In Sint-Truiden zijn goede voornemens rond de jaarwisseling volstrekt overbodig. De Kanaries willen in het nieuwe jaar vooral verder doen zoals ze op het eind van 2006 bezig waren. Na het vertrek van trainer Thomas Caers haalde Sint-Truiden een knappe dertien op achttien. Voldoende om van degradatiekandidaat op te klimmen tot bescheiden middenmoter. Niet dat ze op Staaien van plan zijn om op hun lauweren te gaan rusten. Aanvoerder Peter Delorge wil nu ook in de beker hoge ogen gooien. “Iedereen binnen de club is gebrand op een uitstekende bekercampagne. Logisch, want we hebben daarin een reputatie hoog te houden”, aldus Delorge. “Met Sint-Truiden speelde ik in 2003 al eens de finale, maar die ging toen verloren tegen La Louvière. Nicky Hayen en Kris Buvens waren er toen ook bij en we hebben het nog vaak over die wedstrijd. Het is tegelijkertijd de mooiste ervaring en grootste ontgoocheling in onze jonge carrière.”

De bekerwedstrijd van komende zondag op KV Kortrijk is dus meteen cruciaal ?

Peter Delorge : “Inderdaad, al wordt het wel een hele zware dobber. In de beker heb je eigenlijk een omgekeerde logica. Je moet de wedstrijden tegen de kleinere ploegen overleven om dan de ‘makkelijke’ wedstrijden te spelen tegen de grote ploegen waarbij je niets te verliezen hebt. Zondag wordt dus heel belangrijk. Je merkt dat de groep het gevoel heeft dat het wel los zal lopen en dat is gevaarlijk. Kunnen we Kortrijk kloppen, dan zijn we vertrokken. Elk jaar hebben we er al een topploeg uit geknikkerd, dat kan dus ook dit jaar. Eén ding weet ik wel zeker : halen we de finale van de beker, dan wil ik absoluut met de cup terugkeren naar Staaien en zo komaf maken met de ontgoocheling van die vorige finale. Eigenlijk mag je maar ambitie hebben in de beker als je in de competitie op een veilige plaats staat. Zo snel mogelijk het behoud verzekeren is dus de absolute prioriteit, maar ik vrees een beetje voor een grijs seizoen als dat niet gepaard gaat met een stevige bekercampagne.”

Is de huidige kern daar sterk genoeg voor of dient versterking zich aan ?

“Bwa, dat denk ik niet, onze kern is vrij compleet. Er mag natuurlijk altijd een spits bijkomen die makkelijk scoort, maar ik vrees dat minstens vijftien andere eersteklasser ook naar zo’n speler op zoek zijn ( lacht).”

Waarom gaat het bij Sint-Truiden nu zoveel beter na het vertrek van Thomas Caers ?

“Daar zijn volgens mij twee redenen voor. Thomas was een hele goede trainer, maar met hem hadden we, net zoals eerder met Marc Wilmots, een trainer die aan het begin van zijn carrière stond. Onze jonge groep had nood aan een trainer met wat meer ervaring. Dat merk je nu bij HenkHouwaart. De spelersgroep kijkt enorm naar hem op. Door zijn uitstraling en zijn aanpak ga je heel hard in jezelf geloven. Thomas had dat effect minder, precies omdat hij zo snel de overstap gemaakt heeft van speler naar trainer. Door zijn slepende heupblessure was hij het laatste jaar van zijn loopbaan wel minder vaak in de kleedkamer, maar die periode was te kort om de omschakeling te maken. Daarnaast kan je er niet omheen dat we het geluk nu ook wat meer aan onze zijde hebben. Onder Thomas speelden we wel goed voetbal, maar we pakten geen punten. Terwijl we bijvoorbeeld op Standard met de lucky goal van Peter Van Houdt wel met de drie punten aan de haal gingen.”

Hoe verschillend is de aanpak van Houwaart met die van Caers ?

“Moeilijk te zeggen. Houwaart traint quasi uitsluitend op spelsituaties en dus steeds met de bal. Dat is natuurlijk plezant. Er zijn wel spelers die nu bij mij komen en zeggen dat ze zich bevrijd voelen en opnieuw plezier hebben in het voetbal onder de nieuwe trainer, maar dat begrijp ik niet zo goed. Ik heb ook even ruzie gehad met Thomas, maar dat hebben we direct uitgepraat en daar is niets van blijven hangen. Zijn deur stond open voor alle spelers, maar niet iedereen is daarop ingegaan. Sommige spelers kropten hun frustraties op en voor hen zal de trainerswissel ongetwijfeld een bevrijding zijn geweest.”

JAN-PIETER DE VLIEGER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier