De ongeslagen Russische MMA-vechter Chabib Noermagomedov (30) wordt door dubieuze politieke leiders in de armen gesloten.

In oktober wurgde hij Conor McGregor in de vierde ronde naar het verlies, maar de 27e opeenvolgende zege van de Russische lichtgewicht Chabib Noermagomedov werd overschaduwd door de rellen die na het einde van de kamp uitbraken. Zijn prijzengeld (1,75 miljoen) werd ingehouden en er hangt hem een schorsing boven het hoofd, maar in Rusland werd hij met de nodige egards ontvangen door Vladimir Poetin. ‘Rusland is één grote familie. Wie een van ons aanvalt, zal daarvoor de prijs betalen’, orakelde de president.

Enkele dagen erna mocht Noermagomedov op bezoek bij Ramzan Kadyrov, ex-militieleider en waarnemend president van Tsjetsjenië, waar hij tot ereburger werd benoemd en de sleutels van een nieuwe Mercedes kreeg. In zijn geboortestreek in Dagestan ging de leider van de Liberaal-Democratische Partij van Rusland, Vladimir Zjirinovski, nog een stap verder met de politieke propaganda. ‘We zullen alle vijanden van Rusland verstikken, net zoals Chabib met McGregor deed.’

Tijdens een promotietrip naar de Verenigde Arabische Emiraten ging hij op de foto met enkele leden van de koninklijke familie, die door Amnesty International wordt aangeklaagd voor schending van de mensenrechten, én met Sagid Moertazaliev, de olympisch kampioen worstelen (2000) die ervan wordt beschuldigd terroristen te financieren.

In Istanboel was Noermagomedov een van de eregasten op de opening van de nieuwe luchthaven, waar hij voor de fotografen handen schudde met een breed lachende president Recep Tayyip Erdogan, volgens mensenrechtenorganisaties ‘wereldkampioen in het opsluiten van journalisten’. Amnesty International hekelde al geregeld het fenomeen van sportswashing, het publieke imago witwassen via atleten en sportmanifestaties, maar de top van de Ultimate Fighting Championship, de grootste MMA-organisatie ter wereld, ziet er geen graten in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier