Club Brugge blijft maar winnen. Dé vraag is niet met hoeveel punten voorsprong het kampioen zal worden, maar of Gouden Schoen Timmy Simons nog lang te houden is en of de machine van Trond Sollied wel zonder hem kan.

Er is Schalke 04 (geweest), er zou ook nog Aston Villa zijn en wie weet wat nog allemaal meer. Heeft Europa eindelijk Timmy Simons ontdekt, steunpilaar van competitieleider Brugge en de nationale ploeg ? Is de Gouden Schoen 2002 nog lang te houden ? En wat met Club de dag dat hij vertrekt ? Kan Trond Sollied het probleem intern oplossen ? Zijn Philippe Clement, Birger Maertens, Karel Geraerts en Gaëtan Englebert goeie alternatieven ? Of speelt de ideale opvolger van Timmy Simons bij de concurrentie ? Een rondvraag.

“We hopen allemaal dat hij niet vertrekt, want om meer dan één reden is Timmy bijna niet te vervangen”, aldus Chris Van Puyvelde, assistent-trainer van Club Brugge. “Hij is gewoon fantastisch goed. Timmy evolueerde de voorbije twee jaar enorm, mede door de vele internationale wedstrijden die we betwistten. Zijn ervaring werd daardoor steeds groter. Timmy is ook vrij polyvalent in de centrale as : hij kan achterin spelen en op het middenveld, zelfs in een iets offensievere positie. Door zijn intelligentie en loopvermogen kan hij gaten dichten. Timmy is ook een natuurlijke leider en een voorbeeld voor iedereen. Hij traint áltijd : zijn voet moet al gebroken zijn, denk ik, alvorens hij een training zal overslaan. Ten slotte is Timmy ook een Belg, wat ook zeer belangrijk is voor de verhouding Belgen-buitenlanders. Met Belgen heb je directere taal, dialogen.

“Alternatieven binnen de huidige kern zouden Karel Geraerts, Birger Maertens en Pilippe Clement kunnen zijn. Ook Gaëtan Englebert bewees vorig seizoen in de bekerfinale dat hij op die positie over bepaalde gaven beschikt, maar laten we het belang van iemand als Timmy niet vergeten bij uittrappen van de keeper van de tegenstander. Zelfs Nastja Ceh speelde er al en ik zou wel eens willen zien of Serebrennikov het ook niet kan.

“Wat we zelf al in huis hebben, toch niet weinig, moeten we bij een vertrek van Simons afwegen tegen wat er eventueel haalbaar is. Belgische alternatieven zijn er weinig, denk ik; buitenlandse in de Belgische competitie, dat is iets anders. Touré, ja, maar ik denk dat dat een zeer moeilijke piste is gezien Arsenal, hé. Ik heb hem al wel zeven, acht keer gezien. Hij is een zeer goeie speler, een polyvalente ook. Hij speelde bij Beveren al centraal achterin, voor de verdediging en achter de spitsen. Een slimme voetballer die over het terrein dweilt en sterk is aan de bal.

“Kijk, we weten dat je iemand als Timmy Simons moeilijk vindt, maar toen hij twee jaar geleden naar Brugge kwam, had ook niemand verwacht dat hij die evolutie zou maken. Misschien dat ook iemand anders in onze kern plots die evolutie kan doormaken. Het voordeel is dat iemand die hier al is, weet hoe we spelen en wat er verwacht wordt.”

“Iederéén is vervangbaar, maar als je je ploeg wil versterken, moet je de besten houden”, aldus Aimé Anthuenis, bondscoach. “Ik zou dus zeggen : probeer er alles aan te doen om Simons verder te binden en wees daarbij inventief. Het gaat niet altijd alleen maar om geld, misschien zijn er ook andere middelen. De carrière na de loopbaan bijvoorbeeld. In dergelijke situatie is het altijd hetzelfde : er is niets aan te doen, zegt iedereen dan, maar ik vind dat praat. Je moet maar eens de rekening maken na een paar jaar transfereren om het vertrek van zo’n speler op te lossen.

“Ten eerste heb je met Simons het voordeel dat hij in de lengte-as van het veld op twee posities heel sterk is en ten opzichte van vele anderen in de laatste lijn over dat tikkeltje meer snelheid beschikt. Daarnaast is hij psychologisch ontegensprekelijk heel sterk. Hij is op het veld van goudwaarde voor een trainer omdat hij meedenkt, tactisch zeer sterk is, maar – niet te onderschatten – ook in de kleedkamer blijkt hij van een enorme waarde. Jong nog en een Belg bovendien. Een buitenlander of vijf is geen probleem, maar je mag er natuurlijk geen volle kleedkamer hebben.

“Als je Simons moet vervangen, moet je al snel naar het buitenland, denk ik. Het zal wel zijn dat er in de huidige brede kern alternatieven zijn, maar of dat van hetzelfde niveau is, is iets anders. De positie van verdedigende middenvelder wordt wel iets makkelijker aangeleerd. In België zijn er Vanderhaeghe, Hasi en Söderström. In het buitenland weet ik het niet, behalve dat het er – tussen aanhalingstekens – makkelijker is voor Brugge een vervanger te halen voor Simons dan Genk één voor Sonck. Aanvallers zijn nu eenmaal moeilijker vindbaar en duurder.”

“Timmy Simons is vervangbaar”, aldus Hein Vanhaezebrouck, Canal+-analist. “In het systeem-Sollied kan je er bijvoorbeeld ook Englebert of Maertens zetten. Veel verschil zal dat voor het systeem niet maken, omdat iedereen er heel goed zijn rol kent. Alleen is het natuurlijk wel zo dat die anderen op die positie niet dezelfde klasse zullen brengen. Je weet dat je geen tweede Simons hebt. Misschien is de beste oplossing nog Englebert achteruit schuiven, maar dan verlies je op een andere positie zijn infiltraties. Ik zou hem dus op zijn positie houden, tenzij Serebrennnikov op een dag bewijst dat hij hetzelfde kan brengen. Andere mogelijkheid is Davy De Beule kopen voor de positie van Englebert. Volgens mij zou die bij Club een enorm rendement halen. Groot loopvermogen, capaciteit om naar de flanken uit te wijken, tweevoetig en scorend vermogen. Een goeie oplossing als je het in België wilt houden, want een vervanger voor Simons zie ik hier niet direct rondlopen.

“Het sterkste punt van Simons is zijn balrecuperatie. Hij kan veel herstellen, ook achterin, individueel iets rechtzetten door zijn klasse. Dat is zeer belangrijk als je met jongens als een Stoica in de driehoek speelt. Timmy is een enorm surplus in moeilijke momenten en moeilijke matchen. Als je achterin één op één speelt met Maertens, De Brul of Clement zoals je het met Simons tegen Anderlecht deed, weet je sowieso dat er voor de tegenstander kansen zullen komen.

“Ik zie meer in Birger Maertens een potentiële vervanger voor de positie van Simons op het middenveld dan in Clement. Over Clement heb ik mijn twijfels, want als ik hem achterin bezig zie, krijg ik soms koude rillingen, zeker in wedstrijden waarin het wat belangrijker wordt en er scherp gespeeld moet worden. Probleem is dat als je Maertens op het middenveld zet, je volgens mij achterin een probleem creëert. Zeker als je, zoals in de Champions League, defensief echt sterk moet staan. Spilar-Maertens vind ik veruit het beste duo achterin.”

“Ik kan maar moeilijk voor hun dat hiaat gaan invullen, hé”, lacht Sef Vergoossen, Nederlandse trainer van landskampioen RC Genk. “Maar als ik in een vergelijkbare situatie zou verkeren, zou ik eerst binnen mijn huidige spelerskern een kijkje nemen. Maar ga daarbij dan nooit op zoek naar een tweede Timmy Simons, want die kom je toch nooit meer tegen. Iedere speler heeft zijn specifieke kwaliteiten, daarom kan je beter van je eigen speelwijze uitgaan en goed evalueren. Ik zie in de Belgische competitie ook niet echt jongens rondlopen die de speelwijze van Simons benaderen. Op zijn positie moet je toch voldoen aan een aantal belangrijke voorwaarden : heel balvast zijn en zeker de nodige discipline tonen, de ruimtes vóór je zien die je moet gaan opvullen. Ik sta er te ver vanaf om te oordelen wie die rol in de huidige kern het best kan overnemen, maar ik zou alle vertrouwen hebben in Gaëtan Englebert. Ik zou alleszins niet de spelwijze aanpassen wegens het vertrek van een speler, zelfs al is die spelbepalend.”

“Timmy Simons is dé motor van Club Brugge, hein“, aldus Emilio Ferrera, trainer van Lierse. “Als je die weghaalt uit de goed geoliede machine die Club dit seizoen toch is, neem je een groot risico. Iedereen weet dan wel perfect hoe hij moet functioneren binnen het tactische systeem, het is wel duidelijk Simons die voor het evenwicht zorgt. Dat moet ook het bestuur goed beseffen, vind ik.

“Bij Brugge op het middenveld uitkomen, is niet zo evident als het lijkt. Veel betekenend is dat Ceh een seizoen de tijd nodig had om het systeem onder de knie te krijgen, en dat ook Stoica het bijzonder moeilijk heeft om een basisstek te veroveren. Het middenveld is bij Club het moeilijkste compartiment om snel en met direct resultaat veranderingen door te voeren. Als je Simons wilt vervangen, zal er geduld nodig zijn, maar de vraag is of daar tijd voor is met de Champions League.

“Intern is Englebert de meest aangewezen speler om Simons op te volgen. Net als Simons beschikt hij over vista, een goeie techniek en een groot loopvermogen. Alleen kan hij in verdedigend opzicht misschien niet even goed de zone van Peter Van der Heyden en Olivier De Cock beschermen. Zijn lateraal spel is duidelijk voor verbetering vatbaar.”

“Ik denk wel dat Timmy vervangbaar moet zijn, iédere speler is dat tenslotte, maar ik weet niet of dat binnen de huidige kern kan”, aldus Yves Vanderhaeghe, verdedigende middenvelder van Anderlecht en de nationale ploeg. “Ik weet bijvoorbeeld niet wat die Geraerts juist kan en wat niet. Als Timmy vertrekt, moet Brugge, vind ik, toch op zoek naar iemand met zijn profiel of dat van Franky Van der Elst. Ik zie dat niet zo direct, moet ik zeggen, ook niet in de Belgische competitie, iemand om voor de titel mee te spelen én op hoog Europees niveau. Maar ik denk dat een ploeg als Brugge dat wel kan oplossen met zijn collectiviteit.”

“Simons vervangen wordt geen makkelijke opdracht”, weet Bernd Thijs, verdedigende middenvelder van landskampioen RC Genk.. “Het zou fout zijn hem te willen imiteren, iedere speler is verschillend. Het zal erop aankomen dat zijn vervanger zijn eigen accenten legt en de wensen van de trainer zo goed mogelijk invult. Groot voordeel is dat bij Brugge alles sterk wordt ingeoefend via herhaling. Iedereen weet goed waar hij moet lopen, wat de hele kwestie moet kunnen vergemakkelijken.

“Gaëtan Englebert is toch een ander type, vind ik. Hij zoekt meer de diepte en is veel offensiever gericht. Timmy denkt verdedigender en opteert vaak voor controle. Philippe Clement was vroeger een zeer sterke verdedigende middenvelder, maar nu hij omgeschoold is tot centrale verdediger kan ik me moeilijk inbeelden dat hij nog een rij vooruit zal worden geschoven. Het is maar een momentopname, maar in de Supercup maakte Karel Geraerts een goede indruk op mij. Goede voetballer met een klare kijk, die zonder veel tierlantijntjes speelt. Dat betekent : rustig en simpel inspelen van de bal, geen domme dingen doen en zich altijd goed aanbieden.

“Ach, Club Brugge heeft in het verleden het vertrek van een aantal andere kleppers zonder grote problemen kunnen opvangen. Het zal dat ook wel kunnen de dag dat Timmy Simons vertrekt, zeker ?”

“Timmy is in alle spelonderdelen zeer goed, zo’n speler is niet makkelijk te vinden”, aldus Gaëtan Englebert, middenvelder en ploegmaat van Simons bij Club Brugge en de nationale ploeg. “Er is zijn sterkte man tegen man, zijn duelkracht in de lucht en over de grond, zijn positiespel, het werk dat hij opknapt voor anderen vooral ook. Misschien zijn er wel mogelijkheden om zijn rol in de balrecuperatie over te nemen door één of twee spelers, maar hij heeft ook een belangrijke rol in de groep. Timmy geniet het respect van iedereen en dat is heden ten dage niet evident. Hij is niet de grote prater, maar met zijn engagement in de match en op training is hij een voorbeeld voor iedereen. Met zijn gedrag geeft hij andere spelers misschien meer motivatie en goesting.

“Als Club iemand haalt, moet het de voorkeur geven aan een Belg, vind ik. Met Belgen zijn er de laatste jaren nooit aanpassingsproblemen geweest, terwijl met bijvoorbeeld Joegoslaven een vlotte integratie en een snel rendement niet altijd evident zijn gebleken. Het belangrijkste is de spelers proberen te houden die nu in de groep zijn en intern een oplossing proberen te vinden. Als de trainer voor mij kiest, geen probleem, al is Timmy wel een ander type dan ik. Hij heeft meer kwaliteiten in de lucht en in één tegen één, is gewoon defensiever van karakter dan ik. Ik verkies de positie die ik nu speel, mét Timmy. De laatste tijd heb ik trouwens veel met hem gepraat. Ik denk dat hij hier volgend seizoen nog zal zijn.”

“Iédere speler is vervangbaar, dus ook Timmy Simons”, aldus Trond Sollied, de Noorse coach van Club Brugge. “Ik zie daarvoor mogelijkheden in onze kern, maar ook extern. Touré ? Touré is een goeie, maar zo zijn er nóg wel een paar in de Belgische competitie. Die namen zal ik je niet geven, tenslotte is Timmy nog altijd hier. Als hij weggaat, moet ik iets doen, maar nu zijn we louter hypothetisch aan het praten en ik vermoei niet graag onnodig mijn brein, weet je.”

door Christian Vandenabeele en Frédéric Vanheule

‘Ik zou alle vertrouwen hebben in Gaëtan Englebert.’ (Sef Vergoossen)

‘Karel Geraerts maakte een goede indruk op mij.’ (Bernd Thijs)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier