Inzaghi neemt de onrust bij Milan weg.

“Als ik de hymne van de Champions League hoor, is mijn conditie ineens top”, liet Pippo Inzaghi vorige week optekenen na zijn twee goals die hij voor Milan scoorde op Marseille. Daarmee trekt hij zijn totale aantal goals in Europabekers op tot 68, dat is één goal minder dan recordhouder Gerd Müller en één meer dan Raúl (Real Madrid). In verhouding tot het aantal minuten dat Inzaghi (36) Europees meedraait, betekent dat één Europese goal om de 110 minuten. In de Champions League alleen al maakte de spits 48 goals, waarvan 31 voor Milan. Zijn eerste Europese goal maakte hij twaalf jaar geleden, op 17 september 1997, voor Juventus tegen Feyenoord (uitslag 5-1).

Met zijn twee treffers bedankte Inzaghi voor het vertrouwen van trainer Leonardo, die hem verkoos boven Ronaldinho. Eerder verbeet de spits zijn ongenoegen op de bank. Tegen Marseille was het Ronaldinho die naar de bank verhuisde. Vorig jaar merkte voorzitter Silvio Berlusconi op dat hij meer van Ronaldinho verwachtte, maar dat hij ook meer kansen moest krijgen. Al na een maand lijkt het krediet van de Braziliaan op. Drie jaar geleden was Ronaldinho nog Europa’s beste voetballer, maar de conclusie na drie speeldagen was vorige week negatief: hij scoort niet, geeft geen assists, weegt niet op het spel, maakt geen acties, werkt niet. Dus liet trainer Leonardo hem vorige dinsdag in de Champions League op de bank. Uitblinkers die avond waren Inzaghi en Clarence Seedorf die beide assists gaf.

Precies van Seedorf wordt gezegd dat hij niet samen met Ronaldinho in één team past. Op basis van zijn recente prestaties won de Nederlander, die onder Leonardo’s voorganger Carlo Ancelotti een vaste waarde was, aan krediet. De sterke prestaties van Inzaghi en Seedorf en de terugkeer achterin van Alessandro Nesta kunnen niet verdoezelen dat Milan – waar Oguchi Onyewu vooralsnog niet aan spelen toe komt – stroef draait. Dit Milan, vond analist Arrigo Sacchi, heeft zijn limieten: het ontbeert kracht, persoonlijkheid en mentaliteit. Daar moet dringend iets aan gebeuren.

Carvalho Amauri, de Braziliaanse spits van Juventus die zich tot Italiaan laat naturaliseren, staat dicht bij een contractvernieuwing tot 2013. Nu heeft de 29-jarige spits een contract tot 2012 waarbij hij 3,5 miljoen euro per jaar verdient. Amauri, vorig seizoen goed voor twaalf goals, scoorde wel al niet meer sinds 15 februari.

Slechts twee van de zeven Italiaanse ploegen in de Europabekers wonnen vorige week hun wedstrijd: Milan in de Champions League en Genoa in de Europa League. Juventus en Inter speelden gelijk, Fiorentina, AS en Lazio Roma verloren. Satistieken tonen aan dat de vier Italiaanse deelnemers aan de Champions League samen honderd minuten balbezit hadden: geen Italiaanse ploeg had meer dan 30 minuten balbezit. Geen enkele Spaanse, Duitse of Engelse deelnemer had minder dan 30 minuten balbezit. Italië staat op basis van de Europese prestaties van zijn teams momenteel derde op de UEFA-ranking (na Spanje en Engeland), maar moet opletten dat het niet bijgehaald wordt door Duitsland.

In tweede klasse maakt van de drie degradanten alleen Torino zijn favorietenrol waar. Na vijf speeldagen staat het alleen aan kop, op één punt gevolgd door Ascoli. De andere twee degradanten uit de serie A, Lecce en Reggina, staan in de tweede helft van de rangschikking.

De supporters van Siena hebben beslist om de boete die de club kreeg omwille van hun kwetsende spreekkoren tegen Daniele De Rossi van AS Roma zelf te betalen zodat de club er niet voor opdraait. Siena moest 10.000 euro betalen.

De Belgische doelman Jean-François Gillet doet het niet onaardig met Bari in de serie A. De club staat momenteel negende met zes punten uit vier wedstrijden.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier