Nadat Deportivo La Coruña in 2000 de landstitel veroverde en ook af en toe Europees uitblonk, werd het alsmaar stiller rond de club uit Galicië. Het blijft natuurlijk een vaste waarde in de Primera División. Maar de tijd dat de ploeg op alle fronten strijd leverde voor de prijzen lijkt toch achter de rug te liggen. Ook dit seizoen blijven ze in een rustig vaarwater op de loer liggen achter de teams die duidelijk mikken op een deelname aan de Champions League.

Nochtans zou het eigenlijk best een jaar met wat luister mogen worden, want Depor viert dit seizoen zijn honderdste verjaardag. Voorzitter AugustoCésarLendoiro, die al achttien jaar de touwtjes in handen houdt en daarmee de langst zittende voorzitter in de Liga is, preekt echter rust en sereniteit. De tijd dat Braziliaanse supervedetten zoals Bebeto en Rivaldo een hoofdrol opeisten, ligt al een tijdje achter de rug. Deportivo wil nu volop kansen geven aan talentvolle jonge Spaanse spelers. Toch is het niet zo dat Lendoiro de behaalde successen minimaliseert. “We mogen fier zijn”, beweert hij. “Vooral de laatste vijftien jaar waren bijzonder goed. Sinds het seizoen 1991/92, toen we de promotie afdwongen, deden we het toch echt wel voortreffelijk met een titel, twee Spaanse bekers en de Supercup. Ik vergeet ook nooit dat we, door op 14 mei 1994 in de laatste minuut een penalty te missen, de titel schonken aan het Barcelona van JohanCruijff. Het verlies van dat kampioenschap kwam ons, achteraf gezien, misschien wel ten goede. Daardoor kregen we immers veel respect en waardering van heel wat Spanjaarden en buitenlanders. Al kan ik u ook verzekeren dat er, bij iedereen, die avond heel veel tranen vloeiden.”

De clubverdiensten werden overigens ook erkend door koning Juan Carlos, die op 30 oktober de hele entourage van Deportivo La Coruña ontving op het koninklijk paleis. “Een enorme blijk van erkenning voor wat we voor het Spaanse voetbal betekenden”, toont Lendoiro zich terecht bijzonder fier. “Het was trouwens ook de koning die ons na onze bekerzeges tegen Valencia in 1995 en tegen Real Madrid in 2002, het jaar dat die club honderd jaar werd, de trofee overhandigde.”

Lendoiro vindt het niet erg als hij de opmerking hoort dat zijn club tegenwoordig wat meer vanuit de schaduw opereert. “De rangschikking is dit seizoen niet zo belangrijk. We hebben immers een ander doel, dat misschien wel veel belangrijker is voor de toekomst van het Spaanse voetbal : aantonen dat je ook aardige dingen kan laten zien met jonge spelers die je zelf vormt.”

Marcelo, de jonge Braziliaanse linksachter van Fluminense die bij de nationale ploeg debuteerde op achttienjarige leeftijd, tekende een vijfjarig contract bij Real Madrid. Het is nog niet bekend of hij in januari of in juni zal aankomen. Maar hij wordt sowieso de opvolger van Roberto Carlos.

Ronaldo scoorde vorige woensdag in de bekerpartij tegen Ecija. Normaal gezien zou dat niets opzienbarends zijn. Maar het was al sinds de wedstrijd tegen Real Sociedad van 8 april geleden dat de Braziliaan nog eens de netten deed trillen. Hij stond dus in totaal 218 dagen droog.

Ruud van Nistelrooy maakte in dat duel twee goals. Hij is tot nu toe de enige speler van Real die al op drie fronten aan het kanon stond : in de competitie, de beker en de Champions League. In Spanje kreeg hij het koosnaampje VanGol.

Gonzalo Higuaín, het jonge supertalent van River Plate, aarzelt tussen de nationale elftallen van Argentinië en Frankrijk. Hij zou ook dicht bij een overgang naar Real Madrid staan.

Eiliano Moretti, de Italiaanse verdediger van Valencia, scheurde tien dagen geleden in het duel tegen Espanyol gedeeltelijk de kruisbanden van de linkerknie. Hij moet drie maanden langs de kant blijven.

Pablo Ibáñez, de centrale verdediger van Atlético Madrid, liep een heupblessure op. Hij zal een maand niet inzetbaar zijn.

Jesus Nava van FC Sevilla werd vorige zaterdag aan de knie geopereerd. Hij zal zes tot acht weken niet kunnen spelen.

Levante overweegt de bouw van een multifunctioneel stadion met veertigduizend plaatsen.

Recreativo Huelva nam een nieuw trainingscomplex in gebruik. Het draagt de naam El Decano.

DDv

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier