Silva pakt met Valencia een punt tegen Barcelona.

Dankzij zijn prestaties met Valencia en de Spaanse nationale ploeg blijft het prestige van de 23-jarige linkerflankspeler David Silva alsmaar toenemen. Steeds meer grote clubs tonen onverholen belangstelling voor hem. Vorige zaterdag was zijn club de eerste die dit seizoen Barcelona een punt afhandig kon maken. Nochtans was het seizoenbegin bij Valencia eens te meer erg chaotisch. “Tijdens de thuiswedstrijden hadden we behoorlijk wat pech”, stelt Silva vast. “Meestal speelden we niet onaardig. Maar een aantal keren kon de tegenstander in de laatste minuten nog gelijk maken.”

Paniek was dus niet nodig. “We konden zeker tevreden zijn over ons spel. We moesten enkel aan de details werken om ook resultaat te boeken”, stelt Silva. “Ondertussen zijn we het gewoon dat er altijd wel iets te doen is rond de club. De jongste twee jaar gebeurden soms vreemde zaken. Maar het ziet er nu naar uit dat voor alle organisatorische problemen eindelijk een oplossing werd gevonden, zodat we ons weer volledig op het voetbal kunnen concentreren.”

Hoewel hij afkomstig is van de Canarische eilanden, voelt Silva zich op en top betrokken bij Valencia. “Dat is ook normaal”, oppert hij. “Ik kwam al op mijn 14e naar hier. Op het voetbalvlak zette ik bij Valencia alle stappen in mijn ontwikkeling. Het is ook hier dat ik volwassen werd naast het veld. Ik besef maar al te goed dat ik de club daar veel dank voor verschuldigd ben. Afgelopen zomer overwoog ik niet één keer om elders andere lucht te gaan opsnuiven. De geruchten over een mogelijke transfer houden inmiddels al enkele jaren aan. Ik trek me daar allemaal niet veel van aan. Natuurlijk streelt het mijn ijdelheid dat grote clubs in mij geïnteresseerd zijn. Dat bewijst dat ik op de goede weg ben. Maar ik weet dat ik nog hard moet werken. Ik heb nog een contract tot 2013. Mijn familie en ik voelen ons hier heel goed. Misschien blijf ik dus ook nog tot dan. Je kunt maar goed presteren als je je echt goed in je vel voelt.”

Raúl (32) werd vorige zaterdag in Valladolid de speler die het grootste aantal wedstrijden ooit speelde voor Real Madrid. De ex-international vierde zijn 711e match voor de Koninklijke trouwens met twee goals. “Ik ben hier nu vijftien jaar. Nooit had ik durven dromen dat ik zo veel wedstrijden voor mijn team zou kunnen spelen.”

De Spaanse nationale ploeg van bondscoach Vicente del Bosque won met 2-5 in Bosnië-Herzegovina en realiseerde zo een huzarenstukje. Het won immers al zijn kwalificatiewedstrijden van de WK-voorronde. De campagne als aanloop naar het WK van 2006 hadden Iker Casillas en co al zonder nederlaag afgesloten, maar een voorronde zonder puntenverlies is een heuse primeur.

Barcelona verloor na een 0-0-gelijkspel op het veld van Valencia zijn eerste punten van het seizoen. Pep Guardiola was echter niet ontgoocheld: “We pakten een goed punt bij een heel sterke tegenstander.”

Juan Rodríguez (27), de middenvelder van Deportivo La Coruña, maakte met een prachtig schot een einde aan de reeks overwinningen van FC Sevilla. “Voor deze 1-0-zege hebben we seconde na seconde gevochten”, verklaarde een bijzonder gelukkige trainer Miguel Angel Lotina.

Fifpro, de overkoepelende spelersvakbond, uitte kritiek op het nieuwe contract van Lionel Messi. Het heeft volgens de vakbond een te lange looptijd – tot 2016 terwijl een normaal contract een looptijd heeft van één tot vijf jaar – en de opstapclausule van 250 miljoen euro voor de Argentijnse international wordt als overdreven beoordeeld.

Manuel Mejuto González, de 44-jarige internationale scheidsrechter, mag na zijn 45e niet meer fluiten in Spanje. Hij wil daarom graag zijn carrière beëindigen in Engeland waar de leeftijdsgrens voor scheidsrechters op 49 jaar ligt.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier