Alberto Contador is nooit uit zijn lood te slaan.

Zoals water van een eend druipt, zo heeft stress geen vat op Alberto Contador. Onwankelbaar trippelde de Spaanse gems naar zijn tweede eindzege in de Ronde van Italië, schijnbaar zonder er acht op te slaan dat hij die straks mogelijk weer moet inleveren. Zijn clenbuterolplasje in de Tour vorig jaar hangt de matador immers nog steeds als het zwaard van Damocles boven het hoofd.

“Weinigen beschikken over zo’n mentale weerbaarheid als Contador”, merkt Johan De Muynck op, in 1978 de laatste Belgische Girowinnaar. “Hij wordt nu al maanden achtervolgd door dat dopingverhaal. Een gewone sterveling zou eronderdoor gaan, maar Contador hield zich staande. Zijn mentale sterkte vind ik nog het meest indrukwekkende aan zijn Girozege.”

Wat dat betreft, doet Contador aan Lance Armstrong denken. “Maar Contador is slimmer als ronderenner dan Armstrong”, vindt De Muynck. “Armstrong moest veel meer gestuurd worden door Johan Bruyneel. Zonder Bruyneel won de Amerikaan niet zo vaak de Tour. Misschien zelfs nooit. Contador hoeft geen bevelen of plannetjes meer te krijgen. Hij is succesvol ongeacht de ploegleider.”

Met drie zeges in de Tour, twee in de Giro en één in de Vuelta heeft Contador nu zes grote ronden op zak. Nooit eerder won hij een grote ronde met zoveel voorsprong als de voorbije Giro, terwijl hij tegelijk het halve peloton en het publiek handig te vriend maakte. De nummers twee en drie, Michele Scarponi en Vincenzo Nibali, strandden op ruim zes minuten. “Scarponi legt regelmaat in zijn prestaties”, zegt De Muynck. “Maar om een grote ronde te winnen moet je minstens één keer kunnen uitpakken. Scarponi kan het verschil niet maken.”

Aan Nibali daarentegen, 26 en vijf jaar jonger dan Scarponi, gunt De Muynck wel nog wat krediet. “Hij zal nog vordering maken. De druk op hem was nu nog iets te groot. Voor het eerst kopman in de ronde van zijn eigen land, dan nog eens die doortocht op Sicilië, zijn thuishaven: de omstandigheden waren niet makkelijk. Nibali mag dan al de fysieke gaven hebben, het valt nog af te wachten of hij ook mentaal voldoende veerkracht heeft.”

De voorbije Giro herinnerde eraan hoe dun de spoeling in de grote ronden is. “Er zijn niet veel klassementsrenners meer”, stelt De Muynck vast. “Kijk naar de traditionele wielerlanden. Frankrijk heeft er geen meer. In Italië blijven nog slechts Ivan Basso en Nibali over. Wij hebben met Jurgen Van den Broeck voor het eerst sinds lang weer iemand voor een mooie ereplaats. Alleen Spanje heeft nog meerdere ronderenners.”

De kans dat Contador volgende maand aan de Tourstart verschijnt, is intussen weer wat groter, nu het TAS de hoorzittingen in zijn zaak uitstelde. Maar de loodzware Giro zal zelfs bij Contador sporen nalaten, merkte Andy Schleck al fijntjes op vanuit Californië. “Toch acht ik Contador bekwaam om dit jaar ook nog de Tour te winnen”, meent De Muynck. “Al zal hij in de Tour misschien eerder wat afwachtend rijden, één enkele keer toeslaan en dan verstandig controleren.”

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier