Zong jij ooit in een parochiekoor?

“Nee. Mijn moeder kon goed zingen en op jonge leeftijd deed ik eens met haar mee. Toen zei ze: ‘Jongen, zou je niet beter gaan voetballen?'”

Welk bier smaakt naar afwaswater?

“Primus. Dat laat ik het liefst aan mij voorbijgaan.”

Als je bier uit een flesje drinkt, zit jij dan ook altijd aan het etiket te prutsen?

“Nee. Sommige mensen doen dat uit zenuwachtigheid, maar ik ben vrij rustig van aard. Ik drink ook niet gauw bier uit een flesje, alleen als we barbecueën. Dan houdt mijn vrouw zich met de groentjes bezig en draai ik het vlees, want dat doe ik het liefst. Omdat mijn handen dan vettig zijn, drink ik op die momenten niet uit een glas.

“Eigenlijk ben ik geen echte bierdrinker. Champagne smaakt mij meer. Dat komt goed uit, want bij Oud-Heverlee Leuven is het de gewoonte dat een speler of trainer die wint tegen een van zijn vorige clubs, de groep trakteert op zes flessen champagne. Vorig seizoen hadden we het geluk dat er nogal wat jongens een verleden hadden bij een andere tweedeklasser. Vorige week, na onze overwinning tegen Anderlecht, mocht Christophe Diandy al eens naar de supermarkt.”

Vul aan: ‘Tot zeven maal zeventig maal … ‘

“Dat gaat mijn christelijkheid te boven.”

‘Vergeef ik een ander zijn schuld, tot zeven maal zeventig maal, de Heer heeft met mij ook geduld. ‘

“Het zegt mij iets. Ik ben vrij katholiek opgevoed en als we kunnen, gaan mijn vrouw en ik ’s zondags naar de mis, maar ik ken de Bijbel niet uit het hoofd. Het ‘Onze Vader’ kan ik wel opzeggen.”

Wat is je favoriete aflevering van FC De Kampioenen?

“Ik vond de afleveringen waarin Jacques Vermeire nog meedeed veel amusanter dan die daarna. Als mijn zoon, Yannick, naar FC De Kampioenen zit te kijken, laat ik mij ook weleens in de zetel ploffen, maar ik volgde het nooit echt fanatiek. Van Witse ben ik wel fan. Het Eiland en Van Vlees En Bloed vond ik gewoonweg schitterend, Man Bijt Hond bekeek ik regelmatig en enkele afleveringen van Duts kon ik ook wel appreciëren. Vroeger bleef ik thuis voor Morgen Maandag en Het Huis Van Wantrouwen.”

Micha Marah of Liliane Saint-Pierre?

Micha Marah, die vind ik spontaner. Maar ik heb eigenlijk toch liever dat de liedjes van die mensen me bespaard worden. Geef mij dan maar INXS of Pearl Jam of Nirvana. Een fanatieke muziekliefhebber ben ik niet, je zult me niet gauw op een festival vinden. Het is vijftien à twintig jaar geleden dat ik nog eens een concert bijwoonde. In Genk ging ik ooit eens naar Raymond van het Groenewoud kijken en in het cultureel centrum van Hasselt naar Soulsister.

“Als ik in de auto zit, luister ik ’s morgens naar De Ochtend, op Radio 1, en ’s avonds naar MNM.”

Trok je al eens de pootjes van een spin uit?

“Nee. Ik had ooit wel eens een ongelukje, maar vertel dat niet voort. Toen een vlieg omhoogvloog, sloeg ik die met beide handen kapot. Het gat van dat beestje en de achterste poten vielen op de grond en de voorkant vloog weg. Maar ik kon daar echt niks aan doen. ( lacht)

“Ik ben niet echt gek op dieren, maar er lopen hier thuis wel twee dwerggeitjes. Toen ik zelf nog voetbalde, was ik eens op bezoek bij Harm van Veldhoven, met wie ik indertijd samenspeelde. Die had een hele familie dwerggeitjes. Yannick, die toen drie of vier was, vond dat mooie beestjes en wou er ook. Harm gaf er twee mee. Die geitjes zijn intussen meer dan vijftien jaar oud.”

Kus jij weleens vrouwen op de hand?

“Nee. Ik geef iedereen een hand, ook vriendinnen.”

Hoe komt dat?

“Ooit gaf ik eens een vrouw een hand en dat beviel me, ik ben dat blijven doen.”

Welke bekende schone zou je graag eens een hand geven?

Demi Moore lag bij mij lang in de bovenste lade, tot ik hoorde dat ze bij de Amerikaanse Jeff ( Hoeyberghs, nvdr) geweest was. Als het allemaal nep is, vind ik er weinig aan.”

In deze rubriek komen dit seizoen Belgische sportfiguren uit verschillende disciplines aan bod.

KRISTOF DE RYCK