Eden Hazard voelt zich bij Rijsel als een vis in het water. Hij is er het lievelingetje van de supporters, ook al kan hij hen niet beloven dat hij nog lang op de Franse velden zal rondlopen.

OSC Lille, ofwel Rijsel, heeft het jaar 2009 op een mooie tweede plaats afgesloten. Hazard vierde het eindejaar met familie en vrienden en blies begin dit jaar negentien verjaardagskaarsjes uit. Hij heeft nog geen rijbewijs, maar wel al een vaste vriendin. En heel veel sportieve dromen die hij nog moet zien waar te maken.

Laat ons meteen beginnen met een droom: kan Rijsel kampioen van Frankrijk worden?

Eden Hazard: “Alles kan, maar Bordeaux blijft de te kloppen ploeg. We hebben hen op eigen veld wel verslagen, maar hun voorsprong blijft aanzienlijk. Ze hebben een bredere en meer uitgebalanceerde kern.”

En Eden Hazard die speler van het jaar wordt in Frankrijk, is dat mogelijk?

“Als ik zo blijf spelen, zal ik in elk geval veel stemmen verzamelen. De favorietenrol is volgens mij weggelegd voor mijn ploegmaat Gervinho, de Ivoriaanse international die jullie nog kennen van bij Beveren. Zijn start was een beetje aarzelend, maar ondertussen heeft hij in de Ligue 1 al elf doelpunten gemaakt. Jammer genoeg moeten we hem nu missen omdat hij met Ivoorkust aan de Afrika Cup deelneemt.”

Hoe verklaar je dat Rijsel het na een dramatische competitiestart nu zo goed doet?

“De kwaliteit is er altijd al geweest. We hebben in het begin gewoon heel veel pech gehad. Maar we moeten ook de hand in eigen boezem steken en toegeven dat de afwerking niet op punt stond. De laatste twee maanden van 2009 lukte dan weer alles.”

Frommeldoelpunt

In december 2009 scoorden jullie bijna elke wedstrijd vier keer. De Ligue 1 heet nochtans een zeer gesloten competitie te zijn …

“Dat valt eigenlijk wel mee. Iedereen herinnert zich bijvoorbeeld nog de schitterende 5-5 tussen Lyon en Marseille en zo zijn er nog doelpuntenrijke wedstrijden geweest. Met Rijsel hebben we een goed evenwicht gevonden. We hebben onze goede organisatie behouden en we zijn koelbloediger in de afwerking geworden. We hebben geleerd dat we geduldiger moeten zijn. Ook al scoren we niet meteen, we weten nu dat de bal er vroeg of laat wel zal ingaan.”

Wanneer is die klik er gekomen?

“Na de overwinning tegen Bordeaux. Toen we de kampioen hadden verslagen, zagen we pas echt in hoeveel kwaliteit we in huis hebben.”

De overwinning tegen Lyon zal toch ook wel een boost voor het vertrouwen geweest zijn?

“Ja, die wedstrijd heeft ons definitief gelanceerd. Dat was de eerste van onze vijf wedstrijden waarin we vier keer scoorden. We stonden 0-2 en 1-3 achter, maar slaagden erin om alsnog met 4-3 te winnen. Die avond gaf ik trouwens mijn eerste assist in de Ligue 1.”

Ben je tevreden over je statistieken?

“Over mijn statistieken van de maand december wel ja. Tegen Lyon gaf ik niet alleen een assist en kort daarna scoorde ik ook twee keer ( tegen Le Mans en Nancy, nvdr). Daarvoor stond ik de hele tijd droog. Voor een aanvaller is dat niet bepaald goed. Ik zal niet zeggen dat ik begon te twijfelen aan mezelf, maar ik werd er toch wat ongeduldig van. Ik speelde wel goed, maar dat vertaalde zich niet in cijfers. Toch niet in de Ligue 1. In de Europa League had ik gelukkig wel al gescoord. Dat zullen ze zich in Genk nog wel herinneren.”

In Genoa zullen ze je ook nog niet vergeten zijn. Je scoorde er na een slalom à la Maradona.

“Je moet nu ook niet overdrijven, al was het inderdaad wel een mooi doelpunt. Nadat ik tegen Le Mans een soortgelijke goal maakte, merkte ik op dat ik altijd spectaculaire doelpunten maak. Drie dagen later maakte ik een frommeldoelpunt tegen Nancy. ( lacht) Maar ook die tellen. Ik wil gerust elke wedstrijd zo’n frommeldoelpunt maken, zolang het maar drie punten oplevert.”

Real & Arsenal

In de Europa League moeten jullie het in de volgende ronde tegen Fenerbahçe opnemen.

“Ik had graag tegen Anderlecht, Club Brugge of Standard gespeeld. Maar dat is nu niet het geval en ook in de zestiende en de achtste finales zullen we jammer genoeg geen Belgisch team treffen. Fenerbahçe wordt een moeilijk te omzeilen klip.”

Temeer omdat jullie waarschijnlijk niet in eigen stadion zullen kunnen aantreden?

“Daar is sprake van. Ons stadion heeft niet voldoende capaciteit voor een wedstrijd in de Europa League dus we zullen moeten uitwijken naar het Felix Bol-laertstadion van Lens. Het nieuwe stadion zal pas in 2012 in gebruik worden genomen.”

Zul je er op dat moment nog zijn?

“Neen. Of beter, ik weet het niet. Ik kan niet in de toekomst kijken. Ik heb hier veel bijgeleerd, maar ik merk toch dat het voor het verdere verloop van mijn carrière beter zou zijn om bij een topteam te spelen. Wanneer ik hier vertrek, is moeilijk in te schatten. Het spreekt voor zich dat doorstoten in de Europa League een extra stimulans zou zijn om alsnog hier te blijven.”

Je naam wordt vaak in verband gebracht met Real Madrid en Arsenal.

“Dat zijn mijn twee favoriete teams. Maar stel dat iemand van ManchesterUnited dit artikel leest: ook bij hen wil ik gerust tekenen. ( lacht) Bij Inter en AC Milan trouwens ook.”

Barcelona hoeft niet te bellen?

“Natuurlijk wel. Eender welke Europese topclub kan op mijn interesse rekenen. Toch wil ik goed nadenken over de volgende stap in mijn carrière. Ik heb geen zin om bij een of ander topteam elke wedstrijd op de bank te zitten en pas te mogen invallen als het 4-0 staat.”

Ben je bij Rijsel zeker van je plaats?

“Zeker van je plaats ben je nooit. Ik stel vast dat ik met uitzondering van de wedstrijd tegen Boulogne elke wedstrijd in de Ligue 1 gespeeld heb. Al zij het dan niet altijd de volledige match. Dat heeft vooral te maken met het rotatiesysteem van onze coach, RudiGarcia. Als ik tijdens de week een volledige wedstrijd heb gespeeld in de Europa League, begin ik in de competitie op de bank en vice versa.”

Is de terugkeer van Rudi Garcia (die tijdens de zomer even aan de kant gezet was) een goede zaak geweest?

“Ik was met vakantie in die periode, dus ik ben niet zo goed op hoogte van wat er toen allemaal gezegd is. Maar ik geef toe dat de spelers niet verwacht hadden Garcia nog terug te zien bij de club. Dat is misschien nog een andere reden waarom de ploeg in het begin vierkant draaide. De recente resultaten bewijzen echter dat de club er goed aan gedaan heeft om hem terug te halen.”

Fenomeen

Bij de nationale jeugdteams speelde je op de positie van nummer tien. Vandaag speel je op de flank, een beetje zoals Boussoufa …

“Mijn voorkeurspositie is nog steeds die van hangende spits. Als je op jonge leeftijd in de basis van een eerste ploeg komt, ben je tevreden met eender welke positie. Ik speel soms op links, soms op rechts en soms ook centraal. De trainer weet op welke positie ik het liefst speel, maar zijn taak bestaat erin een evenwichtig team op te stellen. Met RioMavuba, FlorentBalmont en YohanCabaye staat er een sterk middenveld en dus er is geen enkele reden om daar verandering in te brengen. Ik word daardoor dan wel verbannen naar de flank, maar ook van daaruit kan ik voor gevaar zorgen.”

Het mooiste compliment dat je in 2009 kreeg, moet dat van Zinédine Zidane geweest zijn toen hij je de prijs voor Meest Beloftevolle Speler uit de Ligue 1 kwam overhandigen …

“Ongetwijfeld. Hij heeft het niet tegen mij persoonlijk gezegd – want ik was alweer van het podium gestapt nadat ik mijn prijs had opgehaald – maar hij zei dat hij me meteen bij Real Madrid zou willen. Als ZinédineZidane dat zegt, sta je wel even met je mond vol tanden.”

Onlangs verklaarde Marc Degryse dat je het grootste Belgische talent bent. Omdat je een wedstrijd kunt beslissen.

“Ook dat doet me deugd. Degryse was uiteindelijk toch ook geen onaardige voetballer.”

In Frankrijk zijn er voetbalcommentatoren die jou ‘le phénomène’ noemen.

El fenómeno is voor mij nog altijd Ronaldo, maar ik kan niet ontkennen dat zulke complimenten leuk om horen zijn. Ik probeer er echter rustig bij te blijven en de voeten op de grond te houden. Ik word goed omringd door mijn familie, mijn manager, mijn vriendin en ik besef maar al te goed dat ik nog ontzettend veel te leren heb.”

Als profvoetballer is voetbal eerder je werk dan je hobby. Waar begint voor jou het werk en eindigt de hobby?

“Er is voor mij geen onderscheid tussen die twee. Ik prijs me gelukkig dat ik betaald word om te doen wat ik graag doe. Als er ooit een dag komt dat ik me niet meer amuseer op een voetbalveld, wordt het tijd om iets anders te gaan doen.”

Heb je al kennisgemaakt met de nadelen van je bekendheid?

“Dat valt goed mee. Ik speel nog ‘maar bij Lille’ natuurlijk. Bij Real Madrid neemt die bekendheid wel iets andere proporties aan. Ik word soms wel eens op straat aangesproken door mensen die met me op de foto willen. Dat doe ik met plezier. De dag dat ze me om de twee minuten lastigvallen, zal ik daar misschien anders over denken, maar zover is het nog niet.”

door daniel devos

Eender welke Europese topclub kan op mijn interesse rekenen.

Als Belg is het belangrijk dat ik Nederlands leer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier