Tony Van den Bosch neemt de acht deelnemers aan de play-offs onder de loep. Hun positieve en negatieve punten, en eventuele verrassingen.

Oostende

+

VdB : “Alleszins hun thuisvoordeel. De magistrale wijze waarop Eddy Casteels zijn troepen orchestreert. Sinds zijn komst maakte de ploeg constant progressie. Met Ed Cota vond het bovendien een verlengstuk van de coach op het terrein. Ook de terugkeer van Tomas Van den Spiegel is een enorme surplus. Door zijn aanwezigheid kan Virginijus Praskevicius weer op zijn geliefkoosde 4-positie spelen. De bank is rijk gestoffeerd. Oostende heeft alles om zijn titel te verlengen.”

VdB : “Door het opstappen van Rudolf Vanmoerkerke is er in Vlaanderen geen equivalent van Eric Somme meer. Johan Vande Lanotte zou zich moeten beperken tot het commerciële aspect en zich minder bemoeien met de sportieve gang van zaken. De aanwervingen van Teo Cizmic en Andrius Giedraitis kan je bezwaarlijk een onverdeeld succes noemen.”

?

VdB : “Ik zie maar weinig verrassingen in het parcours van Oostende. Niemand zal opkijken van een titel. Ik heb de indruk dat ze zich door niemand zullen laten verrassen.”

Charleroi

+

VdB : ” Giovanni Bozzi is een meester in het motiveren van zijn spelers. Het feit dat hij bekendmaakte volgend jaar geen coach meer te zijn, zal veeleer een positieve invloed hebben op het collectief. Hijzelf zal minder druk voelen en de spelers zullen hun beste beentje voorzetten om indruk te maken op de nieuwe coach voor volgend seizoen. Charleroi kan rekenen op een mix van kwaliteit en ervaring, aangevoerd door een uiterst betrouwbare backcourt.”

VdB : “Het gebrek aan een echte center. In feite zijn het allemaal 4-spelers. De gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog, met zo’n druk speelschema kan dat wel eens een handicap worden.”

?

VdB : “Pepinster mag geen noemenswaardig obstakel vormen, de tegenstander in de halve finales ook niet. Om in de finale Oostende te kloppen, zullen alle spelers echter op honderd procent van hun kunnen moeten acteren. Thomas Van de Vondel zou wel eens hun geheim wapen kunnen worden. Zeker op verdedigend vlak.”

Bree

+

VdB : “De infrastructuur. Het tactisch vernuft van Paul Vervaeck. En hun driepuntschutters natuurlijk, dat is ondertussen wel bekend.”

VdB : “De transfergeruchten destabiliseerden het collectief. De ploeg is ook te afhankelijk van het afstandschot : dat kan één of twee keer lukken, maar niet elke week. Op verplaatsing is Bree te onregelmatig. In de periode februari-maart zette het een knappe reeks neer, maar in de play-offs reken ik er niet echt op.”

?

VdB : “Bree blijft Bree : het wierf dan wel Yves Dupont aan, maar in plaats van onder de borden te vechten, zie je hem naar buiten trekken om driepunters te schieten. Paul Vervaeck verraste iedereen door de kaart van het insideplay te trekken, maar daar hebben ze volgens mij de middelen niet voor.”

Bergen

+

VdB : “Een zeer uitgebalanceerd team, met een ideale mix tussen jongeren en anciens, en tussen offensieve en defensieve spelers. Ronny Bayer en Mathias Desaever zullen de club met opgeheven hoofd willen verlaten.”

VdB : “Te afhankelijk van Ronny Bayer. Paradoxaal genoeg blijven zijn scores dit seizoen ver onder zijn carrièregemiddelden, maar de jongeren rond hem hebben zijn ervaring en kalmte nodig. Op de 4-positie wordt het afwachten welk rendement Bernd Volcic en Wouter Dewilde gaan brengen.”

?

VdB : “Bergen wisselde het allerbeste met het allerslechtste af. In een goede dag kan het de beste ploegen kloppen. Als stoorzender in het titeldebat ben ik veeleer geneigd om op Bergen te tippen dan op Bree.”

Luik

+

VdB : “De ervaring van het merendeel van de spelers. Het talent van Michael Huger en het enthousiasme van Herbert Baert.”

VdB : “Ze hebben geen echte center. Brian Heinle mag dan een prima speler zijn, hij kruipt vaak naar buiten. Als een center naar zijn afstandschot zoekt, mis je hem onvermijdelijk onder de ring.”

?

VdB : ” John Van Crombruggen is een oude, geslepen vos. In het basketbalmilieu kent hij zijn gelijke niet als het gaat om een ploeg als outsider te positioneren. Hij doet de buitenwereld geloven dat hij al tevreden is erbij te zijn, maar aan de andere kant versloegen ze Charleroi wel al tweemaal. Ik verwacht dat hij tijdens de play-offs opnieuw een konijn uit zijn hoed tovert.”

Doornik

+

VdB : “De ploeg dankt vijftig procent van haar succes aan coach Werner Rotsaert. Hij verdient de trofee van coach van het jaar helemaal. Wim Van de Keere ontpopte zich tot één van de betere Belgische spelers, terwijl hij vorig seizoen in Oostende zijn broek versleet op de bank. Doornik kan zonder druk de play-offs induiken : hun seizoen is al geslaagd, alles wat daar nog bij komt, is bonus.”

VdB : “Geen waardig alternatief voor Alton Mason op de spelverdeler. Aanvallend te voorspelbaar.”

?

VdB : “In het seizoensbegin lieten enkele ploegen zich verrassen door de match-upzone in verdediging. Ondertussen kent iedereen hun tactiek. De ploeg moet dus op zoek naar nieuwe stramienen, maar welke ?”

Pepinster

+

VdB : ” Marcus Faison vind ik een absolute klasbak. De basisvijf is zonder meer solide. En Niksa Bavcevic is een teacher buiten categorie. Alhoewel ik over het algemeen de belangen van de Belgische trainers verdedig, doe ik toch mijn hoed af voor zijn werk.”

VdB : “In zijn geheel lijkt het potentieel net iets te min om Charleroi te bedreigen. Vooral de spelverdeling baart me zorgen. Adonis Jordan vertrok ondertussen en de nieuweling, Edvard Norvell, kan wedstrijdritme ontberen aangezien hij uit de Nederlandse competitie komt. In de raket kondigt Alex Hervelle zich als een grote belofte aan, maar hij is nog te tenger. Op de bank hebben ze te weinig rotatiemogelijkheden. Zeker met de strikte defense die de coach hanteert, kan dat de ploeg wel eens in foutenlast brengen.”

?

VdB : “Om een kans te maken tegen Charleroi moet Pepinster zich op het gevecht onder de ring concentreren. Daar ligt het pijnpunt van de Spirous. En ze moeten het ritme uit hun spel proberen te krijgen. Niet gemakkelijk : als je Louis Rowe aan banden legt, begint Jim Potter te scoren.”

Antwerpen

+

VdB : “Qua individueel talent beschikt Antwerpen over een enorm potentieel. Tegen de ‘groten’ kan het altijd dat tikkeltje meer. Daarenboven zullen de eerzuchtige spelers gebrand zijn om, na de verwijzing naar de B-poule, het blazoen op te poetsen.”

VdB : “De wedstrijden in de B-poule kunnen het niveau van de ploeg weinig goed gedaan hebben. Twee maanden geen wedstrijd op het hoogste niveau bekampen, dat valt moeilijk te recupereren.”

?

VdB : “Als er naar een derde wedstrijd gespeeld wordt, is alles mogelijk in Antwerpen. Een bom van Pieter Loridon in de laatste seconden, bijvoorbeeld. Paul Bayer en Roel Moors kenden een mindere periode, maar dat blijft niet duren bij die gasten.”

door Daniel Devos,

“Ik tip op Bergen als stoorzender in het titeldebat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier