik vaak: pff, hoe heeft hij die bal er nog uit kunnen halen? Ik weet zeker dat hij ooit de beste Belgische doelman wordt, maar momenteel staat Bailly nog net dat trapje hoger.”

Kwaliteit

Jonathan Wilmet is nog zo’n revelatie.

Wilmet heeft een heerlijke trap in dat rechterbeen van hem. Ik vraag me af of zijn toekomst wel bij Sint-Truiden ligt. Zijn contract loopt dit seizoen af en ik denk dat het moeilijk zal zijn om hem hier nog te houden. Jammer genoeg geldt dat ook voor twee andere sterkhouders: Cephas Chimedza en Mario Cantaluppi. Als die drie zouden vertrekken, zullen er evenwaardige vervangers gehaald moeten worden. Mario heeft ervaring te koop en is daardoor alleen al de steunpilaar in de verdediging. Hij valt niet op wanneer hij speelt, maar als hij er eens een keertje niet bij is, merk je het verschil meteen. Cephas is de echte spelverdeler van STVV. Als hij geblesseerd is, raakt de hele ploeg in de problemen. Chimedza is nog een ouderwetse nummer tien. Welke ploeg is daar nu niet naar op zoek?”

Zijn er nog spelers die je kunnen bekoren?

Nils Schouterden. Zes maanden geleden kende niemand hem en vandaag is hij een vaste waarde op onze linkerflank. Hij heeft ongetwijfeld het grootste ‘Boffingehalte’. Bovendien heeft hij nog heel wat progressiemarge.

“Maar er zijn ook heel wat belangrijke ‘waterdragers’ waar nooit over gesproken wordt. Jongens zoals een Vincent Euvrard en een Marc Wagemakers zijn onverzettelijke verdedigers. Wim Mennes is niet alleen de perfecte verbinding tussen verdediging en middenveld, hij maakt het voor de andere middenvelders ook makkelijker spelen. En ook Denis Odoi verdient zeker een vermelding. In het begin stelden criticasters zich de vraag of hij het niveau wel aankon, maar hij heeft hen met enkele uitstekende prestaties intussen wel de mond gesnoerd.”

Hoe belangrijk is Peter Delorge voor Sint-Truiden?

“Peter is de aanjager van het team en de verpersoonlijking van STVV. Hij speelt hier al tien jaar. Hij is bijna dertig, maar traint elke dag alsof hij nog alles te bewijzen heeft. Zo was hij vroeger ook al, toen we nog samen speelden. Peter is de onbetwiste leider van het team. Zelfs als hij geblesseerd is, zien de ploegmaats hem nog als de aanvoerder. Hij maakte zijn debuut bij Sint-Truiden en het zou me verbazen als hij ooit voor een andere club zou uitkomen.”

Vergelijk de ploeg van Brepoels eens met die van Jacky Mathijssen (2001-2004), toen jij hier nog speelde.

“De groep van Mathijssen had toch wel iets meer kwaliteit. Om je maar een voorbeeld te geven: Wouter Vrancken en Peter Delorge speelden achter mij als steun op het middenveld. Zij knapten al het vuile werk voor mij op, zodat ik mij kon concentreren op het aanvallende gedeelte. Voor mij liep Désiré Mbonabucya en die scoorde toen met zijn ogen dicht. In het seizoen 2002/03 gaf ik zestien assists en scoorde hij veertien keer. Na zes wedstrijden was STVV de meest productieve ploeg van Europa. We eindigden dat seizoen vierde en speelden de finale van de beker van België. En dat met spelers die voorheen nergens meer aan de bak kwamen en die ook nadien weinig potten meer gebroken hebben. Het leek wel alsof ze alleen maar bij Sint-Truiden konden uitblinken. Ik denk dan aan jongens zoals Bram Vangeel, Claude Kalisa, MarcosPereira, Kris Buvens, Mbonabucya en Benjamin De Ceulaer. Ik blijf het jammer vinden dat er op een gegeven moment beslist werd om met de grove borstel door de kern te gaan. Marc Wilmots werd op dat moment ook aangesteld als trainer en introduceerde een heleboel Franse en Duitse spelers. Al die nieuwe buitenlandse gezichten zorgden ervoor dat Sint-Truiden onherkenbaar was geworden. Dat is met de komst van Guido Brepoels gelukkig weer veranderd.”

door pierre danvoye – beelden: rudi van beek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier