In de ‘wachtkamer’ van eerste klasse zitten tientallen jonge Belgen te hunkeren naar een volwaardige kans op het hoogste niveau. Tien talenten voor u op een rij gezet.

Vanaf dit seizoen moeten de eersteklassers minstens zes in België opgeleide spelers op het scheidsrechtersblad plaatsen. Een reden te meer om volop het vertrouwen te geven aan Belgische jongeren met talent. Wij lieten voor u alvast tien spelers op de rand van de doorbraak analyseren. Op sommigen plakt het etiket van ‘eeuwige belofte’, anderen zijn piepjonge raspaardjes die ongeduldig staan te trappelen in de stal. Jonge leeuwen, tussen 16 en 23, die één ding gemeen hebben: ze willen dit seizoen tonen wat ze waard zijn, en, wie weet, een plaats in de basis versieren.

Yassine El Ghanassy {AA Gent}

Leeftijd: 19

Analist: Karel Fraeye (jeugdmanager AA Gent)

Positie: “Yassine is een pure flankaanvaller die zowel links als rechts kan spelen. Op termijn zit er misschien ook wel een centrale rol in voor hem, maar nu moet hij zich eerst ten volle doorzetten op de flank. In België zijn er maar weinig buitenspelers van zijn kaliber.”

Sterke punten: “El Ghanassy heeft een fameuze versnelling in huis, maar ik beschouw zijn dribbels als grootste troef. Hij is de man van de actie en kan levensgevaarlijk infiltreren in de box. De gretigheid straalt ervan af, maar gelukkig is hij goed omringd: Preud’homme begeleidt hem individueel en ook zijn vader houdt hem met de voetjes op de grond.”

Werkpunten: “Zijn werkpunten hangen samen met zijn kwaliteiten: hij dribbelt soms nog iets te veel. Het komt er voor hem op aan om zo veel mogelijk rendement uit zijn spel te halen: op het goede moment de actie maken en voldoende snel de bal afgeven.

Jaar van de doorbraak? “Absoluut. Yassine wordt dé revelatie van de Jupiler Pro League, daar ben ik voor 95 procent zeker van. Het is de meest creatieve speler van de kern, dus hij heeft zeker zijn plaats in de basis. Preud’homme bewees bij Standard dat hij jongeren kan laten renderen. Hij geeft ze voldoende speelgelegenheid zodat ze niet op hun honger blijven zitten, maar kan ze indien nodig ook nog wat afremmen. Hij zal een jong talent zeker niet verbranden.”

Mehdi Carcela-Gonzalez {Standard}

Leeftijd: 20

Analist: Dominique D’Onofrio (technisch directeur Standard)

Positie: “Carcela is een aanvallende middenvelder die bij de jeugd meestal centraal speelde. Bölöni heeft hem vorig seizoen echter duidelijk gemaakt dat hij ook op links en zelf tegen zijn voet, op rechts, mooie dingen kan laten zien.”

Sterke punten: “Hij heeft een pak kwaliteiten. Mehdi kan een mannetje in de wind zetten en is snel, ook met de bal aan de voet. Opvallend is ook zijn hoge uitvoeringssnelheid. Hij speelt altijd doelgericht, waardoor hij bij de beloften en in de jeugd steeds zijn goaltjes meepikte. Vergeet ook niet dat het Carcela was die de afgemeten voorzet verstuurde waaruit Mbokani kon scoren in de eerste testwedstrijd.”

Werkpunten: “Er is nog werk aan zijn kopspel. Mehdi moet ook nog leren om beter positie te kiezen bij balverlies. Zeker als hij op de zijkant speelt, is het cruciaal dat hij bij de omschakeling zijn taak volledig uitvoert. Maar ik weet dat Bölöni daar met hem aan werkt.”

Jaar van de doorbraak? “Hij was vorig jaar nogal ontgoocheld dat hij na de voorbereiding in de U21-kern terechtkwam. Maar achteraf begreep hij dat hij geduld moest tonen. In de terugronde kreeg hij meerdere kansen om zich te laten zien en dat zal dit seizoen niet anders zijn. Ik ben honderd procent overtuigd van zijn kwaliteiten. Carcela is een uitzonderlijk geval: hij speelt al van bij de duiveltjes bij Standard en groeit hopelijk door tot een vaste waarde op Sclessin.”

Jorn Vermeulen {Club Brugge}

Leeftijd: 23

Analist: Peter Balette (assistent-trainer Club Brugge)

Positie: “Jorn kan zowel op het middenveld als op de rechtsachter uitgespeeld worden. Zelf verkiest hij waarschijnlijk de positie van rechtsmidden, maar voor het middenveld hebben we bij Club andere mensen. Wij kunnen hem vooral gebruiken als rechtsback. Een positie waarvan je merkt dat ze overal moeilijk ingevuld raakt, niet alleen bij Club.”

Sterke punten: “Hij heeft onmiskenbaar veel voetballend vermogen. Jorn teert zeker niet alleen op power, maar je zet hem toch ook niet zomaar aan de kant. Hij heeft de fysieke kwaliteiten om de lijn te doen en heeft een goede trap op afvallende ballen.”

Werkpunten: “Het terugkerende probleem van de armbreuken zou nu definitief verholpen moeten zijn, maar Jorn blijft natuurlijk wel blessuregevoelig. Dat zag je ook weer tegen AZ: hij speelde een goede eerste helft, maar liep toch weer een kleine verrekking op. Ook mentaal moet hij nog wat groeien, Jorn is nogal timide. Hij zegt geen woord te veel, al kun je dat ook als een goede eigenschap beschouwen.”

Jaar van de doorbraak? “Tja, Jorn zelf zal niet echt blij zijn dat hij in dit rijtje met ‘beloften’ staat. Als bij hem alles goed zit, zowel lichamelijk als mentaal, dan is iedereen ervan overtuigd dat er voor Jorn Vermeulen een toekomst is op de rechtsachter. We moeten hopen dat hij een langere periode fit blijft en kan overtuigen. De tijd dringt, dit moet zijn jaar worden.”

Kevin De Bruyne {Racing Genk}

Leeftijd: 18

Analist: Pierre Denier (assistent-trainer Racing Genk)

Positie: “Kevin komt het best tot zijn recht vanuit een teruggetrokken positie in de aanval, als tweede spits. Maar met drie voorin kan hij gerust aan de buitenkant spelen, mede door zijn goede loopacties.”

Sterke punten: “Ze noemen Kevin wel eens de nieuwe Steven Defour, maar die vergelijking gaat niet volledig op. Kevin staat nog veel minder ver dan Defour, maar heeft wel hetzelfde doorzicht. Hij ziet meteen de oplossing en denkt een stuk sneller dan de gemiddelde voetballer. Ook zijn tweevoetigheid is een pluspunt. Bij de reserven scoorde hij soms drie of vier keer in een match. Oké, het is maar bij de reserven, maar het zegt toch iets over zijn neus voor goals.”

Werkpunten: “De weg is nog lang voor Kevin. Hij kan soms wat koppig zijn, of afgeleid. Zeker als het wat minder gaat, zullen we hem moeten bijstaan en ervoor zorgen dat hij niet ontmoedigd wordt. En zoals veel jonge spelers moet hij nog meer leren meedenken bij balverlies.”

Jaar van de doorbraak? “Of een speler nu 16, 18 of 24 is, als hij zich manifesteert, moet hij kansen krijgen. Kevin zal die zeker krijgen, dit seizoen een tiental matchen meedraaien zou mooi zijn. Vorig jaar was hij al een paar keer bij de achttien, het is nu aan hem om te tonen dat hij ook de volgende stap kan zetten. Onvermijdelijk zal hij nog een dipje krijgen, dan zullen we hem goed moeten begeleiden.”

Nill De Pauw {Sporting Lokeren OV}

Leeftijd: 19

Analist: Freddy Heirman (voormalig assistent-trainer Lokeren)

Positie: “Nill is een offensieve speler die in de toekomst zeker in staat moet zijn om als hangende spits de aanval te dragen. Zijn beste plaats is achter een diepe spits, maar hij kan ook gerust op de kant spelen.”

Sterke punten: “Het is een beweeglijke, technisch vaardige speler met een groot loopvermogen. Maar als belangrijkste troeven zie ik toch zijn polyvalentie en intelligentie. Nill is iemand die leergierig is, een jonge speler die nog bereid is om te luisteren naar mensen van wie hij iets kan opsteken. Net door die gezonde houding zie ik zijn progressie niet meteen plafonneren.”

Werkpunten: “Sneller situaties inschatten en beslissingen nemen, de bal niet te lang bijhouden. En zijn traptechniek: hij moet leren goed aangesneden corners en vrijschoppen te trappen. Waar Nill ook nog aan moet werken is zijn timing, de feeling om op het juiste moment in de ruimte te duiken.”

Jaar van de doorbraak? “Het lijkt erop dat Nill naast Tomislav Sokota een basisplaats verworven heeft. Ik kan me inbeelden dat hij op dit moment alles geeft om te bewijzen dat hij die plaats waard is. Hopelijk zijn die inspanningen voldoende gedoseerd, want je merkt wel vaak dat jonge spelers in de loop van het seizoen een fysieke terugval kennen. De wetten van de sport zijn hard, het kan dat hij na een paar mindere wedstrijden opnieuw uit de ploeg valt. Ik hoop dan hij dat mentaal sterk genoeg is om dat te accepteren, als jonge speler mag je geen stappen overslaan.”

Mats Rits {Germinal Beerschot}

Leeftijd: 16

Analist: Aimé Anthuenis (trainer Germinal Beerschot)

Positie: “De beste positie van Mats zal nog moeten blijken uit zijn ontwikkeling. Hij kan spelen als tweede spits, maar ook centraal op het middenveld, waar hij het zelfs defensief niet slecht doet.”

Sterke punten: “Dat Mats een groot talent is, dat weet iedereen die het Belgisch voetbal van dichtbij volgt. Hij werd gesolliciteerd door verschillende grote Europese ploegen, maar verkoos toch om hier bij Germinal Beerschot een profcontract te tekenen. Zijn belangrijkste troeven zijn op dit moment zijn vista, tweevoetigheid en snelheid op de eerste meters. Hij is nog piepjong, maar gedraagt zich in de A-kern vrij volwassen voor zijn leeftijd. Mats heeft een goede persoonlijkheid en hij wordt degelijk begeleid, zowel op de club als familiaal.”

Werkpunten: “Hij is nog volop in ontwikkeling, dus zijn groeipunten zullen later nog moeten blijken. In de eerste plaats zal hij het geduld moeten tonen en stap voor stap willen vooruitgaan. Van de grote talenten tussen de zestien en de twintig jaar breekt er een aantal door, maar een pak jongens blijft ook hangen bij die status van ‘grote belofte’.”

Jaar van de doorbraak? “Het is nog zeer vroeg om daar een uitspraak over te doen. Hij traint amper twee maanden mee met de A-kern. Titularis worden zit er nog niet in. Wat niet wegneemt dat je zo’n jongen wel kunt laten proeven van de eerste ploeg, op voorwaarde dat hij daar voldoende atletisch vermogen voor heeft. Ik denk wel dat ik mag zeggen dat ik voldoende ervaring heb met jonge spelers om in te schatten wanneer ze er echt klaar voor zijn.”

Brecht Capon {KV Kortrijk}

Leeftijd: 21

Analist: Rudi Verkempinck (assistent-trainer KV Kortrijk)

Positie: “Brecht is een typische lichtvoetige voetballer met scherpe loopacties. Hij voelt wanneer hij in de diepte moet gaan en is zeer wendbaar met de bal. Ik zie hem het best renderen naast een targetman, maar hij kan ook zijn streng trekken rechts op het middenveld, daar speelde hij ook in de jeugd.”

Sterke punten: “Die polyvalentie: doordat hij op twee posities uitgespeeld kan worden, heeft hij meer kansen om in de ploeg te komen. En daarnaast ook zijn karakter. Brecht Capon heeft een zekere ‘leepheid’, gecombineerd met een professionele ingesteldheid. Ik begeleidde hem ook in de sportschool in Meulebeke. Hij en Vincent Provoost hebben wat ik noem de ‘lifestyle and attitude’ van een profvoetballer.”

Werkpunten: “Er is nog werk aan zijn balvastheid en duelkracht. Hij moet zijn lichaam nog beter gebruiken, iets mannelijker gaan spelen. Maar Brecht is leergierig en wil zelf ook nog sterker worden in een-tegen-eensituaties.”

Jaar van de doorbraak? “Met Ibou, Benko en Barbosa is er natuurlijk wel stevige concurrentie in de spits. En ook op het middenveld hebben we al een aantal lichtvoetige spelers zoals Capon: Kums, De Beule, Messoudi, … Het was volgens mij een slimme zet van Brecht om naar Kortrijk te komen, hij heeft enorm veel honger. Dit seizoen is zeer belangrijk voor hem, maar bij ons zal het beste elftal spelen. Nu, we hebben een smalle kern, dus er komen sowieso kansen. Ik geloof in Brecht, zelfs als hij dit seizoen nog niet volledig zou doorbreken, zal hij er op termijn wel komen.”

Hervé Kage {Charleroi}

Leeftijd: 20

Analist: Stéphane Demol (trainer Charleroi)

Positie: “Ik zie Hervé het best tot zijn recht komen als rechtsmidden in een 4-3-3-systeem. Het is een speler die de ideale verbinding kan zijn tussen het middenveld en de aanval.”

Sterke punten: “Als je hem ziet spelen denk je meteen aan Cla-rence Seedorf: dezelfde looks en dezelfde spelstijl. Hij heeft onmiskenbaar kwaliteiten: een goede voorzet, infiltraties in het strafschopgebied, voetballend vermogen, …”

Werkpunten: “Hij heeft natuurlijk nog maar bitter weinig ervaring. Hervé is nog nooit ergens basisspeler geweest. Je mag niet onderschatten dat er tussen de belofteploeg van Anderlecht en een basisplaats bij een eersteklasser toch wel een aantal tussenstappen zijn. Hervé krijgt bij ons zijn kans, maar hij zal zich blijvend moeten bewijzen.”

Jaar van de doorbraak? “Het mankeert hem in ieder geval niet aan inzet. Hij is iedere training aanwezig en gemotiveerd en deed het niet onaardig in de voorbereiding. Hij moet die lijn doortrekken. We verwachten dezelfde inzet gedurende het volledige seizoen.”

Jo Christiaens {Westerlo}

Leeftijd: 21

Analist: Jan Ceulemans (trainer Westerlo)

Positie: “Jo is geschoold als middenvelder, maar bij de A-kern willen we hem inzetten centraal in de verdediging of op de linksachter. Wat hij in de voorbereiding op die posities heeft laten zien, is alvast zeer positief. Op termijn zie ik in hem de vervanger van Jef Delen

Sterke punten: “Het is een nuchtere voetballer, maar hij gelooft in zichzelf. Jo heeft kwaliteiten die belangrijk zijn voor een centrale verdediger: hij is kopbalsterk, blijft altijd rustig met de bal aan de voet en bewaart steeds het overzicht.”

Werkpunten: “Zijn positiespel kan nog wat verbeteren. En Jo is ook niet van de snelste, maar net daarom moeten we aan zijn positiespel werken. Een mooi voorbeeld is Nico Van Kerckhoven, die uiteraard niet meer van de snelsten is, maar dat wel compenseert door zich telkens uitstekend te positioneren.”

Jaar van de doorbraak? “Hij was zeer goed op weg in de voorbereiding, maar een blessure strooit nu roet in het eten. In de oefenmatch tegen OHL kreeg Jo een tackle op zijn been. Resultaat: een knieblessure en waarschijnlijk zes weken out. Hij zal dus opnieuw moeten opbouwen, een blessure komt altijd ongelegen. Maar als hij weer fit is, krijgt hij dit seizoen zeker zijn kans.”

Jeroen Appeltans {STVV}

Leeftijd: 18

Analist: Guido Brepoels (trainerSTVV)

Positie: “Jeroen kan zowel op de ‘acht’ als op de ’tien’ staan. Zijn beste positie is wat mij betreft centraal op het middenveld, waar hij verdedigend én aanvallend uit de voeten kan.”

Sterke punten: “Wat mij aanspreek bij Jeroen, is dat hij in balbezit bijna altijd de juiste keuze maakt, hij zal niet snel een bal verliezen. Hij blijft meestal ook rustig, soms zelfs iets té rustig. De laatste tijd vind ik hem ook sterk in het inspelen en daarna opnieuw positie kiezen.”

Werkpunten: “Jeroen heeft voldoende loopvermogen, maar alles verloopt nu nog te veel in hetzelfde tempo. Hij moet leren tempowisselingen te maken en ook te variëren bij het inspelen. Soms moet de bal nog wat harder of wat zachter ingespeeld worden, nu doet hij dat nog te gelijkmatig.”

Jaar van de doorbraak? “We hebben niet echt een brede kern, dus de jongeren gaan bij STVV in ieder geval speelkansen krijgen. Naast Jeroen zijn er nog een drietal andere jonge gasten die we graag zien doorgroeien. Beloftevolle jonge spelers krijgen bij ons kansen en ze mogen ook fouten maken, zolang ze er maar uit leren. Je mag niet verwachten dat ze meteen een vlekkeloze wedstrijd afleveren.”

door bregt vermeulen – beelden: reporters

“El Ghanassy wordt dé revelatie van de Jupiler Pro League, daar ben ik voor 95 procent zeker van.”

Karel Fraeye

“De tijd dringt voor Jorn Vermeulen, dit moet zijn jaar worden.”

Peter Balette

“Mats Rits (16) gedraagt zich vrij volwassen in de A-kern.”

Aimé Anthuenis

“Zelfs als Brecht Capon dit seizoen niet doorbreekt, zal hij er op termijn wel komen.”

Rudi Verkempinck

“Of een speler nu 16, 18 of 24 is, als hij zich manifesteert, moet hij kansen krijgen.”

Pierre Denier

“Als je Hervé Kage ziet spelen, denk je meteen aan Clarence Seedorf.”

Stéphane Demol

“Op termijn moet Jo Christiaens de vervanger van Jef Delen worden.”

Jan Ceulemans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content