Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Burnley stelde onbekende manager aan.

Sedert vorige week mag Brian Laws (48) zich manager van een eersteklasser noemen. Zijn debuut kon overigens tellen: uit bij Manchester United, een gekwetst dier na de verrassende bekeruitschakeling door Leeds. Het werd dan ook 2-0. Laws is de opvolger van cultheld Owen Coyle, die Burnley voor het eerst in 33 jaar naar de Premier League loodste, maar onlangs bezweek voor de verleiding van Bolton. Laws moet nu trachten de ploeg, die in de competitie niet meer won sedert 31 oktober, te behoeden voor degradatie.

Als dat gebeurt, is het dankzij zeges in thuiswedstrijden op Turf Moor. Tot dusver al vijf keer. Viermaal speelde men gelijk, alleen Wigan kon er komen winnen. Op verplaatsing pakte Burnley tot dusver slechts één puntje in tien matchen: uit bij Man. City (3-3). Veruit de slechtste uitploeg zijn ze daarmee. Overigens is Turf Moor nog een van de laatste stadions in Engeland waar de spelerstunnel achter de goal uitmondt. De capaciteit is beperkt, goed 22.000 man. Met gemiddeld 20.340 toeschouwers zit het stadion behoorlijk vol, elders in het noorden is dat dezer dagen anders.

Het delirium van vijf maanden geleden is wel volledig voorbij. De coach weg, de spelers moe en in de stand in de gevarenzone. Burnley zoekt zijn tweede adem. Met Laws, opgegroeid in de buurt van Newcastle, werd nu geopteerd voor een oud-speler. Hij speelde 150 duels als verdediger, in het begin van de jaren tachtig. Later maakte Laws naam als rechtsachter in het Forest van Brian Clough.

Als manager ging hij in 2006 bij Sheffield Wednesday aan de slag. Laws werd er in december ontslagen, omdat de ploeg in degradatiegevaar in tweede klasse raakte, maar had eerder indruk gemaakt door uit weinig budget heel veel sportief succes te puren. Burnley hoopt dat zoiets ook in eerste kan. De critici van Laws zeggen dat de club zich met hem al voorbereidt op een degradatie. Geld om op de transfermarkt te gaan is er niet, amper iets meer dan 2 miljoen euro. Daarom was ook geen enkele bekende kop geïnteresseerd in de job.

Tom Hicks jr, zoon van co-eigenaar Tom Hicks, verliet Liverpool. Hij stuurde naar een fan die wat lastig deed een e-mail met scheldwoorden. Manager Benítez liet weten dat Steven Gerrard en Fernando Torres komende zomer misschien niet te houden zijn wegens financiële problemen. Tot overmaat van ramp gingen de Reds er in de FA Cup al uit, 1-2 tegen Reading. Torres blesseerde zich daarbij aan de rechterknie en zou tot zes weken out zijn.

Sol Campbell (35), vrij na zijn mislukte passage bij Notts County, tekende na een testwedstrijd voor Arsenal, dat ook een Boliviaans talent contracteerde: Samuel Galindo (17), een centrale middenvelder.

Man. United maakte vorig seizoen 53 miljoen euro winst, vooral dankzij de verkoop van Cristiano Ronaldo (90 miljoen euro). De clubeigenaar zoekt nu naar vers geld om de schuldenlast (ongeveer 600 miljoen euro) te herfinancieren. Volgens The Sun zou dat kunnen gebeuren door Wayne Rooney op de markt te brengen. Edwinvan der Sar keerde na kort familiaal verlof (verzorging echtgenote) terug in de ploeg.

Elrio van Heerden (ex-Club Brugge) verruilde Blackburn Rovers voor het Turkse Sivasspor.

Wigan contracteerde twee verdedigers: de Ivoriaan Steve Gohouri (28, vrij) en de Schot Gary Caldwell (27, Celtic).

Chelsea, Tottenham, Lens én Rennes eisen hun achterstallige betalingen bij Portsmouth op. Met een late treffer via Aaron Mokoena (ex-Genk en Germinal Beerschot) plaatste Portsmouth zich voor de volgende ronde in de FA Cup.

Voor supportersgeweld na de bekermatch tegen Milwall kreeg West Ham een boete van ruim 120.000 euro. De club wordt wellicht deze maand nog overgenomen.

De Zuid-Koreaanse spits Seol Ki-Hyeon (31, ex-Antwerp en Anderlecht) zag zijn contract, met het oog op het WK, bij Fulham verbroken. Hij kwam slechts vijf keer in actie.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier