Umberto Badioli: tussenpaus of meer?

Na een 0 op 3 om de competitie te starten werd Vlada Vucoicic (35) meteen de laan uitgestuurd als coach van BC Oostende. Het bestuur had na het vertrek van Sharon Drucker een gokje gewaagd met de aanstelling van deze jonge Serviër, die nog geen eerdere ervaring had in het buitenland. Gegokt en verloren, heet dat dan. Ondertussen is Oostende druk in de weer om Drucker weer naar België te halen. De Israëlische succescoach tekende van de zomer een contract bij Fortitudo Bologna – een topclub in de Italiaanse eerste klasse -, maar door een machtswissel in het bestuur daar werd hij plots overbodig. Oostende wacht nu tot Drucker helemaal verlost is van zijn contract bij Bologna vooraleer tot actie over te gaan. Ondertussen mag Umberto Badioli (48) als tussenpaus fungeren. Net zoals hij dat twee jaar geleden al deed na het ontslag van Mihailo Uvalin. Badioli is afkomstig van het Italiaanse Pesaro, waar hij eerst negen jaar bij Scavolini werkte en nadien naar Kiev vertrok. Vier jaar geleden streek hij in Oostende neer.

Umberto Badioli blikt terug op de turbulente week na het ontslag van Vucoicic: “Ik vernam pas zondagavond om 23 uur dat ik de coach moest vervangen. Op dinsdag moesten we meteen aan de bak voor een belangrijk Europees duel met Triumph Moskou ( dat BCO won,nvdr). Eigenlijk was niet die wedstrijd het moeilijkste moment, wel de maandagochtend op de training. Ik heb meteen aan de spelers enkele zaken duidelijk gemaakt. Je moet als coach respect afdwingen. Verder kwam het eropaan de ploeg weer zelfvertrouwen bij te brengen en duidelijke lijnen uit te tekenen. We bevonden ons in het oog van een storm, dan is het belangrijk dat je uitwegen aanbiedt.”

En hoe doe je dat?

“Ons grootste probleem was dat we met veel nieuwelingen zaten, die allemaal te graag wilden bewijzen wat ze konden. Ze bedoelden dat goed, maar het is belangrijk dat je allemaal in dezelfde richting denkt. Dus heb ik de dingen simpeler gemaakt, door bijvoorbeeld enkele setplays te laten vallen. Liever drie of vier goeie setplays dan een stuk of zeven onduidelijke.”

Jullie wonnen die terugwedstrijd tegen Triumph Moskou, een belangrijke zege. Eentje die misschien bij jou de ambitie doet oplaaien?

“Ik ben ambitieus, dat ontken ik niet. Maar het belangrijkste is dat je voelt dat er door die zege – onze eerste van het seizoen – weer spirit in de ploeg zit. Het is veel makkelijker om een nieuw team te kneden als ondertussen de resultaten wat meevallen. Ik heb met het bestuur al over mijn toekomst gepraat, er zijn verschillende opties. Het kan dat ik het seizoen uitdoe als head coach, maar even goed kan het dat Sharon Drucker terugkeert naar Oostende.”

En dan zet jij zomaar weer een stap opzij?

“Zonder probleem. Ik kom heel goed overeen met Drucker. We hielden de voorbije maanden geregeld contact, via Skype of mail. Zelfs de jongste dagen bespraken we nog de toestand in Oostende en wat er moet veranderen. Ik begrijp dat hij bij Bologna zijn kans wilde wagen. Het is spijtig voor hem dat het daar niet lukte, maar voor Oostende zou het in ieder geval een goede oplossing zijn als hij kan terugkeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier