Grote twijfels overheersen bij Saint-Etienne.

Ondanks het vijfde grootste budget in de Franse eerste klasse blijft Saint-Etienne op een degradatieplaats staan. Coach Alain Perrin werd na een jaar al ontslagen. Amper een week later moesten ook algemeen directeur Vincent Tong Cuong en sportief directeur Damien Comolli opkrassen. Hen wordt verweten dat ze een slecht beleid voerden. Vorig seizoen zette de club ook al Omar Da Fonseca en Laurent Roussey aan de deur. Al die ontslagen samen kosten de club een slordige zes miljoen euro. In afwachting dat er een raad komt met een aantal oud-spelers – de namen van Willy Sagnol en Patrick Guillou circuleren neemt het voorzittersduo, dat een jaar geleden vrijwillig een stap opzijzette, opnieuw het sportieve heft in handen.

Ook over Perrin blijven de discussies hoog oplaaien. Hoewel hij enkele jaren geleden Lyon naar de titel en de beker leidde, kon hij ook daar nooit iedereen achter zich krijgen. David Sauget, die vorig seizoen overstapte naar Grenoble, verwoordde het treffend. “Hij zoekt altijd het conflict en bekijkt iedereen vanuit de hoogte. Volgens wat ik hoor, is het na de doortocht van Perrin eigenlijk geen toeval dat de ploeg zo laag staat.” Covoorzitter Bernard Caïazzo bevestigde trouwens al dat de groep niet om kon met de vaak vernederende opmerkingen van Perrin.

De enige die de grote schoonmaak overleefde, was assistent-trainer Christophe Galtier, die de jongste jaren nochtans hondstrouw was aan Perrin. “De spelers steunen hem volop”, weet Caïazzo. “Ik heb veel vertrouwen in hem. We hebben nu vooral nood aan een duidelijke lijn. Die zal van nabij worden opgevolgd door tweede voorzitter Roland Romeyer, die Galtier graag een kans wil geven.” Om iedereen ervan te overtuigen dat hij meer is dan een tussenpaus, zal Galtier na de winterstop dus met overtuigende resultaten moeten komen. Want de naam van Luis Fernandez klinkt rond het Geoffroy-Guichardstadion steeds luider. Temeer omdat Tong Cuong, de enige die er zich tot nu toe tegen verzette, er nu niet meer is.

Jean-Pierre Papin (46) heeft opnieuw een club. De oud-international gaat aan de slag als coach van tweedeklasser Châteauroux, waar de ex-spits van Club Brugge Dominique Bijotat vervangt.

Jean-Louis Campora, de vroegere voorzitter van AS Monaco, kreeg in zijn appartement in Monaco het bezoek van inbrekers, die hem ook even gijzelden.

Hugo Lloris (Lyon) is de doelman van het elftal dat het maandblad So Foot opstelde met de beste elf spelers van de heenronde. De andere tien in een 4-3-3-systeem zijn: Benoît Trémoulinas (Bordeaux), Emir Spahic (Montpellier), Adil Rami (Lille), Matthieu Chalmé (Bordeaux), Benoît Pedretti (Auxerre), Alberto Costa (Montpellier), Yoann Gourcuff (Bordeaux), Gervinho (Lille), Lisandro Lopez (Lyon) en Mevlut Erding (PSG).

FC Sochaux wil tijdens de transferperiode een grote vis aan de haak slaan. Het team van coach Francis Gillot aast op niemand minder dan Kris Boyd van Glasgow Rangers. De afgelopen drie seizoenen was de Schotse aanvaller topscorer in de Schotse competitie, maar de 26-jarige spits zou graag eens iets anders beleven dan het typisch Britse voetbal. De gevraagde transferprijs zou 6 miljoen euro bedragen.

Oud-international Robert Pirès kondigde aan dat hij in juni graag naar Ol. Lyon wil gaan. Op zijn 36e is de offensieve middenvelder einde contract bij Villarreal.

RC Lens kan enkele miljoenen euro verliezen als het Engelse Portsmouth failliet zou gaan. De Franse club wacht immers nog steeds op een gedeelte van het transferbedrag voor Aruna Din-dane (ex-Anderlecht) en Nadir Belhadj.

Guillaume Hoarau (25), sinds midden oktober buiten strijd met een knieblessure, is opnieuw fit. De revelatie van vorig seizoen speelde dit seizoen nog maar zeven wedstrijden voor het PSG van coach Antoine Kombouaré.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier