Afgeschreven Demouge is de koning van Willem II.

Bij NEC velden ze drie jaar geleden een onverbiddelijk vonnis over Frank Demouge: zijn lichaam was na een mysterieuze knieblessure een wrak, niet langer geschikt voor betaald voetbal op een fatsoenlijk niveau. De spits zat aan de grond, maar vocht zich omhoog via FC Eindhoven (zijn reddingsboei) en FC Den Bosch (zijn vitrine). Nu is diezelfde Demouge, ondertussen 26, topschutter en sleutelspeler van Willem II (zijn doorbraak). Een karaktermens, die graag praat over zijn loopbaan met de nodige horten en stoten.

“Ik moet me altijd bewijzen. Nog nooit kon ik een seizoen uithijgen, want ik speel overal met het mes op de keel”, verklaarde de ploeggenoot van onze landgenoten Christophe Grégoire en Mohamed Messoudi in VI. “Het was niet gemakkelijk om Den Bosch te verlaten. Als de club was gepromoveerd, was ik zeker gebleven. Terugkeren naar de eredivisie was twee seizoenen lang mijn doel geweest. Ik kon het aanbod van Willem II niet weigeren.”

Coach Andries Jonker is bijzonder lovend over de man die hij in de zomer van 2007 naar Tilburg bracht. “Jongens zoals Frank, met zijn instelling en werklust, laten je nooit in de steek. Hij zet negentig minuten lang druk op de tegenstander, neemt zijn ploegmaten op sleeptouw en heeft daarnaast als kenmerk dat supporters zich met hem identificeren. Het is niet iemand die je moet volstoppen met instructies. Gewoon: lekker gaan. Al sinds zijn tienerjaren heeft Frank de uitstraling van Dirk Kuijt. Hij bezit de kwaliteiten om de nieuwe Gerald Sibon of Danny Koevermans te worden.”

Met de bouw van een havenarbeider en de tred van een oude stratenmaker is Demouge eigenlijk allesbehalve een typische Willem II-voetballer. Want daar houden ze van snel en technisch verzorgd voetbal, niet bepaald de specialiteit van de sleurende oermens. Gelukkig is Demouge nog een voetballer die beschikt over een flinke dosis zelfspot. “Je zult mij geen drie man zien passeren met bruggetjes”, stelt hij. “Mijn spel is vooral gebaseerd op karakter. Ik moet me elke wedstrijd kapot vechten. Lekker oorlog maken op dat veld, pittige duels uitvechten. Dat is mijn werk.”

Ruim vier jaar nadat hij voor het laatst scoorde voor Nederland, haalde Mark van Bommel zijn gram, want door zijn treffer won Oranje met 0-1 in en van Noorwegen. Met negen op negen beleefde bondscoach Bert van Marwijk een droomstart. Doelman Edwin van der Sar nam na 130 interlands (waarvan 71 zonder tegengoal) afscheid, Giovanni van Bronckhorst (33) komt met 86 duels op gelijke hoogte van Marc Overmars. Door zijn invalbeurt rondde Wesley Sneijder (24) de kaap van vijftig interlands.

Het Nederlands elftal speelt op zaterdag 28 maart 2009 (Schotland) en woensdag 1 april (Macedonië) om organisatorische redenen in Amsterdam. Het WK-kwalificatieduel tegen Noorwegen wordt op woensdag 10 juni wel afgewerkt in de Kuip in Rotterdam.

VVV-Venlo, de werkgever van onze landgenoten Kevin van Dessel, Ken Leemans, Kevin Begois en Mike Mampuya, won de tweede periodetitel.

FC Utrecht sloot het vorige seizoen af met een verlies van 2,9 miljoen euro. De totale omzet bedroeg 15,8 miljoen euro. Het bestuur schrijft het negatieve resultaat vooral toe aan het uitblijven van opbrengsten uit de verkoop van spelers. Gelukkig maakte de transfer van Erik Pieters (voor drie miljoen euro naar PSV) het verlies niet hoger.

Mathieu Boots (ex-KV Mechelen) is niet langer de aanvoerder van FC Volendam. De routinier wil zich volledig kunnen concentreren op zijn taken als verdediger. Doelman Jeroen Verhoeven fungeert vanaf nu als kapitein, zo besliste trainer Frans Adelaar.

Joos Valgaeren (FC Emmen) zag dat zijn trainer Gerry Hamstra moest plaatsmaken. Hij werd na een pijnlijke 5-0-nederlaag tegen FC Den Bosch op non-actief gesteld.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier