Met Geoffrey Mujangi Bia en Guy Dufour haalt Standard twee jonge Belgische flankspelers voor het middenveld in huis. Geoffrey Mujangi Bia is een 21-jarige Brusselaar die zijn opleiding bij Anderlecht genoot, daar vanwege extrasportieve zaken op een zijspoor belandde en via Charleroi zijn carrière heropstartte. In januari 2010 leende Charleroi hem met optie tot aankoop uit aan Wolverhampton Wanderers, maar wat hij daar toonde, was niet voldoende om in aanmerking te komen voor een definitieve transfer. Daarvoor sukkelde de tweevoudige international die zowel uit de voeten kan op de linker- als op de rechterflank met te veel kleine blessures.

In januari was Mujangi Bia bijna terug in België. Toen al was Standard geïnteresseerd, net als Lokeren en Genk. Op dat moment neigde de speler zelf het meest naar Genk omdat hij er Frankie Vercauteren als trainer zou aantreffen. Die kende hij nog van de Anderlechtjeugd en Vercauteren liet hem ook twee keer aantreden met de nationale ploeg tijdens de Kirin Cup in Japan. De Limburgse club stond dicht bij een akkoord, maar de zaak sprong in extremis af.

Dit keer wilde Abbas Bayat graag dat de speler naar Standard verhuisde, een ander lid van de A5 (‘de andere 5’), en niet naar een van de clubs van de G4 waar Charleroi het niet zo op heeft. Het verhaal gaat dat de voorzitter van Charleroi de speler persoonlijk naar Sclessin voerde, waar die – bij gebrek aan andere concrete aanbiedingen – een contract tekende voor drie seizoenen met een optie voor nog eens twee jaar.

De andere aanwinst, Guy Dufour (24), tekende voor twee jaar met een optie voor nog eens twee seizoenen. De Limburger verhuisde na zijn opleiding bij PSV en zijn eerste profjaren bij FC Volendam en FC Eindhoven drie jaar geleden naar Lommel United. Of de linkermiddenvelder het zal maken, hangt af van de manier waarop hij de omschakeling naar eersteklassevoetbal oppikt, zegt zijn trainer Franky Van der Elst. Hij omschrijft Dufour als volgt: “Een technisch goeie linkerpoot, met een goeie lange bal, en een goede trap. Bij ons gaf hij redelijk veel assists en hij scoorde regelmatig. Soms zou hij iets directer mogen spelen. Voor Lommel is het spijtig dat Dufour en Robin Henkens ( naar KV Mechelen, nvdr) vertrekken. Wij zijn onze linker- en rechtermiddenvelder kwijt, maar Guy had geen twee jaar meer moeten wachten om die stap te zetten. Hij moet het gewoon proberen. Lukt het niet, kan hij nog altijd een stap terugzetten naar een andere eersteklasser.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

In januari neigde Mujangi Bia het meest naar Genk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier