September 2005. Lokeren wordt thuis met 1-2 geklopt door Beveren in de competitie. December 2005. Beveren klopt Lokeren, geleid door de afscheidnemende SlavoljubMuslin, met 5-1 voor de beker. Februari 2006. Opnieuw competitie en onder de leiding van interim-coach Rudi Cossey wint Lokeren makkelijk met 1-3 van Beveren. Conclusie : Cossey is beter dan Muslin ? De man uit Geraardsbergen lacht. “Onzin. Ik ben niet beter. Maar ik ben wel tevreden over de manier waarop we het hebben aangepakt. En blij voor AiméAnthuenis, die na vanavond allicht iets vrolijker gestemd zal zijn.”

Hij is, naar eigen zeggen, de enige die de voorbije dagen contact had met de gewezen bondscoach. “Vrijdag nog, de dag voor de match. We praatten wat over de ploeg en de manier waarop we het zouden aanpakken. Hij klonk heel strijdvaardig.”

Dat staat in schril contrast met de meningen die je vorige week her en der opving over de toestand van Anthuenis, ook van andere clubmensen. De voor hem ongewone telefonische stilte voedde roddels. Overmand door diverse medische problemen wegzeilend in een depressie zou Anthuenis het voetbal definitief voor bekeken houden. “Onzin”, aldus Cossey. “Het zou kunnen dat het voorbij is, maar enkel als zijn cardioloog het hem oplegt. Alles heeft te maken met de stress van clubtrainerschap. Een bondscoach heeft een wedstrijd om de paar maanden, hier is het elke week stress. Hij was ook heel zenuwachtig tijdens de transferperiode, vond dat de kern op bepaalde plaatsen niet evenwichtig genoeg was. Dat en nog wat privézaken hebben tot deze toestand geleid, maar ik meen dat het nu beter gaat.” Maandag maakt Anthuenis zelf bekend dat hij om gezondheidsredenen een punt moet zetten achter zijn trainerscarrière.

Er was zaterdag niet alleen de winst, maar ook het goeie nieuws dat een paar geblesseerden, Joao Carlos, Kristinsson en Vukomanovic, deze week opnieuw beschikbaar zouden zijn. Een opsteker met het oog op de komst van Club Brugge en Standard naar Daknam. “De vraag is nu wat zij zullen brengen”, redeneert Cossey. “De jonge gasten ken ik goed, ik wist dat zij er hun kop voor gingen leggen. Met de ervaren spelers moet je afwachten. De jongeren hebben zich getoond de voorbije weken, De Winne achterin, Overmeire op het middenveld, dat zijn dingen die we meenemen.”

Opmerkelijk : het gevaar waarvoor Bancé, al 5 goals sinds de winterstop, zorgt. “Elke trainer ziet wel wat in hem, maar er is werk aan”, meent Cossey. “Met het gezicht naar doel aartsgevaarlijk en krachtig. Met de rug naar doel en in de combinatie heel belangrijk, maar in het samenspel vatbaar voor verbetering. We werken eraan.”

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier