Zlatan Ibrahimovic speelde tijdens het EK veel twijfels van zich af.

Zlatan Ibrahimovic (22) is met Zweden een van de verrassingen op Euro 2004. Aan de hand van leermeester Henrik Larsson nam de aanvaller van Ajax veel twijfels weg. Het doelpunt dat hij tegen Italië scoorde hoort ongetwijfeld bij de mooiste van het toernooi.

Zijn de prestaties van Zweden ook voor jou de verrassing van het toernooi ?

Zlatan Ibrahimovic : “Met 5-0 winnen van Bulgarije zullen niet veel landen ons nadoen. Wat de uitslagen betreft, verrast het me dus wel, maar we moeten niet vergeten dat we een aardig compleet elftal hebben. Zweden is een mix van jong talent en ervaren spelers die al jaren in buitenlandse topcompetities voetballen. We hebben een aantal creatieve spelers en jongens die altijd blijven vechten.”

Je klinkt een stuk positiever dan in de weken voor Euro 2004.

“Als je aan zo’n toernooi begint en je kijkt naar de namen bij de tegenstanders dan kun je als speler van een redelijk klein land je alleen maar bescheiden opstellen. Natuurlijk hebben we vertrouwen in ons eigen kunnen, maar Zweden zullen zichzelf nooit tot favoriet benoemen als ze een paar vriendschappelijke wedstrijden winnen. Op zo’n toernooi is alles anders dan je gewend bent en daarom had het voor mij weinig zin grote verwachtingen te koesteren. Het is voor iedereen een zwaar seizoen geweest en het blijft afwachten hoe de lichamen van voetballers reageren op nog meer inspanning. Zelf kreeg ik in de aanloop naar het toernooi weer wat last van mijn lies, ook een reden waarom ik niet zo positief was.”

Je hebt in ieder geval je zin gekregen, want je speelt met Henrik Larsson in de spits.

“Vanaf het moment dat er in Zweden werd gesproken over een eventuele terugkeer van Henrik in de nationale ploeg heb ik dat plan in interviews gesteund. Hij is nog steeds een Europese topspits en ik vond het altijd al zonde dat hij er na het WK in Japan en Zuid-Korea niet meer bij was.”

Heb je een speciale band met Larsson ?

“Hij gunde mij de strafschop in de eerste wedstrijd en dat terwijl hij een hattrick had kunnen maken als hij zelf achter die bal was gaan staan. Dat zegt alles over zijn karakter. We kunnen het goed vinden, hij is heel veel met me bezig. Larsson heeft iets wat ik van nature niet heb : killersinstinct. Een paar weken kunnen werken met iemand die zo makkelijk scoort, is daarom waardevol voor mij. Ik vind dat ik in het afgelopen seizoen al heel wat progressie heb geboekt.”

Hoe belangrijk is vertrouwen van de trainer voor je ?

“Dat is voor mij misschien wel de belangrijkste voorwaarde om goed te kunnen presteren. Als ik continu allerlei verwijten naar mijn hoofd krijg, voel ik me onzeker. Ik moet het hebben van mijn acties, van een risicovolle pass die zorgt voor een doelkans. Dat gaat weleens mis, maar dat hoort bij mijn spel. Ik heb het gevoel dat ze bij Ajax vaak alleen kijken naar de dingen die ik niet goed doe. Bij de nationale ploeg gaan ze vaker van het positieve uit. De coaches hebben al voor het toernooi hun vertrouwen in mij uitgesproken.”

Dan scoor je zelfs met een lobje, terwijl je met je rug naar het doel staat en er een Italiaan aan je nek hangt.

“Het was een intuïtieve reactie, de enige mogelijkheid om die bal in de goal te krijgen. Aannemen, controleren en afspelen was geen optie omdat het op de grond veel te druk was. Het was een bewuste actie, maar je moet wel het geluk hebben dat de bal net tussen de lat en de verdediger in het doel gaat.”

door Thijs Slegers

‘Ik moet het hebben van mijn acties.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier