Onur Kaya kiest met KV Mechelen voor zekerheid

Onur Kaya © Belga Image

Na drie en een half seizoen bij Zulte Waregem trekt sterkhouder Onur Kaya naar KV Mechelen. Een evenwel niet zó verrassende transfer.

‘Bedankt voor de steun. Het was een leuk, maar vermoeiend seizoen. De tijd is gekomen om na te denken over mijn toekomst.’ Aldus luidde de tweet van Onur Kaya, de avond na de finalematch voor een Europees ticket, eind mei tegen Genk. Een duel waarin hij bij de rust vervangen werd, zoals Francky Dury hem ook in de play-off 2-finale tegen Lokeren al na 71 minuten naar de kant haalde. Tot Kaya’s grote frustratie.

Tekenen van de eerste barstjes in een seizoen waarin de Brusselaar nochtans vaste waarde was geweest én waarin hij in oktober zelfs zijn contract tot 2020 had verlengd. Maar waarin zijn rendement wel was verminderd. Qua statistieken (5 goals, 7 assists – in vergelijking met 1 doelpunt en 15 assists in 2015/16 en 4 treffers en 9 assists in 2016/17) én qua toegevoegde waarde in de totale verdedigende balans in het elftal, hét pijnpunt vorig seizoen bij Essevee.

Zulte Waregem zou, bij een deftig bod, dan ook niet moeilijk doen. Ook omdat het met Théo Bongonda, een recordtransfer van 1,5 miljoen euro, een speler binnenhaalde die het best rendeert op de linkerflank, Kaya’s geliefkoosde positie. Aangezien Bongonda altijd zal spelen, was een basisstek voor de Turkse Belg niet meer zo zeker. Wat hij zelf ook besefte en waarom hij openstond voor een vertrek.

Toen KV Mechelen nieuwkomer Franck Berrier zag uitvallen met hartproblemen, kozen ze gehaast voor een andere piste: Kaya. Die kreeg een mooi contract tot 2021 voorgeschoteld, een seizoen langer dan bij Zulte Waregem. Een extra zekerheid voor de 32-jarige, die het ambitieuze Malinwa verkoos boven enkele Turkse tweedeklassers. Aangezien KV Mechelen voor Kaya hetzelfde bedrag zou dokken als Essevee in de winterstop van 2015 aan Lokeren betaalde, een klein half miljoen, ging ook algemeen manager Eddy Cordier vlug overstag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier