Wat lange tijd gold als een publiek geheim, werd nu ook openbaar gemaakt. Henk ten Cate (51) verlaat Barcelona en tekende een contract voor twee seizoenen. Hennie Spijkerman wordt zijn assistent, want van de technische staf van vorig seizoen blijft alleen doelmannentrainer Fred Grim over. Spijkerman werd het afgelopen seizoen bij FC Zwolle min of meer weggejaagd door de reacties van de ontevreden supporters.

Het was niet alleen Ajax dat de afgelopen maanden zijn pijlen richtte op Ten Cate, die de afgelopen drie jaar als rechterhand fungeerde van Frank Rijkaard in de Catalaanse hoofdstad. Ook PSV wilde de Amsterdammer graag in huis halen als opvolger voor Guus Hiddink, maar haalde zijn slag niet thuis en koos voor Ronald Koeman van Benfica. De naam van Ten Cate werd al voor het ontslag van DannyBlind veelvuldig genoemd in de Amsterdam Arena als nieuwe hoofdtrainer. Maar zowel Ajax als Ten Cate wilden die geruchten toen niet bevestigen. Ajax niet, omdat Blind nog onder contract lag en de play-offs en de bekerfinale voor de deur stonden ; Ten Cate ook niet, omdat er ook bij Barcelona nog prijzen te winnen vielen en hij schermde met het feit dat hij nog tot 2009 onder contract lag. Bij Barcelona, dat beslag legde op de Spaanse titel en de Champions League, werd zijn rol als assistent-trainer fel gewaardeerd, omdat Ten Cate dicht bij de vele wereldsterren stond en vaak optrad als klankbord of vertrouwenspersoon. Hij groeide uit tot de stille, maar slimme en tactische kracht van Barça.

Maar ondanks zijn goede relatie met Rijkaard wilde Ten Cate graag weer op eigen benen staan. Bij Ajax krijgt hij immers de vrijheid om zelf een aantal zaken (technische staf, nieuwe spelers) in te vullen. Dat de naam van Edgar Davids (Tottenham) veelvuldig wordt genoemd als nieuwkomer, hoeft dan ook niet te verwonderen. Beiden zijn namelijk goede vrienden, terwijl Ten Cate het explosieve karakter van Edje perfect weet in te schatten en in te tomen.

Voordat hij een contract bij Barcelona tekende, was Ten Cate werkzaam bij NAC, Vitesse, Sparta, het Hongaarse MTK Boedapest, het Duitse KFC Uerdingen, Go Ahead Eagles en Heracles. Met de eerste vier ploegen presteerde de Surinamer boven verwachting en haalde hij succes. Vitesse loodste hij met aantrekkelijk voetbal naar de derde plaats, de hoogste eindklassering ooit, Sparta bracht hij naar de bekerfinale en NAC eindigde als vierde en vijfde onder zijn leiding, wat leidde tot Europees voetbal. In 2000 veroverde hij met MTK Boedapest de beker. Topprestaties, altijd uitgevoerd met herkenbaar voetbal en een verzorgd positiespel.

Is Ten Cate wel geschikt om een Nederlandse topclub te leiden ? Moeilijk te zeggen. Ook Martin Jol presteerde jaren goed bij RKC, maar werd te licht bevonden om Feyenoord te leiden. Nu hij bij Tottenham bewijst dat hij een vakman is, wordt Jol in eigen land plots wel naar waarde geschat. Het roept de vraag op waar de topclubs naar zoeken als ze uitkijken naar een trainer : een vakman of een statussymbool. De meest gehoorde kreet luidt vaak : ‘We moeten een naam hebben.’ Met andere woorden : iemand waarmee een club graag pronkt, om de (ontevreden) supporters en achterban tevreden te stellen. Net dat is een dwingende vereiste voor voorzitter John Jaakke en technisch directeur Martin van Geel, want zij worden vaak als boeman gezien.

AZ haalde bij FC Groningen verdediger Gijs Luirink (22) weg. De speler van Jong Oranje tekende voor vijf seizoenen en wordt ploegmaat van Stein Huysegems, Moussa Dembele en Maarten Martens. Ook Simon Cziommer (25) werd vastgelegd. De Duitse middenvelder, transfervrij bij Schalke 04, kreeg een vierjarig contract.

Enkele werknemers van ADO Den Haag werden ondervraagd in verband met de mogelijke fraude in het voetbal. Directeur Robert Langenbach benadrukte dat het onderzoek gericht is op een speler.

Het avontuur van de Australische international Archie Thompson (27, ex-Lierse) bij PSV is ten einde. De kampioen maakte geen gebruik van de koopoptie bij Melbourne Victory.

FC Twente pakte, ten koste van Vitesse, het ticket voor de Intertoto Cup. Zo kreeg Jan van Staa in zijn laatste duel als eindverantwoordelijke een mooi afscheidscadeau, terwijl Edward Sturing na al zijn dienstjaren met lege handen vertrekt.

Sherjil McDonald (21) tekende voor drie jaar bij AGOVV.

Humphrey Rudge (28) en Roda JC gaan toch met elkaar door. De verdediger tekende voor twee jaar bij. Roel Brouwers (24) trekt naar de Duitse tweedeklasser SC Paderborn.

Robbie Wielaert (NEC) tekende voor vier seizoenen bij FC Twente.

FC Utrecht maakt geen gebruik van de optie om Adil Ramzi, die werd gehuurd van AZ, over te nemen.

Frank van Mosselveld (22) verkast van Willem II naar RKC. De verdediger, die nog tot 2008 onder contract lag in Tilburg, tekende voor drie seizoenen met optie voor een vierde. RKC betaalt een afkoopsom.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier