door Michel D’Hooghe

Wellicht herinneren velen onder u zich nog de oprichting van het tehuis Casa Hogar – Accion Diabolos Rojos in Toluca, Mexico in 1986. Tijdens de briljante WK-campagne die ons toen tot in de halve finales bracht, riepen wij samen met onze Rode Duivels deze actie in het leven ten voordele van de straatkinderen van Toluca, een industriestad van zo’n 800.000 inwoners. Sinds die tijd, al zestien jaar lang dus, genieten een dertigtal jongeren in ons huis van een volledige opvang, voeding en opvoeding. Op die manier hebben we al meer dan tweehonderd kansloze kinderen uitzicht gegeven op een concrete toekomst.

Het huis wordt geleid door een deskundige psychologe, die kan rekenen op een staf van zes fulltime medewerkers. Dank zij de medewerking van velen in en rond de voetbalbond, heeft het werk zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld. De eerste huisvesting was immers bijzonder bescheiden. De kinderen werden in drie grote slaapkamers met stapelbedden ondergebracht. Vaak kropen ze onder de bedden om te slapen : het bed bood aldus, voor het eerst in hun leven, enige bescherming. Na enkele jaren konden we een mooi stuk grond aankopen, zodat we reeds in 1992 een modern en functioneel tehuis konden inhuldigen met drie bedden in elke ruime slaapkamer.

Daarnaast konden we, in de schamele buitenwijken rond Toluca, drie bibliotheken oprichten. Het werden socio-culturele centra, waar duizenden mensen leerden lezen en schrijven. Voor het eerst maakten ze kennis met cultuur, wetenschap en geschiedenis. Er worden kooklessen georganiseerd, alsook cursussen in hygiëne en kinderverzorging. Deze centra werden opgericht in kansarme buurten, waar vaak geen elektriciteit of deftig sanitair te bespeuren valt.

Bij het einde van mijn voorzitterschap van de KBVB schreef ik een boek met als titel : Waar is de bal gebleven ? De opbrengst ervan moest dienen voor de oprichting van een vierde bibliotheek, in San Caytano, een verpauperde buitenwijk van Toluca. Het boek verkocht erg vlot, en zeer snel konden met de werken een aanvang genomen worden.

Op 1 november was het dan zover : in aanwezigheid van de Belgische ambassadeur, de lokale autoriteiten en een enthousiaste jeugdige lokale menigte mocht ik het traditionele lint doorknippen. Mijn opvolger, bondsvoorzitter Jan Peeters, liet me de eer om de opening ter plaatse bij te wonen.

Het gebouw bestaat uit een bibliotheekafdeling, een ruime leeszaal, die tevens voor andere sociale en culturele activiteiten gebruikt kan worden, en ook een computerzaal, waar vier splinternieuwe computers opgesteld staan.

Het werd een blijde, emotionele dag, waarop de werking Accion Diabolos Rojos – Casa Hogar een nieuwe dimensie kreeg.

Op 1 november mocht ik het lint van een vierde bibliotheek in Toluca doorknippen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier