Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Er was Frank De Winne vorige week, maar in Limburg waren er ook nog Geert Smets en Jos Vaessen. Smets, commercieel manager van STVV, dreef in Sport/Voetbal Magazine lichtjes de spot met de G5, dat hij een luchtkasteel noemde. Jos Vaessen rangschikte hij bij de mecenassen als Willy Van den Wijngaert die hun club hoogstpersoonlijk rechthouden en om de recuperatie van hun vele geïnvesteerde centen verlegen zitten. Aldus de teneur. “Ik ontplof”, was in Athene de reactie van Jos Vaessen. “Ik ken die Smets niet… Pompt hij er de ballen op of zit hij aan de ticketing ? Ik zal hem voor de rest van mijn leven negeren, die stomme ezel…” Aldus de teneur. Ahum.

’s Anderendaags was Vaessen gastspreker op een infoavond van STVV. Met een gele das en een blauw hemd begaf hij zich in het hol van de leeuw. Terwijl Smets zich “om problemen te vermijden” achteraan de zaal ophield, domineerde Vaessen probleemloos de debatten. “Wat mij nerveus blijft maken, is de vanzelfsprekendheid waarmee er zich in een competitie met 18 plots 5 uitroepen tot de Grote Vijf en apart gaan vergaderen”, aldus Smets achteraf. “Dat bijvoorbeeld AA Gent daar bij hoort, is toch op niets gebaseerd. Als ze dan De Witte voorzitter willen maken van de G5 zeg ik : waarom Schepers niet ? Het verontrust mij bovendien ten zeerste dat Vaessen letterlijk zegt dat solidariteit hem niet interesseert. Dat zijn gevaarlijke mensen. Verschueren is net dezelfde : alles voor mij en niks voor een ander. Juist door dat soort mensen doet het Belgisch voetbal het zo slecht. De sterkste competities in Europa zijn deze waar de profliga het voortouw heeft genomen en de hele sector naar omhoog is gebracht. In plaats van met 18 tot één globaal product te komen, wordt hier de grote fout gemaakt een politiek van afscheiding en van ruzie te voeren. Dat is juist mijn grote aanklacht tegen figuren als Vaessen en Verschueren : ik, ik, ik en al de rest moet kapot gaan.”

Vaessen had het in Sint-Truiden opeens over de G14, wat elk een surplus van 1,7 miljoen euro zou opleveren. “Hij gaat van de simpele redenering uit dat elke supporter en sponsor dan in het voetbal blijft, maar ik zeg dat dat niet klopt”, aldus Smets. “Drie sponsors heb ik gevraagd of zij bij een fusie van STVV met Genk met hun budget meegaan. Neen dus. Supporters idem dito. Net als de G5 is ook die 1,7 miljoen euro weer een groot luchtkasteel.

“Een competitie met 34 speeldagen en wat bekerwedstrijden is een goeie formule. Dat topclubs dan te veel moeten spelen, is een drogreden. Anderlecht haalde juist zijn grootste succes het jaar dat het het grootste aantal matchen moest spelen. In Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn ze ook met 18. Minstens. Slappe competities zijn juist deze met minder, zoals de Zwitserse en de Schotse. Hoe minder eersteklassers, hoe minder kansen voor de jeugd ook, hoe minder talenten er in het Belgisch voetbal zullen opduiken. Maar dan zullen we wel allemaal Afrikanen binnenhalen, zeker ?”

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier