Op de koffie bij Hitzfeld

© BELGAIMAGE

Vanavond ontvangt Club Brugge Borussia Dortmund. Altijd een blij weerzien is het met de geel-zwarten, ook voor dit blad.

Het regent dat het giet en de autosnelwegen in het Duitse Ruhrgebied zitten muurvast, ergens in het seizoen 1997/98. Het afgesproken tijdstip met Dortmundvoorzitter Gerd Niebaum wordt zeker niet gehaald. Niebaum zou in het stadion van Dortmund met dit blad praten over de successen van twee Duitse voetbalclubs in het Ruhrgebied.

Tot plots de gsm rinkelt. Ottmar Hitzfeld aan de lijn. Hitzfeld heeft net als trainer met Dortmund de Champions League gewonnen, werd twee keer kampioen en is nu sportdirecteur. Alsof vandaag José Mourinho of Pep Guardiola zelf aan de lijn hangt. Hij excuseert zich omdat de afspraak met Niebaum niet kan doorgaan, er is iets dringends tussen gekomen. ‘Zou u het erg vinden om in plaats van met de voorzitter met mij te praten?’, vraagt Hitzfeld beleefd. Nou!

Bij het vastleggen van de afspraken voor de reportage dacht dit blad: Hitzfeld zal wel onbereikbaar want overbevraagd zijn, laten we het met de voorzitter proberen, die zal blij zijn dat hij ook eens aan het woord komt. Zo neemt de reporter een half uur later plaats in het ruime bureau van Hitzfeld, die zelf de koffie serveert, de tijd neemt om minzaam alle vragen te beantwoorden en na afloop zijn gast nog eens bedankt voor het begrip voor de afzegging van Niebaum.

Eind juli 2001 staat Onze Man weer in Dortmund voor een afspraak, wanneer hij er toevallig een andere oude bekende uit België ontmoet: Lothar Emmerich. De voormalige topschutter van Dortmund, die van 1969 tot 1972 bij Beerschot voetbalde en Belgisch topschutter werd, blijft tot zijn dood voor Dortmund de contacten met de supporters verzorgen.

De afspraak is dit keer met Jan Koller. Die daagt na de training stipt op het afgesproken uur op. De 2,02 meter grote Tsjechische spits is net door Anderlecht voor 10,5 miljoen euro verkocht aan de Duitse topclub en zal tot de verkoop van Vincent Kompany aan HSV in 2006 de duurste uitgaande paars-witte transfer zijn (vandaag is hij de nummer negen in die lijst). Een zaakje, want gehaald voor ‘slechts’ drie miljoen euro bij Lokeren in 1999. Dat kocht drie jaar eerder bij Sparta Praag twee spelers, Václav Budka en Roman Vonásek. Die laatste liet zich terloops ontvallen dat er bij de reserven nog een spits liep die zo goed als niets kostte. Koller kreeg na een test een minimumcontract bij Lokeren, maar was vijf jaar later de duurste inkomende transfer in de Bundesliga, na de Braziliaan Márcio Amoroso van Parma die 25 miljoen euro kost.

Na Kollers debuut tegen Nürnberg vraagt de plaatselijke pers de Belgische verslaggever in de mixed zone Kollers eerste woorden te vertalen. Niet makkelijk, want de Tsjech praatte toen zeer gebrekkig Nederlands, waarbij je van twee woorden zelf een zin moet maken. Vandaag is hij nog slechts de nummer 32 op de lijst van Dortmunds duurste aankopen ooit. Die ranking wordt aangevoerd door Mats Hummels, vorig jaar voor 30,5 miljoen euro teruggekocht van Bayern. Amoroso staat nog vijfde, naast Thorgan Hazard, één van de drie Belgische internationals in de huidige kern.

Ook Club Brugge heeft vooral goeie herinneringen aan Dortmund sinds 9 december 1987, het eerste officieel Europees treffen tussen de twee (de ploeg was tevoren al te gast op de Brugse Metten). Na de 3-0-nederlaag in de heenwedstrijd van de 1/8 finales van de UEFA Cup gaan de Brugse spelers ondanks aanvankelijk protest van trainer Henk Houwaart toch gewoontegetrouw stappen. Voor de terugmatch op 9 december staan op de staanplaatsen in de barre kou de kijkers al een paar uur dicht opeengepakt. ‘We voelden dat er een mirakel in zat’, zegde Leo Van der Elst over die avond. Club reed van het afzonderingsoord in Knokke naar Brugge. ‘Op de radio hoorde ik de legendarische radioreporter Jan Wauters zeggen: ‘Het zou wel eens de avond van Leo Van der Elst kunnen worden.’ Ik was supergemotiveerd en dacht: nu ga ik het eens laten zien. In die bus groeide er een geloof, er zat zo veel adrenaline in die groep. Het was vreselijk koud die avond, maar we speelden allemaal met korte mouwen.’ Na 90 minuten stond het 3-0, waarna Club won met verlengingen.

In 2003 verloor Dortmund in Brugge de heenwedstrijd van de laatste play-offronde voor de groepsfases van de Champions League met 2-1, maar in Dortmund staat na verlengingen dezelfde score op het bord. De Brugse doelman Tomislav Butina werd toen de held van de strafschopreeks.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content