Xavi is een Barcelona-man in hart en nieren.

Xavier Hernandez Creus (25) verlengde het contract dat hem nog tot 2007 aan Barcelona bond voor drie jaar. Dat nieuws is niet bijster verrassend. Want nadat de verdedigende middenvelder op zijn elfde zijn eerste aansluitingskaart tekende, lijkt hij er helemaal mee vergroeid. Xavi werd één van de boegbeelden en is ondertussen ook een vaste waarde in de nationale ploeg. Hij komt in aanmerking voor de titel metronoom, want hij regelt het spel zo sterk dat hij zelfs zijn grote voorbeeld JosepGuardiola helemaal heeft doen vergeten.

Xavi debuteerde in het B-team van Barcelona in derde klasse tijdens het seizoen 1997/98. Hij speelde 33 wedstrijden en scoorde twee goals. Omdat Louis van Gaal in de A-kern veel spelers moest missen, riep hij Xavi, die toen met vakantie was aan zee, op voor de supercup tegen Mallorca. Bij zijn ingangsexamen deed Xavi het zo goed dat hij daarna regelmatig in de selectie werd opgenomen. Op 16 september 1998 speelde hij in de Champions League op het veld van Manchester. Twee weken later maakte hij tegen Valencia voor het eerst zijn opwachting in de Liga. Op het moment van de doorbraak viel er bij hem thuis een grote vaas op zijn voet. Die blessure viel samen met de komst van RonalddeBoer en de terugkeer uit blessure van Guardiola. Xavi speelde daarom opnieuw 28 wedstrijden in het B-team. Maar met zeventien optredens in het eerste elftal had hij ook een aandeel in de titel.

In 1999 werd Xavi in Nigeria wereldkampioen bij de junioren. In het ideale elftal dat na dat toernooi werd samengesteld, kreeg hij een plaats naast onder meer Esteban Cambiasso, Ronaldinho, Ashley Cole, Robbie Keane en Seydou Keita. Hij maakte ook deel uit van het beloftenteam dat derde werd tijdens Euro 2000 en van de Spaanse olympische ploeg die in Sydney zilver won. In november 2000 kreeg hij van de bondscoach Iñaki Saez, die hem onder zijn hoede had bij de jeugdploegen, een eerste selectie bij de nationale ploeg. Hij was er ook bij op de wereldbeker van 2002 in Japan en Korea. Xavi nam deel aan de kwalificatiewedstrijden voor Euro 2004, maar kreeg geen selectie voor het toernooi zelf, hoewel hij een sterk seizoen had gespeeld en in april – weliswaar na een flater van doelman César – het doelpunt maakte waardoor Barcelona tegen aartsvijand Real Madrid zijn eerste zege boekte sinds 1997.

Bij 232 wedstrijden in zeven seizoenen Barça liet Xavi zich opmerken door een uitstekende vista, een enorm ontwikkelde techniek, zodat hij heel snel kan spelen. Hij beschikt ook over een behoorlijk goed schot vanaf de rand van het strafschopgebied, waarmee hij gevaarlijk kan uithalen. (NR)Derdeklasser Leganes pakte uit met een stunt door de aanwerving van de amper veertienjarige Argentijn Lucas Trecarichi, die onlangs werd uitgeroepen tot beste speler op het WK onder vijftien. Eduardo Costa (22), een Braziliaanse verdedigende middenvelder van Marseille, verhuisde naar Espanyol. Frank Rijkaard verlengde zijn overeenkomst bij Barcelona tot 2009. Javier Aguirre (46), de voormalige bondscoach van Mexico, maakte bekend dat hij ook volgend seizoen Osasuna zal coachen. Cesar Ferrando (45) keert terug naar Albacete, dat degradeerde uit de Primera División. Afgelopen seizoen had hij Atlético Madrid onder zijn hoede. Bernd Schuster mag proberen om met Getafe niet te degraderen. De Duitse oud-international, die afgelopen seizoen niet kon voorkomen dat Levante zakte en op 1 mei werd ontslagen, tekende voor een seizoen. (NR)

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier