Uit de eigen opleiding staan Ziguy Badibanga (18) en René Sterckx (19) op de drempel van de A-kern. Badibanga debuteerde op het einde van vorig seizoen met invalbeurten tegen Zulte Waregem en KV Kortrijk. Volgens de opgestapte beloftetrainer Johan Walem zou ook Sterckx al hebben gedebuteerd bij de hoofdmacht mocht hij niet geblesseerd zijn geraakt. De technische staf van de A-kern echter is niet helemaal overtuigd. Jean Kindermans, technisch directeur van de jeugdacademie in Neerpede, blijft daarom voorzichtig: “Sterckx is inderdaad een talent, maar dat volstaat niet meer. Of een speler doorbreekt, hangt volgens mij van vier factoren af: talent, arbeid, geduld en een beetje geluk. Het is ook positiegebonden. Sterckx is een middenvelder en daarvan lopen er al niet weinig rond in de A-kern. De vraag is dan: kunnen we er hem nog bijnemen of maakt hij beter een omweg via een andere eersteklasser?”

De vraag werd vorige week beantwoord. Anderlecht stelt de in Barcelona uit een Spaanse moeder geboren Sterckx een jaar ter beschikking van Zulte Waregem. Het hoopt dat hij daar speelgelegenheid krijgt op het hoogste niveau en zich zo verder ontwikkelt. Hetzelfde geldt voor de Congolese aanvaller Olivier Mukendi (19) en de Braziliaanse offensieve middenvelder Reynaldo (20). Zij worden opnieuw uitgeleend aan Cercle Brugge. “Daaruit spreekt toch een vorm van vertrouwen in die spelers”, zegt Kindermans. “Het zijn niet allemaal een Kompany, Vanden Borre of Lukaku. Jongens als Lamah, Tioté en Kums zijn ook ooit uitgeleend en nadien succesverhalen geworden. Ze hebben alleen een andere weg bewandeld. De vraag is altijd: zetten zulke spelers nadien de stap terug naar Anderlecht, zoals Kouyaté na zijn uitleenbeurt aan Kortrijk deed? Dat heeft vaak met geluk te maken ook. Wat zou er met Kouyaté zijn gebeurd, mocht Polák niet geblesseerd zijn geraakt?”

Met Badibanga ligt het anders, zegt Kindermans. “Die heeft op het einde van vorig seizoen bewezen dat hij heel dicht bij de verdere ontbolstering staat. Alleen is zijn beste positie spijtig genoeg die van Boussoufa.” Waar Badibanga straks voetbalt, zal dan ook mede worden bepaald door een eventueel vertrek van Boussoufa en de indruk die Ariël Jacobs van hem – en anderen – krijgt tijdens de stages in Nederland (deze week) en Oostenrijk (begin juli).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier