Marco van Hoogdalem beleeft weer mooie dagen bij Schalke 04.

Begin januari werkte Schalke 04 bij Regionalligaclub Preussen Münster zijn eerste oefenduel in het nieuwe jaar af en won met 1-4. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat trainer Ralf Rangnick na 62 minuten een handvol verse krachten inbracht, onder wie de 32-jarige Nederlander Marco van Hoogdalem. Sinds begin dit jaar is de verdediger, na maanden van onzekerheid over zijn carrière wegens een leverkwaal, weer volwaardig lid van de A-kern. “Het warmlopen was een mooi moment”, vertelde hij. “Er waren zo’n duizend fans meegereisd die mijn naam scandeerden.”

De Duitse voetbalbond gaf Van Hoogdalem de toestemming weer te voetballen. Artsen constateerden in september vorig jaar Primaire Scleroserende Cholangitis, een ongeneeslijke leveraandoening. Volgens een Duitse dokter was topvoetbal daarmee onverantwoord, een Nederlandse arts achtte de ziekte geen belemmering. Maar daarmee was de situatie niet direct opgelost. Iedere prof in Duitsland heeft een contract met de voetbalbond, die pas goedkeuring geeft na een gezondheidsverklaring. “En op basis van de gegevens die ze hadden, deden ze dat niet”, legt Van Hoogdalem uit. “Daarom hebben we een derde arts geraadpleegd. Die verklaarde mij gezond.”

Van Hoogdalem, die zijn laatste officiële wedstrijd speelde op 17 april 2004, wil nu zo snel mogelijk weer “een acceptabel niveau” halen. “Voor de winterstop had ik een gesprek met de trainer. Hij verwachtte dat ik bij de eerste training op tachtig procent zou zitten. Rangnick beschouwt me als een volwaardig lid van de groep.”

Over zijn eventuele kansen op speeltijd wil hij zich niet uitspreken. “Ik hoop eerst zo snel mogelijk aansluiting te vinden. Dat kan een week duren, maar ook drie maanden. Voor mij is het al een overwinning dat ik weer in de selectie zit en kan spelen. Veel mensen hadden me afgeschreven. Wat nu overheerst, is de kracht om door te gaan. Iedere dag dat ik weer op het veld sta, is een mooie dag.” (FV)

Scheidsrechter Robert Hoyzer (25) gaf toe weddenschappen afgesloten te hebben op duels die hij leidde. Hij zou minimaal vijf duels bewust hebben gemanipuleerd, waaronder het bekerduel Paderborn-Hamburg. Jari Litmanen (33) tekende een contract tot 2006 bij Hansa Rostock. Bij degradatie mag de Finse international gratis weg. Giovane Elber (32) vervolgt zijn carrière bij Borussia Mönchengladbach. De Braziliaan verliet Lyon en tekende voor anderhalf jaar. Dimitar Berbatov verlengde bij Leverkusen tot 2009. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Mintal (Nürnberg) 14 goals ; 2. Klose (Bremen) 11 goals ; 3. Buckley (Bielefeld), Voronin (Leverkusen) 10 goals ; 5. Marcelinho (Hertha BSC), Neuville (M’gladbach) 9 goals .

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier