Hoeveel goeie voetballers zouden er op de wereld rondlopen? Schat u maar, wij hebben er geen flauw benul van. Ontelbaar veel. Een pak van hen zitten in de computers van het scoutingnetwerk van Anderlecht, dat al jaren de wereld rond reist en alles in kaart brengt. Vindt u het dan ook niet vreemd dat ze vorige week hun ‘vedette’, zoals Roger Vanden StockRonald Vargas noemde, moesten gaan halen bij de concurrent? Een vedette op één been, want in februari geopereerd aan de kruisbanden. Een vedette die de nodige moeite (en tegenslagen) kende in het aanpassen van zijn lichaam aan de Europese topsport. Een vreemde transfer, een risico, al hopen we voor Vargas dat alles in orde komt. Het antwoord volgt ergens dit najaar, vanaf oktober.

Ronald Vargas deed ons glimlachen tijdens zijn officiële voorstelling, toen hij zijn liefde voor Anderlecht verklaarde. Roger Vanden Stock vertelde dat de 24-jarige Venezolaan wel eens “zijn nieuwe zoon” kon worden. Beiden weten wel beter. Was er niet zijn blessure, Vargas kwam nooit naar Anderlecht. Dat weet Vanden Stock. Vargas wilde naar het zuiden, naar Spanje. Toen Anderlecht een eerste mooi contract voorstelde, zag de Venezolaan dat niet direct als een stap vooruit. Pas toen bleek dat ze in Zuid-Europa niet direct in de rij stonden voor een speler met zo’n korte geschiedenis op (Belgisch) topniveau, veranderde hij van mening. Echt gekozen voor het geld heeft hij wel niet: bij SK Krasnodar, zo getuigen mensen uit zijn omgeving, kon hij meer verdienen. Maar daar waren dan weer andere tussenpersonen betrokken en de vertrouwensmensen rond Vargas stuurden hem liever richting Brussel.

It’s all about the money, zingt Meja. Na het vertrek van MbarkBoussoufa hadden ze in Brussel een vedette nodig. In de zaak KevinDe Bruyne kwam geen schot. Dries Mertens bleek te duur, hij opteerde voor PSV. Een poging om de getalenteerde Zuid-Afrikaan Thulani Serero bij Ajax Cape Town weg te plukken, lukte niet. Dus kreeg de entourage van Vargas groen licht om de druk op Club Brugge op te voeren tot de West-Vlamingen bezweken. Daarbij werd wel degelijk gedreigd met het gebruik van de wet van 1978, ook al zei Anderlecht naar buiten uit van niet. Een van de zaakwaarnemers van Vargas gaf dat woensdag tijdens de presentatie triomfantelijk toe. Als Vargas zijn contract eenzijdig verbrak, zou Club dat zo’n 300.000 euro aan schadevergoeding opleveren. Liet men Vargas naar Anderlecht gaan, dan beurden de West-Vlamingen nog 2,5 miljoen euro. De keuze was ten huize Bart Verhaeghe snel gemaakt. De entourage van Vargas gaf toe dat ze, onder meer via sms, “gepokerd” hadden. En gewonnen. De begeleidende glimlach sprak boekdelen.

Het is een rare wereld, die van het voetbal. Een wereld waarin – Francky Dury zal het op een dag ook wel eens in het openbaar beamen als hij het échte verhaal doet over het afscheid bij AA Gent – clubs soms geen haar beter zijn dan de managers die ze zo vervloeken. Maar tegelijk gebruiken. Een wereld waarin de wet van de straat en het geld telt en de zeden niet altijd even proper zijn. Een wereld waarin een slag in de buurt van de gordel, net erboven, net eronder, is toegestaan. Een wereld waarin clubleiders spelers aanwerven, zonder hun trainer daarin te kennen, terwijl ze dan straks van die man wel verwachten dat hij met dat materiaal resultaten haalt. Een wereld van haaien, op elk niveau. Dat daarbij collateral damage valt, kan je niet uitsluiten. Stel dat het straks in Brugge fout loopt, u mag één keer raden wie als eerste zal moeten opkrassen.

Als voetballiefhebber vinden wij het uiteraard fijn om Ronald Vargas in België aan het werk te blijven zien. Anderlecht heeft nood aan dat type voetballer, dat is het aan zijn standing verplicht. Het was er de laatste jaren een beetje grijs aan het worden: te weinig feest in het park, te veel boterhammen. Maar maak u vooral geen illusies. Eens terug op zijn oude niveau – dat van voor Nieuwjaar – zal de liefde voor Anderlecht en het respect dat Vargas nu in Brussel voelt, ook wel weer snel voorbij zijn. Dankbaarheid is voor de vedetten van vandaag geen modern begrip meer. Maar dat wist u ongetwijfeld al langer.

DOOR PETER T’KINT

It’s all about the money.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier