Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Wim De Coninck diende vorige week maandag zijn ontslag in als sportief manager van SV Roeselare. Drie dagen eerder was hij tot een akkoord gekomen met Woestijnvis, het productiehuis dat de voetbalprogramma’s van Belgacom TV verzorgt. De komende drie seizoenen zal hij er weer als voetbalanalist fungeren.

Toen SV Roeselare De Coninck in februari voor het eerst polste voor de baan van sportief manager zei hij ‘neen’. Hij was wel geïnteresseerd, maar vond die niet te combineren met zijn tv-werk. Omdat toen het nieuwe tv-contract nog niet was toegewezen en Belgacom TV noch Woestijnvis hem toekomstgaranties kon geven, hield hij de optie warm. Op aandringen van zijn vriend Dirk Geeraerd, hoofdtrainer van SV Roeselare, praatten enkele leden van de raad van bestuur in maart nog eens op hem in. De Coninck zei toen ‘ja’ op voorwaarde dat hij zou kunnen vertrekken als de kans om weer voor tv te werken hem na de toekenning van het voetbalcontract geboden zou worden.

SV Roeselare stemde daarmee in omdat de nood aan sportief management groot was. De bedoeling was dat De Coninck low profile zou starten en pas na het seizoen officieel in dienst zou treden, maar de sportieve crisis noopte hem er vanaf de eerste dag in te vliegen. De relatie tussen de trainer en een deel van de spelersgroep was verziekt en er werden amper nog punten gehaald. Met gesprekstherapie legde De Coninck toen de basis voor het behoud in de eerste klasse.

Veertien inkomende transfers realiseerde De Coninck de voorbije maanden. Hij ging scouten, voerde onderhandelingen, contracteerde spelers, speelde taxichauffeur, zorgde voor wagens en woningen, deed de administratie van buitenlanders en hield amper tijd voor zichzelf over. Zijn ervaringen zijn dezelfde als die van zijn voorgangers: SV Roeselare heeft een uitgebreide raad van bestuur en een drukbevolkt organigram, iedereen doet er graag zijn zegje, maar je staat er vaak alleen voor titanenwerk. Hans Galjé werd er ziek van, Luc Devroe zei op het einde ook dat hij moegestreden was, respect miste en dat er te veel achterklap was.

Vrijdag probeerde SV Roeselare De Coninck te overhalen om ondanks zijn tv-werk toch nog als sportief adviseur aan de club verbonden te blijven. Tevergeefs. Donderdag had de afscheidnemende sportief manager op de ploegvoorstelling benadrukt dat mits een optimale onderlinge chemie niemand SV Roeselare uit de Jupiler League kan houden.

Ondertussen beraadt het bestuur zich over het onbegrensde takenpakket dat De Coninck nalaat. Het overweegt om het te splitsen in algemeen management en zuiver sportieve verantwoordelijkheden.

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier