Roda JC gaat verder zonder Raymond Atteveld.

“Een langdurig gebrek aan resultaat”, zo formuleerde de club uit Kerkrade op zijn officiële website de reden waarom zij als eerste club dit seizoen een trainerswissel doorvoerden. Vorige week maandag had directeur voetbalzaken Martin van Geel een lang gesprek met de oud-voetballer van Waregem over de groeiende problemen. De conclusie was dan ook dat het wegsturen van de 42-jarige Atteveld dé oplossing was voor de bestaande sportieve malaise. Vooral de directe en harde manier waarop hij zijn spelers benaderde, zorgde voor onvrede. Met slechts twee punten in vijf competitieduels kan een ambitieuze ploeg als Roda JC niet tevreden zijn. Atteveld begon goed toen hij in februari 2007 het roer overnam van Huub Stevens. Maar op het bereiken van de bekerfinale (tegen Feyenoord) na vielen de sportieve prestaties in 2008 zwaar tegen: de ploeg puurde 17 punten uit 21 duels. Over het gehele kalenderjaar bekeken presteerde alleen De Graafschap slechter dan de Limburgers.

“Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren”, verklaarde Van Geel, die nog maar twee maanden werkt voor Roda JC. “Cijfers liegen niet. Wij zagen geen verbetering in de situatie, integendeel. De spiraal werd alleen maar slechter en negatiever.”

Atteveld liet inmiddels weten zijn ontslag te zullen aanvechten. “Hij reageerde enorm teleurgesteld op de mededeling”, aldus Van Geel. “Zo zit hij in elkaar. Die emotionale reactie verbaasde ons niet. Nu moeten juristen zich maar buigen over de definitieve ontbinding van de bestaande overeenkomst.” Assistent-trainer Martin Koopman neemt de taken van Atteveld voorlopig waar. Hij wordt daarbij geassisteerd door Mark Luijpers en Jos Smits. De naam van Ernie Brandts (ex-Germinal Ekeren), zonder club sinds hij vorig seizoen NAC naar een verrassende derde plaats leidde, circuleert het hardst als opvolger voor Atteveld. In de jaren 80 speelde de toenmalige verdediger drie seizoenen in Kerkrade. Hij was aanvoerder en maakte veel indruk als mentor en vertrouwenspersoon van de jongere spelers in de selectie. De oud-international geniet ook de absolute voorkeur van geldschieter en adviseur Nol Hendriks.

Nederland won soeverein zijn WK-kwalificatieduel tegen IJsland met 2-0, na doelpunten van Joris Mathijsen en Klaas-Jan Huntelaar. Dirk Marcellis (20, PSV) debuteerde als rechtsback, Nigel de Jong viel uit met een knieletsel.

Ajax beleeft een van de slechtste competiestarts in zijn geschiedenis. Na vijf duels verzamelde de ploeg van trainer Marco van Basten amper zeven punten. Ook in het seizoen 1996/97 gebeurde dat. Alleen in het seizoen 1964/65 deden de Amsterdammers het nog slechter.

Laurent Delorge (29) vertrekt meer dan waarschijnlijk tijdens de winterstop bij Ajax. Onze landgenoot herstelde van een zware achillespeesblessure, maar onderhoudt zijn conditie bij Jong Ajax.

Hans Vonk (38) ging akkoord met Ajax om tot het einde van het seizoen te depanneren. De doelman zat in Zuid-Afrika zonder club sinds hij in mei opstapte bij Ajax Cape Town. De 43-voudige international stond ook tussen 2004 en 2006 onder contract in Amsterdam.

Wie van spektakel en doelpunten houdt, kan het best naar de Eredivisieduels kijken. Want in geen enkele Europese competitie worden zo veel goals gemaakt.

Kwame Quansah (25, ex-Germinal Beerschot) presteert zo goed bij Heracles dat de Ghanese middenvelder door bondscoach Milovan Rajevac werd geselecteerd voor de interland tegen Zuid-Afrika.

Heerenveen begon uiterst schotvaardig aan de competitie. De Friese club van Trond Sollied was nooit eerder zo productief (14 goals, net als NAC). Middenvelder Danijel Pranjic heeft een groot aandeel. De Kroatische international staat al op zeven treffers.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier